A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az olaszrizling 11 arca

Mit gondolnak a fajtáról a hazai borászok 2020-ban?

2020-10-24 | Bognár Attila


Az olaszrizling 11 arca

Október 17-en került megrendezésre az olaszrizling legnagyobb éves kóstoló eseménye, az Olaszrizling Október, immár nyolcadik alkalommal. 11 tételt mutatunk most be, amikből jól kirajzolódik, mit is gondolnak ma a hazai borászok a fajtáról. Ráadásként két különleges rajnai rizling kóstolójegyzete olvasható.


Címlapfotó: Solving Team Fotó és Grafikai Stúdió

Palackfotók: Bognár Attila

 

Habár az Olaszrizling Október, ahogy neve is mutatja, ezt a  fajtát állította középpontba, a kiállító borászok rajnai rizlingből készült tételeket is hozhattak, illetve olyan házasításokat is kóstolhatott a közönség, amikben ez a két fajta a domináns. Elmondhatjuk így nyolc év távlatában, hogy az olaszrizlinget ma már mindenki ismeri, szereti, vásárolja és fogyasztja. Az is köztudott, hogy Tokajt leszámítva minden borvidékünkön megtalálható. Az egyik legnagyobb mennyiségben termelt fehérszőlőnk, jelentőségét tekintve pedig a furmint mellett ez a fajta az, ami olyan minőségi bort ad, amiből komoly mennyiséget is lehet nálunk készíteni. Az is közismeret, hogy hangzása ellenére a rajnai rizlinghez semmi köze, hiszen két különböző fajtáról beszélünk, ezek azonban nálunk jól megférnek egymás mellett. Rendkívül sokoldalú fajta: a könnyű, egyszerű mindennapok borától a fröccsborig, a reduktív verziótól a hordós érlelésűig, a kései szürettől kezdve egészen az „olaszrizling aszúig” minden bort képes produkálni. Alkalmas a terroir megmutatására, kiemelt területekről származó tételei pedig szépen érnek, hosszan eltarthatóak.

 

 

Az idei rendezvényen a több tucat izgalmas kiállító sok-sok bora mellett egyéb érdekes programok is akadtak. A Winlelovers rendezvények történetében talán most volt a legtöbb, legsokszínűbb és legmagasabb színvonalú ingyenes Pop-up School kóstoló. Olyan izgalmas témákkal, mint hogy milyen arcát mutatja a fajta Horvátországban (ahol grasevina névre hallgat), vagy milyen borok készülnek belőle Ausztria két régiójában (Burgenlandban illetve Stájerországban), milyenek az olaszrizlingből készült pezsgők, illetve itthon nálunk mit tud mást a Balatonfüred-Csopak régióban készült olaszrizling a többihez képest. Örömmel fedezhették fel a vendégek azt is, hogy a kiállítók közt megtalálható volt a nyolc burgenlandi pince borait bemutató stand is. Itt egyenletesen magas színvonalú borokat kóstolhattunk, a könnyedebb stílusútól a komolyabbig. Ezen borok, lehet, hogy nem olyan komplexek és tartalmasak, mint mondjuk nálunk egy csopaki, badacsonyi, somlói, de technológiailag tökéletesen precízek, tiszták, hibátlanok, és megvan bennük az a kis plusz ami az átlagnál sokkal jobb borokká teszi őket. Emiatt is érdekes volt összevetni őket a hazai mezőnnyel.

 

A kiállító hazai borászokat idén a sokszínűség jellemezte. A fajtában hagyományosan erős Észak-balatoni régiók (Badacsony, Somló, Balatonfüred-Csopak) mellett számos más borvidékünkről is érkeztek izgalmas, egyedi tételek. Ezek azt mutatták, érdemes az olaszrizlinggel máshol is foglalkozni, még olyan „vörösboros helyeken” is, mint Szekszárd és Villány. Ennek megfelelően igyekeztem én is minél több borvidék minél több termelőjénél kóstolni, a fajta minél több arcát megtekinteni. Közülük pedig a kóstoló alapján az alábbi tételeket, borászokat mindenképp érdemes megemlíteni:

 

Kamocsay Ákos (Hilltop Pincészet, Neszmély) Prémium Olaszrizling Sóshegy-dűlő 2017 

 

Az olaszrizling 11 arca

 

Ennek a bornak a 2015-ös évjárata anno nagy sikert aratott, így magasra tette a lécet. Ez a 2017-es méltó követője elődjének. Arany színű, intenzív érett illatú, tele érett és aszalt sárga gyümölcsökkel, főleg körte, alma és mangó, mellette még édesfűszerek sokasága. Kóstolva testes, érett, a seprőfelkeverés jegyei érezhetőek rajta. Ízében is intenzív édesfűszeres, érett aszaltgyümölcsös jegyek, hosszú utóíze kis kesernyével búcsúzik, ami jól áll neki.

