A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ahol a legmagasabb az egy négyzetméterre eső magyar sztárborászok száma

A Magyar Borok Bálja, ahogy a sommelier látja

2018-03-10 | Kuti Vilmos


Ahol a legmagasabb az egy négyzetméterre eső magyar sztárborászok száma

Gere Attila, Szepsy István, Mészáros Pál, Kamocsay Ákos, Garamvári Vencel. Csak néhány név ikonikus borászaink közül, akikkel személyesen ritkán találkozhatunk rendezvényeken, kóstolókon. Ez érthető is, hiszen zsúfolt időbeosztással jár a népszerűség. Azonban minden évben van egy esemény, ahol biztos, hogy a világon a legmagasabb az egy négyzetméterre jutó magyar sztárborászok száma. Ez pedig a Magyar Borok Bálja.


13. alkalommal rendezték meg a Magyar Borok Bálját, amelynek a Budapest szívében lévő Corinthia Szálloda legnívósabb dísztermei biztosították helyszínét. A gálavacsorán felszolgált, gondosan válogatott bortételeket az azokhoz komponált fogásokkal szervírozták, miközben borászaink egymás után álltak ki a színpadra és beszéltek az eddig vezető útjukról, borról, területekről, életérzésekről, arról a sok pluszról, amit az életben a szőlőnek és bornak köszönhetnek. Az est folyamán kiemelkedően tehetséges művészek, előadók gondoskodtak a zenei aláfestésről; mint mindig, most is komoly hangsúlyt kaptak a klasszikus zenei műfaj képviselői.

 

Általában szimplán szakírói minőségben szoktam jelen lenni a boros eseményeken, azonban most nem tudtam nemet mondani a csábításra, hogy Szik Mátyás Örökös Magyar Sommelier Bajnokkal dolgozhassak együtt sommelier csapatában. Az első hallásra ijesztően nagy kihívást jelentő felkérésre egy perc gondolkodás után bólintottam rá, mivel keresve sem találhattam volna „erősebb” alkalmat, hogy leteszteljem sommelier tudásomat. A sorok közt elhaladva a gálavacsorán az egyik vendég kérdése nagyon megütötte a fülemet:

Hogy tudnak ennyire sokfélék lenni ezek a borok, hányféle árnyalatuk van?

Ígéretet tettem neki, hogy ebben a cikkben megpróbálkozom a válasszal a kóstolási jegyzeteken keresztül, így elsősorban a Bál lelkes borrajongó vendégeinek ajánlom ezt a kis írást.

 

A báli vacsora borsoráról

 

A welcome drink már a szálloda halljában fogadta a vendégeket, ami Garamvári Vencel két különleges minőségű Methode Traditionnelle (tradicionális eljárással készült)  pezsgője volt 2008-ból: az egyik a Don Giovanni, a másik a Prestige Brut. (Egyébként emellett az Evolution Rosét is megkóstolhatták a vendégek.) Míg a Don Giovannihoz marinált kecskesajtot kínáltak körtével és mogyoróval töltve, addig a Prestige Brut ropogós lazacbőrön tálalt pisztrángot kapott társul ceviche kaviárral, illetve osztrigavirágot lime-mal és bodzával. A Don Giovanni gyümölcsösségét 24 gramm maradékcukor teszi gömbölyűvé, játékossá, ami a körte ízeivel harmonizált; a kecskesajt sóssága a komplexitáshoz adott hozzá, a mogyoró pedig a pezsgő magvas ízjegyeivel volt harmóniában. A Prestige Brut karaktere, komoly, szép savkészlete, eleganciája a molekuláris gasztonómiát volt hivatott bemutatni párjával, az osztrigavirággal, lime-mal és bodzával. A szép savak tökéletes játéka volt ez.

 

A borsor ikonikus borokból állt össze, amelyek már régóta bizonyítják, hogy a terület, a borász egyénisége a kiemelkedő, de akár még a gyengébb évjáratokban is kiszámíthatóan nagy minőséget és felismerhetően egyedi karaktert produkálnak.

 

 

Az első páros eredetien rendhagyó volt: a vendégek a tokaji Disznókő Szőlőbirtok Kései Szüret Furmint 2016-os évjáratát kóstolhatták füstölt libamáj terrin, datolyakrém, vérnarancs-zselé és angolna társaságában. A bor világosabb zöldes árnyalatban játszó arany színű, intenzív, narancsos, kajszis, édes fűszerkészletet felvonultató aromavilággal mutatkozik be. Kóstolva lendületes, dús, az illatban már megvillantott kajszis, narancsos ízvilágot kapjuk egy kis sós, ásványos jeggyel, ami nagyon szépen hozzáad összetettségéhez. Tökéletesen működött a libamáj terrinnel és a vérnarancs-zselével.

