A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ázsiai tájakon: Kína és India

Ázsiai tájakon: Kína és India

2021-07-05 | Vinoport


Ázsiai tájakon: Kína és India

A Krisztus előtti időkben, nagyjából a VII. sz. táján Kínában már ismerték az erjesztett és alkoholos italokat, igaz ugyan, hogy nem tettek különbséget a szőlőből és más gyümölcsökből készült borok vagy éppen azok párlatai között. Évszázadokon át aztán keveset hallatott magáról a kínai borászat, de az 1800-as évek végén alapított Château Changyu tette meg valójában azt az első lépést, amely a modern borászatot Kínában meghonosította. Több mint 500.000 oltványt hozattak Franciaországból, melyeket a Kínai-tenger partján fekvő, szőlőtermesztéshez megfelelő területeken telepítettek el.


fotó: chicagotribune.com

 

Az újabb váltás az 1980-as évekre esett. Igaz, az első húsz évben nem történt igazi áttörés, a megtermelt bor jó része – hazai felvevőpiac nem lévén – külön- féle csatornákon elhagyta az országot. 2000-től viszont rohamosan nőttek a hazai igények is, ennek következményeként számos nagy cég alakult, többek között a Great Wall Co.Ltd.

 

A legnagyobb  borvidékek  Belső-Mongóliában,  Hszincsiang  tartományban, a Yellow River, a Huangtu Fennsík, Huaihe River völgyében, a Changbai Mountain területen ÉK-Kínában találhatók. A legnagyobb termelő régió Yan- tai-Penglai, a maga több mint 140 borászatával. Jónak tartott termőhelyek még Tonghua Jilinben, Taiyuan Shanxiban, Yibin Sichuanban és Ningxia. A legjelentősebb borvidékek a hatalmas ország keleti partvidékén találhatók.

 

A termesztett szőlő jelentős része vörösborok alapanyagául szolgál, nagyjából 80% a vörösbor aránya, szemben a 20%-nyi fehérrel. Fajtáik között szinte uralkodók a franciák: cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, chardonnay – valamint a szőlővel sokszor egy statisztikában szereplő licsi és kínai szilva… Dynasty, Dragon Seal, Great Wall, Suntime, Grace Vineyard a legjobbnak mondott borok termelői. Kína rövid időn belül a világ legnagyobb borfogyasztói piacává válik.

 

India

Nem nagyon veszünk róla tudomást, de az írások szerint Indiában kb. 4000 éves múltra tekinthet vissza a szőlőtermesztés. Igaz, évezredeken át nem a bor, hanem a mazsola és a szőlőlé kedvéért termesztették, a szőlő nagyobb mennyiségben történő borrá erjesztése valójában csak a portugál, majd a   brit gyarmatosítás időszakában indult el. A filoxéra megjelenése Indiát sem kímélte meg, de vallási okokból a XX. században önállóvá váló India sokáig elutasította az alkoholfogyasztást.

 

Az utóbbi 10-15 év hozott igazán nagy változást India boréletébe, ugyanis akár évi 30%-kal is képes nőni a fogyasztás. Ennek jórészt társadalmi okai vannak, ma már létezik egy olyan középosztály Indiában, akik életviteléhez a borfogyasztás hozzátartozik.  A ma szőlővel beültetett terület nagysága 123.000  ha (ez sajnos kétszer akkora, mint a mai Magyarországé).

Csak részben használják borkészítésre ennek a területnek a termését, még ma is jelentős  a csemegeszőlő-termesztés. Az indiai borok legnagyobb felvevőpiaca, nem véletlenül Nagy-Britannia, ahol a borok több mint 1/3-a részben bevándorlók, részben – talán – a birodalmi múlton nosztalgiázók torkán csúszik le. Annak ellenére, hogy még az indiai éttermek jó részében sem feltétlenül bort kínál- nak a hazai fogásokhoz, ma már egyre nagyobb számban találunk autentikus ételek mellett indiai borokat.

 

Ázsiai tájakon: Kína és Indiafotó: wsetglobal.com

 

Mivel az éghajlat egyáltalán nem mondható optimálisnak a szőlőtermesztéshez – a trópusi éghajlat változatos skáláját kínálja mindannak, ami az egészséges szőlőtermesztés legfőbb ellensége. Időnként forróság és aszály, majd monszun esők, hosszasan és kitartóan, de legalábbis mindenkor  magas páratartalom. Így nem véletlen, hogy az ültetvények jelentős része nagyon magas tengerszint feletti magasságon, és szinte kizárólag levegő- járta domboldalakban található. A sokszor az 1500 mm-t is elérő csapadék- mennyiség jó része a nyári monszun idejére esik, még inkább nehezítve így a termesztést. Sok termőhelyen uralkodó a könnyű, jó vízáteresztő képességű homokos talaj.

 

A nemzetközi fajták között jelentős a chenin blanc, sauvignon blanc, clairette és a zinfandel részaránya. De találkozunk chardonnay-val,  ugni  blanc-nal  és ezek különféle házasításából származó helyi fajtákkal is. Újabban egyre népszerűbb a cabernet sauvignon, cabernet franc és a bangalore purple. Maga a borkészítés már az Európában is szokásos módszerekkel megy végbe, a nyugati technológia teljes mértékben rendelkezésükre áll. Számos befektető Európából nem Amerika, hanem Ázsia felé vette az útját, így a leg- nagyobb jelenlegi, a francia Pernod-Ricard is.

 

A legjobbnak minősített indiai borokat két pincészettől, a Château Indage és  a Sula Vineyards-tól (Mumbai) kóstolhatjuk.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!