 

Feind Pincészet (Balatonfőkajár) Fahordós Olaszrizling 2017

 

Az olaszrizling 11 arca

 

Válogatott tétel, hiszen a birtok egy két hektáros, úgynevezett „bekerített területéről” származik, ahol csak olaszrizling található. Terméskorlátozás, kézi szüret, reduktív erjesztés, majd a tétel egy részénél közel egy éves hordós érlelés. Illata elsőre visszafogott, majd lassan nyílik, benne először a hordó pörkölési, vajas jegyei dominálnak. Kóstolva krémes, vajas, pirított magvas, almás, körtés jegyek, fehér virágok. Érdemes még kiemelni a pincétől a 2019-es Balatonbor olaszrizlinget, valamint a 2019-es rajnai rizlinget is, ami egy nagyon jó kis fajtajelleges reduktív tétel. A fajtát Feindék inkább házasításokba teszik, de szerintem ez a bor azt mutatja, hogy érdemes vele önállóan is próbálkozni.

 

Varsányi Pince (Eger) Olaszrizling Grand Selection 2015

 

Az olaszrizling 11 arca

 

Az egész kóstoló egyik pozitív meglepetése volt a pince teljes szortimentje. Négy hektár összefüggő területtel rendelkeznek a fajtából a verpeléti, vulkanikus talajú Szent János-völgyben. A szőlő ezen a területen a szüretre már tartalmaz töppedt szemeket is. Reduktív tételek, nincs semmi hordóhasználat. Mindezek alapjaiban határozzák meg az olaszrizling stílusukat. A 2015-ös évjárat mérföldkő volt a pince történetében, hiszen ez már a jelenlegi irányvonalat képviselte. A bor öt éves kora ellenére intenzív, üde, érett gyümölcsös és rezedás illattal fogad, kóstolva a sárga gyümölcsök dominálják, körte, alma. Testes, krémes, érett, komplex ízvilágú bor, hosszú rezedás, keserűmandulás utóízzel. Kiváló savszerkezet, nagyon szép arányok, csúcson a bor. Érdemes volt mellé kipróbálni a 2018-as párját, ami még csak két hónapja van palackban, de szépen összeállt már, valamint a 2019-es tartálymintát, ami már most nagy ígéret, megválasztották ugyanis a borvidék legjobbjának is. Nekem tetszik ez a stílus, és ne feledkezzünk meg a baráti ár-érték arányról sem.

 

Söptei Pince (Balatonfüred-Csopak) Varázslat Olaszrizling 2018

 

Az olaszrizling 11 arca

 

A borvidéki termékpiramisban a hegybor kategóriát képviseli, számos hazai és nemzetközi versenyen ért el kiemelkedő sikereket. Három dűlő terméséből készült, teljes érettségben szedett szőlőből. A borkészítés teljesen reduktív, a fajtajelleg szépen megmaradt, ugyanakkor a termőterület jellegzetességeit maximálisan visszaadja. Illatában érett gyümölcsök, fehér virágok és a termőterület ásványos jegyei dominálnak. Kóstolva egy tökéletes szerkezetű, egyensúlyos bort kapunk, ami krémes, testes, hosszú lecsengésű, keserűmandulával és kifinomult mineralitással. Tetszett még a pincétől a szintén 2018-as Lendület névre hallgató alap olaszrizling is, mely hű marad nevéhez, hiszen az üde, friss, lendületes savak vezérlik, nagyon szép gyümölcsös, tartalmas bor.

 

Bakos Pince (Csobánc) Olaszrizling 2016

 

Az olaszrizling 11 arca

 

Egy viszonylag új pince a Badacsonyi borvidékről, a Csobánc hegyről, ahol három és fél hektár területtel rendelkeznek. Szigorú terméskorlátozással prémium minőségben terroir borok készítése a cél, az olaszrizling mellett furmint, pinot blanc és szürkebarát szerepel még a szortimentben. A kóstolóra négy évjáratból álló olaszrizling sort hoztak (2016-2019). Az első két évjárat még a somlói borász Barcza Bálint munkája, az utóbbi kettő pedig már a Szent György-hegyi Knolmajer Ferencé. A két stílus érezhetően megkülönböztethető. Mindegyik tétel szép terroir bor, nekem most a sorból az első, a 2016-os tetszett a legjobban. Arany szín, érett, intenzív, sokrétű illatvilág, benne aszalt gyümölcsök, fűszerek, pirított magvak. Kóstolva testes, a battonage technológiának köszönhetően krémes, minerális, fűszeres bor, nagyon hosszú lecsengéssel. Vakon akár somlói is lehetne. Nagyon izgalmas, egyedi tétel.