 

A sor második bora Neszmélyről Kamocsay Ákos Prémium Olaszrizling Sós-hegy dűlő 2015-ös évjárata. Ennek a bornak a 2013-as elődje óriási elvárásokat támasztott a későbbiekkel szemben, ugyanis a világ egyik legrangosabb versenyén, a Les Citadelles Du Vin-en arany minősítést kapott, és még ezt is megfejelve, elhozta a magyar borok különdíját is egy nagyon erős mezőnyben. További érdemeit most nem soroljuk hely hiányában, ugyanis ahol „látott”, győzött. Nos, a 15-ös évjárat méltó utódja nemzetközi bajnok elődjének eredményekben és kóstolási élményben is. Mélyről jövő, komplex és egyedi illat, érett szőlő, keleti fűszerek, keserűmandula, sósság. Nagyformátumú fehérbor, lassan csorog a pohár faláról. Ízében kerek, érett, fehérhúsú gyümölcsök, itt is tetten érhető a mandula, szép és komoly szerkezet, izgalmas fűszerkészlet, arányos savkészlet, fejlődő bor, nagy potenciállal. Tartalmassága és magvas jegyei miatt jól passzolt a tőkehal, angolszalonna, pézsmatök és törökmogyoró komponensekből készült fogáshoz.

 

A harmadik páros bortagja egy dűlőszelektált kékfrankos, méghozzá Mészáros Pál Bodzási Kékfrankos Válogatásának 2015-ös évjárata, amely 24 hónapot töltött tölgyfahordóban. Az egyik legszebb, déli kitettségű szekszárdi dűlőről préselt tétel mélyebb bíborszínű, téglás széli színekkel. Áradó illatok, főleg piros bogyós gyümölcsöket és szedret idéző illat. Komoly test, de szép egyensúly, ízében nagyon rétegezett, ibolya, kakaó, ánizs az érett gyümölcsöket, főként meggyet és kökényt idéző ízjegyek mellett. Elegáns és vibráló, élettel teli, izgalmas, minden összetevőből bőven van benne, de egyensúlyban és elegánsan. Példa egy nagyformátumú, de energikus kékfrankosra. Ezt a tételt sült tejes borjú filé, kacsamáj, turbolyagyökér, füge, zöldspárga és vörösbor redukcióval együtt szolgálták fel.

 

Ahol a legmagasabb az egy négyzetméterre eső magyar sztárborászok számaAz egyik tökéletes párosítás. Fotó: Bacsa Dávid

 

Ezt követően egy villányi csúcsbor került a poharakba, méghozzá az ország ikonikus vörösbora, Gere Attiláék Koparjának 2013-as évjárata. Feketébe hajló mély színvilág. Klasszikus bordeaux-i házasítás, cabernet franc és merlot dominanciával. Megforgatva egyenletes feltapadás, lassan csorog le a pohár falán.  Egyre nyíló intenzív illat, szárított meggy, ribizli, érett szilvás jelleg, földesség, dohány, keleti fűszerek a legnagyobb vörösekre jellemző komplexitás. Háttérben csokoládés, kávés, szép pörkölésű hordó aromáit idéző illatkomponensek érződnek égetett bőrösséggel. Kifejezetten tartalmas anyag kis extraktédességgel. Pályája legelején van, potenciálja súlyos években mérhető. Az ízig-vérig villányi férfias jelleggel együtt benne van ebben a házasításban Gere Attila lányának, Gere Andinak a stílusa, aki a fineszt, a kerek gyümölcsösséget, a bájt csempészi évről-évre ebbe a csúcsborba.  Mellette marhapofa, homár ravioli, konfitált fokhagyma, paszternák és tárkonyos alaplé volt a fogás, amivel nagyon harmonikusan kísérték egymást.

