A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Cserszegi Fűszeres

Bor–belföldi, avagy a konvertibilis bennszülött

2008-03-28 | Schützenhoffer Gergely


A fenti cím rejtőzködő és összetett, azonban utal mai vendégemre, aki, hogy félreértés ne essék nem a sarki fűszeres. De a továbbiakban ígérem, mindenki számára pontosan érthető szóbuborékokat termelek majd erről a negyvennyolcadik életévébe lépett, igazán tapasztalt, sokat látott férfiúról.


Az idő kerekét visszaforgatva kiderül, hogy a szőlőfajtát 1960-ban nemesítette Bakonyi Károly Cserszegtomajon. 1982-ben kapott állami elismerést. Felmenői az Irsai Olivér – amely fajtát Kocsis Pál segítette a világra 1930-ban - és a Piros Tramini. Az új fajtában ötvöződtek a „szülők” előnyös tulajdonságai.

A magyar nemesítés fénykora az ’50-es évekre tehető. A fentről jövő, ötcsillagos kezdeményezések a narancs (lásd Tanú című film), a tea és a füge, azaz a szubtrópusi növények meghonosítását indítványozták. A szőlőtermesztésben az új gyermek tervezése csak a színfalak mögött, háztáji körülmények között valósulhatott meg. Ma már tudjuk, hogy Karcsi bácsi kísérletei a hátrányos körülmények ellenére korszakalkotó eredménnyel zárultak.

Nem feltétlenül a fogyasztók szemszögéből tekintett az új jövevényre, tehát nem az volt az elsődleges célja, hogy megszeretjük-e a bort. Inkább a szőlész optikáján keresztül egy olyan fajtát akart megalkotni, amely jól tűri a hideget, és emellett még korán is érik. Ebből következően fő elterjedési területének hazánk északi részét szánta. Az elképzelés bevált, köszönjük tevékenységét!

A fajta fürtje közepes méretű, közepesen tömött. Bogyói kicsik, gömbölyűek, vékony, de szívós héjúak, lédúsak. Mint azt már a korábbiakban leírtuk, nem egy lustaságról van itt szó, hiszen korán fakad, virágzik és érik, szüretelése eddig szeptember második felében zajlott. A globális felmelegedés generálta változások következtében azonban a dátum előbbre nyomulhat, akár augusztusra is.

Tulajdonképpen a szőlészek álma ez a fajta, ha azokat a tulajdonságait tekintjük, hogy a rothadásnak ellenáll, és nagy hozamra képes. Épp itt lapul a csapda is. Olyan tudatos termelőkre van szükség, akik a fajta lelkéhez tudják igazítani termelési filozófiájukat! A téli fagyokkal szembeni tűrőképessége kiemelkedő, ezért a sík vidéki szőlőtermesztés megbízható fajtájává vált. Hazánk szőlőtermő területének 3%-án sorakoznak tőkéi.

Bora fajtajelleges illatú – e felől senkinek sem lehet kételye, ha akár egyszer is kóstolt cserszegit -, e mellett fűszeres zamat és harmonikus savtartalom jellemzi. Leggyakrabban a következő jelzőkkel illetik a nedűt: üde, friss, tiszta, fiatalos illat, növényi jegyek az ízben, élénk savak, közepes test.

Kemény savgerinc hiányában sokéves érlelésre nem alkalmas. Már csak azért sem, mert borászaink zöme reduktív módon készíti a bort, tehát gyors, hűtött erjesztéssel, a levegő kizárásával, hogy az elsődleges, szőlőből származó zamatanyagok palackba maradjanak. Az ilyen technikával készített borok pedig bár felettébb vonzóak fiatalon, igen hamar kardjukba dőlnek.

Nemzetközi ismertségében elévülhetetlen érdemeket szerzett a Hilltop Zrt. A külföldön kimondhatatlan nevű bort átkeresztelték az angolok által is könnyen azonosítható Woodcutter’s-nak (favágólé). A bor 1997-es évjárata a ködös Albionban 1998-ban az év fehérborai közé került a Wine szaklap szavazásán. Ez nem kis teljesítmény abban az országban, ahol a főváros, London a világ borszakértelmének és borkereskedelmének az egyik központja.

A siker záloga a kitűnő értékesítési stratégiának, a jól közvetített hungarikum-értéknek, és az abban rejlő egyediségnek köszönhető. A piaci termék sugározta a hely szellemét (genius loci), így kultúrértéket adott a kíváncsi fogyasztók kezébe. Valahol ez lenne a hungarikumok képviselte unikális jelleg, persze lehetőleg saját termőhelyén értékesítve. Ezzel már a borturizmus is kitörési pontra lelne, és összetett élményt adhatnánk az idelátogatóknak, a borász és a táj jelenlétével.

Közelmúltbeli információként szolgáljon, hogy 2003-ban létrejött a Cserszegi Fűszeres Nemzetközi Borút Egyesület. Ez év január 23-án pedig megrendezték a 12. Országos Cserszegi Fűszeres Borversenyt, ahol a jelentős számú tételek bírálata során a 2007-es palackok szerepeltek kiemelkedően, a hosszabb érlelésen átesett különlegességek nem nyerték el a zsűri tetszését.

Cserszegi Fűszeres szagolva és ízlelve ki boldogan, ki sanyarú arccal tekint az ég felé. Kétségtelen, hogy ez a bor sosem lesz bonyolult, komplex, vagy nagystílű, de mindig is a kóstolás élvezetének alapvető élményét fogja adni az őt fogyasztóknak. Bevezetőként ideális, hiszen jó átmenetet jelenthetnek intenzív aromái a kizárólag édes bortól a szárazakig vezető úton. Kápráztassuk el tehát vele a borok útjára most rálépőket vagy fogyasszuk jól behűtve (8-10°C-on) egy gondtalan délutánon!

Ha érdekelnek további írásaink a témában, jelentkezz téma hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!