 

Borbély Családi Pincészet (Badacsony) Karós Olaszrizling 2015

 

Az olaszrizling 11 arca

 

A Borbély pince évek óta az egyik meghatározója az olaszrizlingnek, és nemcsak badacsonyi borvidéki szinten, hanem országosan is. Boraik széles spektrumon mozognak, hiszen a „Fröccsnek is jó” alap olaszrizlingtől a kései szüretelésű édes borig mindent készítenek a fajtából. Kiemelt dűlő náluk a Bács-hegy, ahonnan mindig nagyon izgalmas válogatott bort készítenek. Ennek most két évjáratát is kóstolhattuk, a 2016-ost és a 2017-est. Ráadásul erről a területről még hordóválogatás is készül, Nász a Bácson néven, amit szintén tesztelhettünk a kóstolón. Már önmagában ez is erős mezőny lenne, hiszen tökéletesen tükrözik a fajta jellegzetességeit, szép savakkal, ásványos jegyekkel, keserűmandulával. Az igazi csúcs azonban a 60 éves, bakművelésű tőkékről származó Karós olasz. 500 literes hordóban erjedt, majd ért fél évet. Illata érett, intenzív, fűszeres, virágos, sárgagyümölcsös. Kóstolva telt, testes, krémes, érett gyümölcsös, minerális jegyekkel. Magas fokú intenzitás és komplexitás, hosszú utóíz. Az egész rendezvény egyik legjobb bora.

 

Belward Pincészet (Pécsi borvidék) Olaszrizling 2019 Premium Selection

 

Az olaszrizling 11 arca

 

Reduktív erjesztés után kapott egy rövidebb, két hónapos hordós érlelést is, ami kifejezetten jól áll neki. A fa nem tolakodó, mégis hozzád némi pluszt. Illata egészen intenzív, fajtajelleges, virágos, fűszeres, citrusos, rezedás. Kóstolva friss, savai lendületesek, virágos, gyümölcsös zamatok, és egészen hosszú utóíz keserűmandulával. Fröccsnek is kiváló, de talán inkább önmagában fogyasszuk. Szép példa arra, hogy ezen a borvidéken is találhatunk jó kis bort ebből a fajtából.

 

HedoNick Pince (Badacsony) Olaszrizling 2018

 

Az olaszrizling 11 arca

 

Szintén egy új pince a borvidékről, Káptalantótiban a Sabar-hegyen rendelkeznek négy és fél hektár területtel, melynek zöme olaszrizling. Ezzel az évjárattal kicsit megküzdöttek, mert a szüret előtt sok volt az eső, és a vadkár is bejátszott. Erjedés után fél évet töltött a bor finomseprőn, majd kapott három hónap fát. Bevallásuk szerint ez kicsit ráült a borra, de egy év után kezdett kialakulni a jelenlegi karakter, a fás jegyek integrálódtak. Illata fajtajelleges, ásványos, de a fa még mindig tetten érhető. Kóstolva is ezek dominálják, de a finomseprős érlelés krémessége is gazdagítja a kortyot, a savak jó szerkezetet biztosítanak. A lecsengés rendben, ásványos, sós, mandulás jegyekkel búcsúzik. Ígéretes még tőlük a 2019-es évjárat bora, amit egyelőre csak mintaként tudtunk kóstolni. A pincének komoly tervei vannak amúgy a borvidéken, épp elindult Badacsony centrális részén egy pincefejlesztés, ahol hamarosan már vendégeket is tudnak fogadni.

 

Válibor (Badacsony) Tabula Rasa 2019

 

Az olaszrizling 11 arca

 

Váli Péter már sokszor bizonyította, hogy a borvidék egyik motorja, borai mindig az élmezőnyben vannak. Most is nagyon erős szortimentet hozott az olaszrizlingből. A Váliter névre hallgató „alap olasz” egyedi tétel a maga egy literes kiszerelésében, ellenben az alapnál sokkal komolyabb, teltebb, izgalmasabb bor. A 2019-es és 2018-as olaszrizling válogatás mindegyike a rendezvény legjobbjai közé tartozott. Hogy mégsem ezekről írok részletesebben, annak oka az, hogy a Tabula Rasa még náluk is jobban tetszett. Ez a bor 80%-ban rajnai rizling és 20%-ban olaszrizling cuvée-je. Utóbbi részét az olaszrizling válogatásból „csípték le”, és házasították a rajnaihoz. Fele tétel 500 literes hordóban a másik fele pedig reduktívan készült. Intenzív, nagyon megnyerő, rajnais fajtajegyek illatban, sok-sok érett gyümölccsel, főleg barack, körte, alma. Kóstolva tökéletes a bor szerkezete, tanítani való egyensúly, kiváló savak, zamatos gyümölcsök, ásványok, hosszúság, kifinomultság. Nagyon el van találva. És mindezek után még kóstolhattunk egy remekbe szabott plusz tételt is, „egy vendégszereplőt az olaszok közt” egy dűlőválogatott kéknyelűt.