 

Lehetne e méltóbban lezárni egy nívós borsort, mint Szepsy mester aszújával? Ez persze csak költői kérdés volt… A válogatott erős mezőnyt megkoronázva, Szepsy István 2008-as 6 Puttonyos Aszújának élménye várta a nagyérdeműt, a hozzá komponált fehér csokoládés, chilis sárgabarackos gorgonzola bavarois-val. A bor 70% furmint, 20% hárslevelű, a Szent Tamás és az Úrágya dűlőkből, melyhez 10% sárgamuskotály érkezett a legkésőbbi szüretből, az egész területről válogatva. Öt évet töltött 300 literes zempléni tölgyfahordókban. Mély, arany színvilágában kis zöldes reflex figyelhető meg. Nagyon intenzív, tömör, karakteres illat, aszalt kajszi, datolya, dió. Ezt rendkívül összetett ízkavalkád követi, keleti fűszerek, szarvasgomba, aszalt gyümölcsök, diósság. Krémes, de mégis feszes szerkezet. Elképesztő hossz, és egy olyan egyedi, vibráló ásványos karakter járja át az egész ízvilágot a lecsengésig, mely nagyon sarkalatos pontja a Szepsy-stílusnak.

 

Gál Tibor Emlékdíj 2018 – Zsirai Kata tarolt

 

Mint minden évben, több tehetséges fiatal borászt jelölnek a korán elveszített borászgéniusz, Gál Tibor nevét viselő díjra, aki az országunk és egész Európa hírnevét öregbítette a világ előtt egyedülálló nemzetközi munkásságával. 2014-től a Gál Tibor Emlékdíjat az Év Bortermelői és Borászok Borásza által javasolt, a nagyközönség által megválasztott tehetséges, feltörekvő borász kapja. A több mint 8000 szavazat alapján az első három helyezett meghívást kapott a Magyar Borok Báljára, ahol kihirdették a győztest.

 

Idén a tokaji Zsirai Kata két szekszárdi titánnal, Ifj. Dúzsi Tamással, valamint Ifj. Heimann Zoltánnal került be a top3-ba, akik koruk ellenére rengeteget tettek le az asztalra. Három rendkívül képzett és nemzetközi tapasztalatokkal felvértezett fiatal, akik tudásukat a családi pincészetekre összpontosítják. Dúzsi Tomi olyan erős nemzetközi kapcsolatokat épített ki, hogy őt rendre legalább olyan sűrűn megtaláljuk  Portugáliában, New York-ban, vagy Düsseldorfban, mint Szekszárdon; mára Lisszabon talán leghatékonyabb összekötő hídja hazánkkal borügyileg. Heimann Zoli nagyon komoly általános szaktudás mellett olyan speciális és elmélyült ismeretekre tett szert a kékfrankos fajtával kapcsolatban, hogy az idősebb szakemberek is szívesen fordulnak hozzá tanácsért – ez azért sok mindent elmond.

 

Kata a kezdetekben a fiúknál kicsit lassabban közeledett a borászathoz, felsőoktatási tanulmányai után a pénzügyi világban szerzett munkatapasztalatot. De a borászattal, borismerettel kapcsolatos tanulmányok ez idő alatt is folyamatosan csepegtek, és eközben villányi és nagy-somlói területeikre is volt rálátása Tokaj mellett. Idővel jött az egyre nagyobb tudatosság, ezzel együtt Szepsytől, Lenkeytől, Bott Judittól kapott hatalmas inspiráció. Majd sajnálatos módon tragikus hirtelenséggel elhunyt édesapja, ami talán a legnagyobb erőt adta neki ahhoz, hogy továbbvigye a hagyományokat, szívét-lelkét beleadva az alkotásba Petra testvérével és édesanyjával. A színpadra hívva Katát, Gál Anna adta át számára a 2018-as Gál Tibor emlékdíjat. Kata ekkor megszólalni sem tudott a meghatottságtól. De ez akkor többet jelentett, mint egy monológ. Egy pillanatra megállt az idő, és akik ismerik Kata elhivatottságát, ebben a pillanatban belegondolhattak, hogy édesapja milyen büszke lenne rá.

 

Ahol a legmagasabb az egy négyzetméterre eső magyar sztárborászok száma2018-ban Zsirai Kata kapta a Gál Tibor Emlékdíjat. Fotó: Bacsa Dávid

Milyen volt a bajnok csapatában dolgozni?

