A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Aki naponta többször is iszik champagne-t

Nicolas Jaeger, az Alfred Gratien pezsgőmestere

2018-06-15 | Vancsik Ivett


Aki naponta többször is iszik champagne-t

A VinCE tavaszi champagne mesterkurzusát Tom Stevenson nemzetközi pezsgőszakértő a következő, a hallgatósághoz intézett kérdéssel vezette be: ki iszik évente legalább egy alkalommal champagne-t? Minden kéz a magasba lendült. A havi és heti champagne-fogyasztást egyre kevesebb kéz jelezte, de még így is akadt olyan, aki naponta kortyol ezekből az italokból. Egyetlen ember volt a teremben, aki naponta több alkalommal is iszik champagne-t: ő pedig nem más, mint Nicolas Jaeger, az Alfred Gratien pezsgőház negyedik generációs pezsgőmestere.


Az Alfred Gratien pezsgőket forgalmazó Törley Pezsgőpincészet jóvoltából sikerült egy villáminterjú erejéig beszélgetnem Nicolas-val, és egy igen meggyőző sort is végigkóstolhattam a ház pezsgőiből válogatva. Az Epernay-től néhány kilométerre található champagne-ház 1864-ben készettte el első cuvée-it. Az azóta is családi vállalkozásként működő pezsgőpincészet következetesen viszi tovább a névadó-alapító által kijelölt stílust és minőséget.

 

A tradicionális pezsgőkészítés alapját a legjobb szőlő kiválasztása jelent. Az Alfred Gratien a Côte des Blancs grand cru és premier cru területein 1,56 hektár saját szőlőskerttel rendelkezik, ezen felül közel száz termelőtől vásárol szőlőt - sokukkal több generációra visszamenő partneri viszonyt ápolnak. A családias szellemiség, a lojalitás és a kölcsönös tisztelet jelenti a beszállítói kapcsolatok alapját és szavatolja a kiszámítható, egyenletesen magas minőséget.

 

A ház pezsgőinek egyedi stílusát a 228 literes tölgyfahordókban történő erjesztés adja. A hordó által biztosított mikro-oxigenizáció érleli a bort, testet és kerekséget ad neki; ez minden Alfred Gratien pezsgő közös jellemzője. A stílusbeli következetesség garanciája a pezsgőmesterek apáról fiúra szálló tudása: a Jaeger-dinasztia 1905 óta felügyeli a pezsgőkészítést. Az 1972-ben született Nicolas már gyerekkorától árnyékként követte édesapját, tőle tanulta a szakma minden csínját-bínját, a legjobb beszállítók felkutatásától a pincemunkákig.

 

Mindig is ezt szerette volna csinálni, vagy beleszületett és egyszerűen nem is volt más út?

 

Be kell valljam, az iskolában nagyon rossz tanuló voltam. Mindig is tudtam, mivel akarok foglalkozni, és nem értettem, mi szükségem van azokra a tantárgyakra, amelyeket soha nem fogok használni. Mire megyek az angol nyelvvel a szőlőben? - kérdeztem. Akkor persze nem tudhattam, hogy egyszer majd angolul fogok elődásokat tartani és interjút adni. Biztos voltam abban, hogy szőlővel akarok dolgozni, bort és pezsgőt akarok készíteni. Ez volt az utam. Azt szoktam mondani, a lábam a földben gyökerezik. Farmer vagyok; nem csak pezsgőkészítő, de borász családból származom, saját szőlőink vannak a Vallée de la Marne területén. A nagyapám már nyugdíjba vonult; ő édesapámnak adta át a stafétát, akivel 1990-tól 2007-ig dolgoztam együtt. 2007-ben tőle vettem át a pezsgőmesteri feladatokat. 

 

Aki naponta többször is iszik champagne-t

 

A cég nagyon kicsi, mindösszesen öten dolgozunk itt. A champagne-készítés igazi csapatmunka, nem egyszemélyes feladat. Az édesapám nem csak engem, de a teljes csapatot tanította; nagyjából egyidősek vagyunk a team többi tagjával. Igazi családként működünk. Soha nem kezdjük el úgy a hétvégi pihenést, hogy péntek este, a munka végeztével ne koccintanánk egy champagne-nyal. Ha egy új pezsgőt hozunk ki, azt is közösen kóstoljuk; ugyanígy, ha hozzájutok egy kiváló borhoz, azt is szeretem megosztani. Jobban esik közösen kóstolni, mint egyedül.

