A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bordeaux-i vörösek: még mindig a magyarok kedvencei

2021-10-12 | (X)


Bordeaux-i vörösek: még mindig a magyarok kedvencei

Még csak október van, még meg sem kóstoltuk az újbort, gondolatainkba azonban már beférkőzött a Bordói November, az év legvörösebb kóstolója.


Bordeaux és a borvidék borai már több száz éve lázban tartják a borgyűjtőket, borkedvelőket. A fajták nagyszerűsége, a táj eleganciája és a borok ereje évről-évre kíváncsivá tesz bennünket.

 

A bordeaux-i típusú borok szerkezetére a jó savak mellett nem kevés cserzőanyag is jellemző. Időt kérnek – tőkén és palackban egyaránt: a hosszú csendes mélázások borai ezek.

 

Hazánkban nagyon kedveltek a bordeuax-i házasítások. Hogy mi lehet ennek az oka?

Nálunk a nagy generáció borászai Villányból indultak, és ők tettek le az asztalra először komoly színvonalú tételeket. Villány adottságai pedig a bordói fajtáknak kedvező feltételeket nyújtottak.

A villányi borászok szőlészeti és borászati munkák tekintetében is újításokat hoztak, ezek a borok értékét, presztízsét emelték. 

 

A Bordói November Nagykóstolónak azért is van évről évre olyan nagy sikere, mert a bordói típusú cuvéek a magyarok szája íze szerint készülnek, és most már nemcsak Villányból, hanem az ország minden tájáról érkeznek a jobbnál jobb tételek. Idén például a következők pincészetek lesznek jelen. A lista folyamatosan bővül, az esemény Facebook oldalán folyamatosan kiderül valami újdonság a rendezvényről.

 

Ha nem ismered még a Bordói Novembert, egy korábbi erről készült beszámolónkat ajánljuk:

A magyaroknak bordói kell

 

A Bordói November ezt megadja nekik, hiszen 60 hazai kiállító közel 150 tétele várja őket a Corinthia Budapest nagytermében. A kiállítótérben kínált borokon kívül a Csúcsbor Teremben – külön térítés ellenében – megismerkedhetnek a hazai kínálat csúcsán lévő és külföldi borokkal is.

 

 A rendezvény a sétáló kóstolón kívül további programokat kínál. A Borkollégium ingyenes pop-up school előadásain borászok és borszakértők adnak borkóstolóval egybekötött betekintést egy-egy témába. Idén már biztos, hogy jelen lesz Malatinszky Csaba, aki a hordóban erjesztett borok világába kalauzolja el a kuriózumokra éhes érdeklődőket. A Pannonhalmi Infusio rajongóit pedig egy “kisvertikális” kóstoló várja: az évről évre magas minőséget mutató vörösbor négy évjáratát hasonlíthatják össze.

 

A rendezvényt nem érdemes kihagyni, ha rajongója vagy a stílusnak.

További információ és jegyrendelés.

 

Ha valamiért nem tudsz elmenni a kóstolóra, és mélyrehatóbb ismereteket szereznél a vörösborokról, válassz mesterkurzusaink közül:

 

Bordeaux – 9 apelláción keresztül

 

Cabernet Sauvignon az Újvilágban

 

 

Korábbi cikkeink a témában:

 

Tíz napom Bordeaux-ban: Margaux
Tíz napom Bordeaux-ban: Saint-Emilion, Lussac
Tíz napom Bordeaux-ban: Saint-Emilion, Puisseguin
Tíz napom Bordeaux-ban: Saint-Emilion
Tíz napom Bordeaux-ban: Saint-Emilion, Pomerol, Chateau Figeac


A bordeaux-i chateau-k titkai I. - Premier cru borászatok a bal parton

A bordeaux-i chateau-k titkai II. - St. Emilion és a merlot-hangsúlyos házasítások

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!