 

Ezt a kérdést is a Bál egyik asztaltársaságától kaptuk egy sommelier kollégámmal, akivel közösen dolgoztunk Szik Mátyás csapatában. Nos, nem szeretnénk titokban tartani: Matyi maximális felkészültséget várt el, a legmélyebb részletekbe menően minden egyes felszolgált borról és az azokhoz komponált fogásokról, de alapszabályként lefektette, hogy nagyon adjunk a  finomhangolásra, vagyis feszülten figyeljük, hogy kinek mennyit adhatunk át tudásunkból és milyen arányban. Sokan ugyanis a borokról tárgyilagosan szeretnének információkat kapni, és vannak, akik pedig a bor-közeli emberektől a saját élményeiket hallanák szívesen, sztorikat a borról, borászról.

 

A legtöbben kicsit feszélyezve éreztük magunkat, de Matyi, és a sommelier-k munkáját felügyelő főszervező Ferenczi Csilla még a legélesebb helyzetekben is olyan belső nyugalmat és profizmust árasztottak magukból, ami ránk is átragadt. Ezekből és a csapatmunkához való újszerű – kemény helyzetekben is higgadt – hozzáállásukból is tanultunk velük dolgozva, ezért merem azt mondani, hogy valamennyien szakmailag is magabiztosabban hagytuk el a szállodát a Bált követően.

 

Borok és történetek – A báli vacsora utáni élet

 

Nos, a Bálteremben zajló vacsora után kapott élmények energizáltak, így munkánk végeztével a sétálótérben folytathattuk a kóstolást, fergeteges hangulatban. Én jó néhány tétellel találkoztam, amelyeket már Brüsszelben is bemutathattunk, valamennyit közösen a borászokkal. Mivel a – sokszor szigorú – nemzetközi közönségnél is szép sikert arattak, ezekről a borokról is ejtenék néhány szót. Számunkra misszió, hogy vigyük külföldre azon boraink hírét, amelyekre joggal vagyunk büszkék.

 

Babiczki Mátra Cabernet Franc 2015

 

Babiczki Laci egészen különleges felfogásban nyúl a fajtához: dús szerkezetű, kirobbanóan gyümölcsös, első blikkre habkönnyűnek tűnő anyag, sok érdekes részlettel: illatában, ízében a sokrétű ropogós piros bogyós gyümölcsök mellett megjelenik a ringlószilva jól felismerhető illat- és ízjegye is, minden pillanatában vibráló és izgalmas felépítésű, a menta, az ánizs jegyeit is mutató, hosszú, extrém gyümölcsös lecsengésű bor. Nem kísérleti tétel; gondoljunk csak 2013-as elődjére, ahol Laci már ezt a stílust mutatta be ezzel a fajtával, és ami sorra verte versenytársait.

 

Polgár Pincészet Kékfrankos Barrique 2012

 

Egy olyan nagyformátumú kékfrankos, amely jól mutatja a fajta horizontális lehetőségeit. Nagyon gazdag illatok, szilva, kökény, menta, hordófűszerek, mindez olyan összetételben, hogy aki már kóstolt nagy vörösbort Polgár Zoltántól, az meg fogja ismerni a stílusát. Szájban tartalmas, csupa kékbogyós gyümölcs egy kis csokoládéssággal, keleti fűszerkészlettel, emellett élénk és elegendő savkészlettel, direkt meggyességgel. Még roppant fiatal, nagyon élénk, de az idő neki dolgozik, hosszú életű bor. Számunkra ezt jól bizonyították a pincészet azon tételei is, amelyek a brüsszeli vertikális teszteken 10-12 évesen is nagyszerű formát mutattak. Polgár Zoltán pedig a mai napig az egyik legfontosabb úttörője a komoly vörösboroknak hazánkban, hiszen különös figyelmet fordít arra, hogy ezen tételei évtizedek múlva is kóstolhatóak legyenek a hazai és külföldi szakmai közönség számára.

 

Ahol a legmagasabb az egy négyzetméterre eső magyar sztárborászok számaFotó: Benkő M. Fanni

 

Takler Kékfrankos Reserve 2015

 

Mély bíbor színvilág, lehengerlő illatintenzitás. Túlérett kékszőlő, meggylekvár, zöldfűszerek. Kimért mozgás, szép koncentráció. Szintén a fajta egy mély és komplex arca, rendkívül sokrétű ízvilág: kis égetett bőrös jelleg, csokoládésság, érett meggyesség, mégis megjelenik az érettség mellett egyfajta ropogós gyümölcsösség, ami különösen izgalmassá teszi a szerkezetét. Tanninja rendkívül lecsiszolt, érett, a komoly beltartalom mellett szép eleganciát mutat már most is, és komoly potenciál van benne.

