A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A vörösborral sem lesz gond idén

Még mindig mosolyognak a világ borászai

2015-11-25 | Füle Brigitta


A vörösborral sem lesz gond idén

Szeptemberben megnéztük, hogy állnak a fehérszőlők szüretével a világ legfontosabb borvidékei. Ideje, hogy átfussuk, mi történt azóta a kékszőlőkkel. A világ borászainak továbbra sincs okuk panaszra.


Franciaország

Bordeaux: Eufórikus visszatérés a 2013-as nehézségekből

Előző, A 2015-ös szüretről vagy jót, vagy semmit című cikkünkben megírtuk már, hogy a kékszőlők már szeptember utóján az érési folyamat végén jártak. Szeptember első hetében az édes borok helyi alapanyagát, a sémillont is leszedték.

 

A merlot szeptember közepén került leszedésre a koránérő területeken, 21-étől pedig az egész régióban. A munka a cabernet-kkel folytatódott.

 

Tom Davey a Château Gaby-tól, Fonsac-ból, szeptember 5-15 között szedette a cabernet-t, hogy a szőlő elérje az optimális érettséget. A The Drink Bussiness által megkérdezett borászatok kevesebb hozamról számoltak be, viszont a minőség kivételes. A franciák összességében 1%-os termelési növekedést értek el 2015-ben, a végeredmény 47.4 millió hektoliter bor.

Burgundia

Már korábban tudni lehetett, hogy 2015 kitűnő szüret lesz Burgundiában, problémát csak az alacsony terméshozamok jelenthetnek. Az idei évjárat itt leginkább a 2005-öshöz hasonlítható, de a borok szerkezete jobb, a tanninok minősége várhatóan magasabb lesz, mint a tíz évvel ezelőttieké. A 2003-as minőséget azonban nem éri el az idei szüret.

 

Amit viszont kőbe véshetünk: Côte d’Or régióban kitűnő volt a 2015-ös szüret! Kezdhetünk spórolni.

 

 

USA, Kalifornia: A hozamok csökkennek, de a minőség itt is kiváló

1982 óta ez csak a harmadik olyan szüret volt Kaliforniában, amely már szeptemberben véget ért. Mennyiség tekintetében az idei egy visszaesést jelent – a kevésbé szerencsés részeken a szárazság és az erdőtüzek miatt 20-50%-os volt a veszteség – de a 3 rekord mennyiségű szüret után az idei év nem fogja befolyásolni a kaliforniai borellátást.

 

minőséggel a legtöbb régióban elégedettek lehetnek a borászok, különösen ami a cabernet sauvignont illeti. A cabernet-k nagy, zamatos gyümölcsökkel rendelkeztek, jó tannin egyensúllyal. 

 

A vörösborral sem lesz gond idén

Szőlő Kaliforniában

 

Az USA, aki a világ legnagyobb borfogyasztója marad, a világ  4. legnagyobb bortermelője a 22.1 millió hektoliterrel. Termelése idén 1%-kal növekedett.

Olaszország: újra a világ legnagyobb bortermelője

A szeptemberi előrejelzések szerint is Olaszország állt a világ termelésének csúcsán. Túlszárnyalta az előrejelzett 47 millió hektolitert, 48.9 millió hekto lett a végső szám az International Organisation for Vine and Wine, az OIV szerint. Ráadásul a minőséggel sem volt baj, a rekordmeleg ellenére.

Chile: a termelés 23%-kal növekedett,

így összesen 12.87 millió hektoliter lett idén.

Argentína 12%-kal kevesebb bort termelt, mint az előző évben,

ez 13.5 millió hektolitert jelent.

Spanyolország

2015-öt az egyik legmagasabb minőségű szüretelnek jósolták egész Spanyolországban. Idén a fogyasztói kereslet is megnövekedett. Spanyolország maradt a 3. legnagyobb bortermelő a világon a maga 36.6 millió hektoliterével.

 

A vörösborral sem lesz gond idén

Szőlő Valenciéában

 

Antonio Sarrion, aki egyike annak a 15 bortermelőnek, aki Vino de Pagot készít Spanyolországban ez az az ország önjelölt Grand Cru-je azt mondta, hogy az időjárási viszonyok aligha lehetettek volna jobbak az ő szőlőültetvényeiken a két eredetvédett területen Utiel-Requenában és Valenciában. Sarrion optimista azzal kapcsolatban, hogy képes ugyanolyan minőségű bort készíteni az idei termésből, mint a díjnyertes 2014-es évjárat.

Portugália

2015-öt igen kiemelkedő évjáratnak jósolták a Douro völgyében, mert remek alapanyagot szedhettek a gazdák. Legutóbb 2011-ben volt kiemelkedő az évjárat, sokan ahhoz az évhez hasonlítják az ideit. Szeptember 15-ig ugyanolyan meleg volt, mint az előző hónapokban. Az egész éves időjárás kedvezett a szőlőnek, így a borászok bizakodnak, hogy kitűnő borok fognak születni.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!