A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az olaszrizling, ha pezsgő, narancsbor, bogyóbor

2017-02-01 | Bánlaki D. Stella


Az olaszrizling, ha pezsgő, narancsbor, bogyóbor

Egyre több kisebb hazai pincészet próbálkozik pezsgőkészítéssel, de néhányan az amphorás borkészítésben, narancsborokban is látnak fantáziát. Az élményfaktor akkor kerül a négyzetre, ha mindehhez az olaszrizlinget választják alapanyagnak.


Nem csak öröm volt az olaszrizling szokásos év eleji ünnepe Csopakon: az Olaszrizling Szerintünk kóstolón a helyi borászok a veszélybe került szőlőültetvények megmentéésért kampányoltak, írtam az előző cikkben. Most viszont a jó híreket is sorra veszem.

 

Most dől el, hogy lehet-e az olaszrizlingből pezsgő, megvan-e a fajtában a lehetőség" – nyitotta a csopaki kóstolót a 2Ha Pincészet alapító borásza délután egykor, a kóstolótérré alakított Márga Étteremben. Török Csaba rögtön mintát is hozott: azonos alapborból készült pezsgőt négy különböző dozázzsal (nyitókép). Nulla, négy, hat és kilenc gramm cukortartalommal próbáltuk ki a badacsonyi pincészet buborékos tételét. Mintegy 85%-ban olaszrizling, a Szentesi Pezsgőpincében készült.

 

Az egyszerű, de jól iható pezsi alapján úgy tűnt, érdemes lehet az olaszrizling pezsgőalappal próbálkozni. A négy közül egyébként a három gramm cukortartalom tűnt a legharmonikusabb megoldásnak, habár gasztronómiában a nyerspezsgő verziót is el tudom képzelni. Deli Jani, a Márga házigazdája például egyértelműen utóbbi mellett voksolt, azt mondta, imádná desszertekhez kínálni.

"Az a célom, hogy a gyengébb évjáratokból ne rossz bor, hanem inkább egy jó pezsgő készülhessen" – sommázta Török Csaba.

 

Erre azért a 2Ha mellett standoló Szent Donát Birtok 2009-es pezsgője is előkerült. Ez már 100% olaszrizling tétel, szintén a Szentesitől, szintén kísérleti jelleggel. A Kishegy termése, kóstolva már csak az évjáratból adódóan is komolyabb, szép érett jegyeket mutat, zero dosage, mégis kerek, lecsengése szinte sós. A pincétől egyébként még 2014-ből várható egy kékfrankos rozépezsgő, de az egyelőre még érlelődik. Kovács Tamás borász célja, hogy csopaki pincéjében saját maga készítsen majd hagyományos champagne-i eljárással tételeket. Én a magam részéről alig várom, hogy a pince fölött található étteremben, ételek mellé kóstoljam a Szent Donát furmint- vagy rizlingpezsgőjét.

 

 

A hétvégi kóstolóra nem hozták el, de szintén próbálkozik pezsgőkészítéssel a köveskáli Pálffy Pince is. (Pálffy Gyula helyette a 2015-ös Mál és Fekete-hegy olaszrizling borokat kínálta, ezekkel sem jártam rosszul.) Azért rákérdeztem: a borász nem hisz a rizlingben, mint pezsgőalap, úgy gondolja, hogy a fajta nem alkalmas erre. Helyette 100% furmint és 100% pinot noir pezsgőket készít saját pincéjében, egyelőre 1500 palacknyi mennyiségben.

 

Hasonló állásponton van a somlói Kreinbacher Birtok, amely, mint tudjuk, szintén furmintból készíti immár világhírű pezsgőit. A Kreinbacher azonban az olaszrizling kóstolón is emlékezeteset alakított: a 2013-as és a 2008-as Öreg Tőkék Bora egyértelműen a nap legjobbjai között volt. Ezek nem 100% olaszrizling tételek, kisebb részben furmint is hárslevelű is került beléjük, és hozzák is a kevésbé rizlinges mézes-birses jegyeket. Komoly borok komoly illattal, utóbbi most került újra forgalomba.

 

Az olaszrizling, ha pezsgő, narancsbor, bogyóbor

 

A csopaki kóstolón nem csak az északi part borászai mutatták meg rizlingjeinket. Ott volt a déli part (Bujdosó), a már említett Somló (Kreinbacher), Eger (Gál Lájos), Zala (Bussay), Mór (Csetvei), de például a Kürti borvidék is.

 

A Felvidék az Olaszrizling Szerintünkön mindig az extrém oldalát mutatja meg, idén sem volt ez másként. A rendezvény állandó vendége, a Kasnyik Pince többek között egy "bogyós bort" hozott. Ehhez a leszüretelt olaszrizlinget zúzás és bogyózás után hordóba töltötték erjedni, majd ép, egészséges szőlőszemeket is dobáltak bele. Az erjedés és a kilenc hónapos érlelés során a bogyók leülepedtek a hordó aljára. Közülük azokat, amelyek sértetlenül megúszták ezt az időszakot, a fejtés és palackozás után kiszedegették a hordó aljáról, és egyenként a palackokba dobálgatták. Az eredmény, hogy a palackozott borban szőlőszemek úszkálnak (kép). A borász elmondása szerint ez nem csak egy jól működő reklámfogás, mert a bioszőlő ízében is sokat ad a borhoz, illetve a szükséges kén mennyiségét is segít csökkenteni. Kóstolva egyébként szikárnak, ásványosnak tűnt a bor, szép savai is voltak, aromatikájában volt némi zöldes beütés.

 

Csopakon a kürtieknek köszönhetően már két éve megtudtuk azt is, hogy mit tud az olaszrizling, ha narancsbor készül belőle. (Azóta egyébként például a Somlói Vándor is kísérletett tett erre.) A Kasnyiknál most kóstolt narancsbor kádban erjedt, a kizárólag a színléből készült, 2015-ös évjáratú bor szép, közepesen vaskos, jól iható volt, de a borász elmondása szerint – a korábbi évjáratok tapasztalat alapján – inkább azonnali fogyasztásra szánt kuriózum ez, mint érlelhető komoly tétel. Én elfogult vagyok az ilyen extrém tételekkel kapcsolatban, de talán valóban nagyobb az élményfaktor ez esetben, mint az elegancia és a relevancia.

 

Kóstolt már olaszrizling pezsgőt vagy narancsbort? Ossza meg véleményét kommentben!

 

Fotók: Olaszrizling Szerintünk / kostolom.huMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!