 

 

Az Alfred Gratien alapborai mindig tölgyfahordóban erjednek. Ez mennyire elterjedt Champagne-ban?

 

A pezsgőházak 96%-a elbontja az almasavat az alapborban és acéltartályos erjesztéssel dolgozik. A hordós erjesztés nagyon ritka. A nagy márkák közül a Krug és a Bollinger használ hordókat. A mi pincénkben közel ezer hordó áll rendelkezésünkre: minden cru, minden évjárat és minden egyes beszállítónktól vásárolt szőlő mustja külön hordóban erjed. Almasavbontást  pedig nem végzünk; ez segít megőrizni a pezsgőink gyümölcsösségét, frissességét.

 

Aki naponta többször is iszik champagne-t

 

Milyen a kapcsolatuk a többi pezsgőházzal? Barátként, kollégaként vagy versenytársként tekintenek egymásra?

 

Champagne-ban a borászok tagjai egy egyesületnek, és háromhavonta találkoznak, együtt kóstolnak. Ez egy igen kellemes társaság és elősegíti a tapasztalatcserét; ha valakinek gondja van, itt segítséget, tanácsot kap.

 

A champagne-készítés többszáz éves hagyományokkal büszkélkedhet. Változott-e bármiben is a technológia?

 

Az, hogy a rázást kézzel vagy gyropalette-el végezzük, nem befolyásolja a stílust vagy a minőséget. Az viszont, hogy tartályban vagy hordóban erjesztünk,  igen. Ha a technológia segít az emberi munkát kiváltani, akkor érdemes használni. Az alapborok elkészítése során maradunk a hagyományoknál.

 

Mi a véleménye a magnum palackokban történő érlelésről?

 

A fent említett egyesület borászaival közösen két évvel ezelőtt tartottunk egy kóstolót, csak jeroboam (4,5 liter) palackokkal. 30 különböző tételt kóstoltunk végig. Őrült egy kóstoló volt. A magnum palackokban gyönyörűen érik a pezsgő, no de a jeroboam… egyszerűen fantasztikus.

 

Az elmúlt egy évtizedek évjáratai közül melyikeket tartja a legjobbnak? És mit ígér 2017?

 

2017 nehéz év volt, amit a chardonnay vészelt át legjobban. Nagyon szép szőlőt lehetett szüretelni. Nálunk a különböző helyekről származó szőlők külön-külön kerülnek feldolgozásra és erjesztésre, így számos lehetőségünk van a válogatásra. A kedvenc évjárataim a 1996-os, 2002-es, 2008-as és a 2012-es.

 

Aki naponta többször is iszik champagne-t

Mit gondol a rozé champagne-okról?

Ha a feleségemmel vagy az édesanyámmal fogyasztunk pezsgőt, akkor a rozét választjuk.

 

Ez azt jelenti, hogy a rozé a hölgyek itala?

 

Nem feltétlenül, csak a férfiak nehezebben vallják be, hogy kedvelik… A rozét néha felkapja egy-egy divathullám, de nálunk, az Alfred Gratien-nél mindig a kínálat részét képezte és folyamatosan keresik is.

 

Mennyire fontos Önöknek Magyarország, mint piac?

 

Számunkra minden piac értékes, a méretétől függetlenül. Évi 250.000 palack a termelésünk; nem tartozunk  a nagy házak közé. Ha eladunk 2000 palackot Magyarországon, az igenis számít. És hiszünk a piac fejlődésében; ebben fontos szerepe van a pezsgő „nagyköveteinek”,  a vendéglátóhelyeknek, a sommelier-knek. Lehet, hogy egy palack champagne túlságosan drága: de egy pohárral megengedhetjük magunknak, nem?

 

Fotók: www.alfredgratien.com; www.lesartisansduchampagne.com/artisans/nicolas-jaeger (Michaël Boudot); www.reims-tourism.com


 

Az Alfred Gratien pezsgők közül az alábbi tételek kóstolhatók 2018. június 16-án a Winelovers Pezsgő Június Nagykóstoló champagne termében (külön térítés ellenében):


 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!