 

Dúzsi Tamás Cabernet Sauvignon Rosé 2016

 

Egy összetett rozé, amely vörösboros paraméterekkel rendelkezik. Nagyon gazdag és összetett illatok: menta, cassis, borsosság, piros- és kékbogyós gyümölcsök. Kóstolva dús szerkezetű, mégis élénk és izgalmas, itt is sokat kapunk a kökényből,  cassisból és szamócából. Savai vibrálóak, teste izmos és nagy, de szuper arányokkal. Élménybor… nem csak rozéfanatikusoknak.

 

Két tehetség, akikről még sokat hallunk

 

Ha már a sétálótérben kóstoltakat a nemzetközi tapasztalatokkal hoztam egy halmazba, akkor két olyan fiatal tehetséggel szeretném zárni soraimat, akiknek ezen az eseményen is meghatározó kóstolási élményt nyújtottak boraik, és a külhoni közönség reakcióiból ítélve is oda kell rájuk figyelni.

 

Várszegi Viktor – Wieland Selection Olaszrizling 2015

 

Viktor Dél-Balatonon gazdálkodik, területei főként Balatonlellén vannak. Az olaszrizlingre kiemelt figyelmet fordít. Köszönhetően elhivatottságának, kísérletező kedvének, mind a szüreti időpontok megválasztásával, mind tőketerheléssel, mind hordóhasználattal megalkotta nagyborát a fajtából, amelyet az Oroszországból hazatért  Wieland nagyapja emléke előtt tisztelegve készített el.

 

Kristálytiszta, zöldes reflexekkel játszó színvilág; megforgatva a pohár faláról lassan lecsorgó, vastagabb tétel. Illatában érett fehérhúsú gyümölcsök jegyei, nagyon is jelentős, de nem tolakodó mandulás aromák az aszalt fehérhúsú gyümölcsök mellett, délies, banános illatok is előjönnek, ha eleget hagyjuk szellőzni. Szájban krémes szerkezetű, ugyanakkor friss gyümölcsökben is gazdag, a telt gyümölcsök mellett a fajtára jellemző mandulát idéző ízek, kerek, tökéletes szerkezetű, ásványos, sós ízvilágú olaszrizling. Nagyon izgalmas bor, úgy telt és vastag, hogy minden pillanatában izgalmas és lendületes. 

 

Szentpéteri Attila – Néró Rozé 2017

 

Attiláék már régóta azon vannak, hogy megmutassák az Alföld horizontális lehetőségeit, a kristálytiszta könnyed fehérborokon át rozé válogatások, friss és nagyobb formátumú vörösborokon át a tartalmas késeiekig igen széles a paletta. Amit viszont ki kell emelni, az a Néró fajtával való kivételes munkásságuk. A Néró az Uniós csatlakozás után a kettős hasznosítású kategóriába került be, tehát csemege- és borszőlőként is jegyzik. Antioxidáns tartalma elképesztően magas, ezért idővel egyre inkább felfigyelnek rá, már csak ezért is. Attiláék munkája a fajtával olyan jelentős, hogy erre a legnagyobb tudásanyaggal és tapasztalattal rendelkező szekszárdi Merfelsz Gábor is felhívta a figyelmet egy interjúban évekkel ezelőtt. Igaza is lett, Attila azóta is megállíthatatlan Néró-ügyben, minél több arcát megmutatva.

 

Csillogó lazac színnel, különleges aromakészlettel mutatkozik be: tejszínes málnakrém, érett barack, majd piros gyümölcsök, mindez intenzíven jön a pohárból. Kóstolva száraz, de a rengeteg direkt gyümölcsösségtől mégis egy kis extraktédességet érzünk, itt is málna, szamóca, és direkt ringlós jelleg, olyan gyümölcskavalkád, ami igazán ritka. Savai élénkek, lecsengése közepesen hosszú, amelyben megint csak a ringlós jelleg dominál. Élménybor egy – még – ritka fajtából.

 

Ahogy én látom, a Magyar Borok Bálja az eleganciáról, az exkluzivitásról és a különlegességgel együtt, valami sokkal többről is szól: az ikonikus, példaértékű nagy borászainkról, és azokról a fiatal, sokszor még bizonytalan, ám de roppant tehetséges fiatal borászokról, akikről pedig a jövő fog szólni. 

 

Nézze meg ebben a három perces videóban, hogy milyen volt a 13. Magyar Borok Bálja:

 

 

Borítókép: Bacsa DávidMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!