 

Büttner Borbirtok (Badacsony) Olaszrizling 2017

 

Az olaszrizling 11 arca

 

A fajtából készült sor mellett ők is hoztak néhány extra tételt (például kéknyelűt, egy izgalmas vulcanust, és egy nagyon ritka fajtát, az Úrrétit). Nekem mégis ez az olasz tetszett a sorból most a legjobban. Valószínűleg azért, mert kapott hordós érlelést, mégis moderált tudott maradni a fa borban. Frissebb, lendületesebb, kevésbé uralja a hordó, mint a 2016-os párját. Illata vonzó, sokrétű, benne citrusok, érett gyümölcsök, őszibarack, körte, érett sárga alma, ásványok. Kóstolva szép struktúra, lendületes, friss savak, komplex minerális és gyümölcsös ízvilág, hosszú lecsengés. Jól iható, frissítő, fajtajelleges olaszrizling.

 

Káli Balázs (Balaton felvidék) Olaszrizling Öregtőkék 2019

 

Az olaszrizling 11 arca

 

A Káli-medencéből érkezett borász olaszrizling sora szintén egyedi és izgalmas tételeket tartogatott a közönség számára. Alap 2019-es reduktív olasza is tetszett, de az igazi nagy attrakció nála az öreg tőkékről szüretelt válogatott tétel. Ennek mind a 2018-as, mind a 2019-es évjárata kiemelkedett mezőnyből. A Káli-medencén belül a Fekete-hegyről, déli fekvésű területről származó ötven éves tőkék termése. Spontán erjesztés, utána egy hónap finomseprőn tartás. A 2019-es még csak két hete került palackba, hamarosan forgalmi tétel lesz. Fűszeres, citrusos, virágos, ásványos illatok. Kóstolva testes, széles, öblös, egész szájat betöltő korty, tele érett gyümölcsökkel, mézzel, virágokkal, minerális jegyekkel. Hosszú, rezedás, ásványos lecsengés. Nagyon fiatal még, de óriási potenciál rejlik benne.

 

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Prior Rajnai rizling 2019

 

Az olaszrizling 11 arca

 

A pincészet meglepő és izgalmas borsorral érkezett a kóstolóra, hiszen a 2007-es telepítésű olaszrizlingjük két korai évjáratát is kóstolhattuk. A 2009-es igazi kuriózum, hiszen ez még a szűztermés bora, a pincénél is már csak pár palack akad belőle, de ennyi év távlatában is élő eleven bor, savai jó tartást adnak neki, aromáit a csonthéjasok és a fűszerek uralják. Szintén jó formában van még a 2011-es évjárat is, érett csonthéjasokkal, petrolos jegyekkel. A pince rajnai rizlingben még erősebb. A 2019-es alap rajnai is nagyon szép fajtajelleges, déligyümölcsös, hosszú bor, melyet jó inni. A pince csúcsfehére azonban a Prior rajnai. A szüret több körben történt, válogatott termés került csak a borba, a tartályos erjesztést követően pedig hosszabb időt töltött seprőn. Illatában nagyon érett citrusos, déligyümölcsök, ananász főleg. A szerkezetet a tökéletesre csiszolt savak példaértékűen tartják, a lecsengés hosszú, a bor nagyon finom.

 

Cseri Pincészet (Pannonhalma) Quartus, Rajnai Rizling 2018

 

Az olaszrizling 11 arca

 

A Cseri pince központi szőlőfajtája a rajnai rizling. Rengeteget kísérleteznek vele, az egyes tételeket római számokkal jelölik. Erre a kóstolóra nem kevesebb, mint hat rajnait hoztak, melyek mind különböző stílusban készültek. A Secundus 2019 a pince ifjú borászának, Cseri Barnabásnak a kedvence, ez a reduktív készítésű, könnyű, gyümölcsös verzió. A fahordós érlelés a 6-os számot viselő (Sextus) tételtől kezdődik, ebből most a jól sikerült 2016-os évjáratot kóstolhattuk. A sorban az utolsó a Decimus pedig már egy kései szüretelésű édes bor, amit 2017-ben sikerült először elkészíteni. Nekem a kóstolón most Quartus, vagyis a 4-es sorszámú tetszett a legjobban. Egészfürtös préselés, reduktív technológiával készült tétel. Illata intenzív, benne citrusok, déligyümölcsök, virágok, kevés méz. Kóstolva a kiváló savak tökéletes szerkezetet adnak a bornak. Nagyon szép gyümölcsök, jó koncentráció, ugyanakkor friss és jól iható a bor, nagyon izgalmas rajnai.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!