Dél-Afrika borai: félúton az ó- és újvilág között
2022-05-09 | VinoportAz öreg kontinensről nézve minden távolabbi bortermelő vidéket hajlamosak vagyunk „Újvilágként” aposztrofálni. Pedig a hozzáértők szerint például a dél-afrikai borok – stílusukat illetően – félúton vannak az ó- és az újvilágiak között.
fotó: fathomaway.com
Az első tőkéket 1655-ben ültette Jan van Riebeck, a terület kormányzója Fokföldön, ami 1652-től alapvetően a Holland Kelet-Indiai Társaság fő ellátó állomása volt. 1659. február 2-án pedig elkészült az első bor is, helyben termett szőlőből. Bár a kormányzó ösztönözte a farmereket a szőlőtelepítésre, a szőlőművelési és borkészítési ismeretek hiánya nagyban hátráltatta a fejlődést.
1680 és 1690 között indult fejlődésnek az „ágazat”, amikor körülbelül 150 hugenotta érkezett Dél-Afrikába a franciaországbeli üldözések elől menekülve. Sokuknak volt borászati gyakorlata, és ők alapították meg azt a települést, amit ma Franschhoeknek ismerünk.
A XVIII. században elegendő tölgyfa hordó híján nehéz volt a borokat megfelelően érlelni, így a minőség miatt problémák adódtak az európai és távol-keleti exporttal. A XIX. század első felében jelentős fejlődésnek indult a bortermelés, ami Fokföld brit megszállásának, illetve a brit-francia háborúnak volt köszönhető. De amikor 1861-ben rendeződött a francia– brit viszony, Dél-Afrika bortermelése összeomlott. 1886-ban megjelent filoxéra, ami megtizedelte az ültetvények tőkeállományát.
1925-ben a pinot noir és a cinsaut keresztezésével megszületett Dél-Afrika saját szőlőfajtája, a pinotage, az első borai azonban csak 1961- ben kerültek kereskedelmi forgalomba. 1955-ben pedig megalakult a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (Nietvoorbij). 1992-ben eltörölték a KWV által megállapított kvótarendszert, 1997-ben pedig privatizálták a szövetkezetet.
2000-ben megtartották az első „Cape Wine” borkiállítást, a helyi bor nemzetközi arculatának erősítésére. 2004-ben pedig a KWV önálló márkaként jelent meg a piacon. 2009-ben az ország a borkészítés indulásának 350. évfordulóját ünnepelte, 2010-ben pedig a dél-afrikai borok exportja lekörözte a franciákat a brit piacon!
Az elmúlt évtizedben megújulni látszik a dél-afrikai „boripar”, s hogy ezzel lépést tartson a szőlészet is, az utóbbi esztendőkben a termőhelyek 40%-án történtek új telepítések. Csak úgy lehetett a világtrendekkel lépést tartani, ha a bortermelés a minőségi fajtákból készülő minőségi borok termelését szorgalmazza. A tendenciák érdekesek: korábban a dél-afrikai ültetvényeket a fehérszőlőfajták uralták, az új telepítések azonban főleg a kékszőlő- területét növelték, így az arányok jelentősen változtak. Az utóbbi négy esztendőben azonban ismét megfordulni látszik a trend: 10 év után először ültettek a termelők ismét több fehérszőlőt.
Ezekben az években egyre több „nemes” fajtát, pl. csúcsminőségű bort adó sauvignon blanc-t és chardonnay-t kezdtek termeszteni, valamint shirazt és pinot noirt. A kékszőlőállomány meglehetősen új, 63,6%-a tíz évnél is fiatalabb. A legtöbb szőlőfajta „import”, de eddig hat helyi nemesítésű fajtát sikerült termelésbe vonni. A legismertebb ezek közül a pinotage, amely a pinot noir és az hermitage (cinsaut – másutt cinsault) fajták keresztezésének gyümölcse, és az országban igen nagy területeken terem.
fotó:telegraph.co.uk
A fehérszőlők népszerűségi sorát 18,4%-kal az itt steen névre hallgató chenin blanc vezeti, amelyből egyre jobb minőségű bort készítnek, mindenféle iskolázásban. Eredetileg ez volt a fő brandyalapanyag is. Ezt követi a colombar(d) (11,8%), ami különösen a melegebb területeken kedvelt, mert természetesen magas a savtartalma.
A sauvignon blanc és a chardonnay következik a sorban (9,3% és 8,3%). Alexandriai muskotályt (itt: Hanepoot) szüretelnek a területek 2,2%-ról, sémillont az 1,2%-ról. Egy százalék alatt van a „cape rieslingnek” is nevezett crouchen és a Weisser Riesling területe. Az összes több fajta összesen tesz ki 4%-ot.
Mennyiségét tekintve a cabernet sauvignon az első, amit a terület 12,3%-án termesztenek. A shiraz következik 10%-kal, a merlot a harmadik 6,5%-kal. Ezt követi a helyi nemesítésű pinotage 6%-kal. A kaliforniai „import” ruby cabernet 2,3%-on, a cinsaut 2,1%-on, a cabernet franc pedig 1%-on terem. Kevesebb mint 1% a pinot noirral beültetett terület. A többi kékszőlő területe 2,9%-ot tesz ki.
A nemes fajták között tehát vezet a cabernet, második a shiraz, majd a sau- vignon és a chardonnay jön. A merlot és a pinotage pedig fej-fej mellett következnek.
A dél-afrikai termőterületeket, és az ismertebb borokat (mint amilyen a Vin de Constance volt) hosszú ideig törvényesen semmi sem védte. 1972-ben alkották meg a „Wine of Origin” (védett eredetű bor) rendszert, s fogadták el az erre vonatkozó rendelkezéseket az 1957 óta élő „borra, más erjesztett italokra és a párlatokra” vonatkozó törvénynek megfelelően.
1973 óta van érvényben. Kialakítása során figyelemmel voltak az európai rendelkezésekre is, hiszen a dél-afrikai borok jelentős részét exportálják az öreg kontinensre.
Ma mintegy 600 bortermelő van a piacon, és több mint 3 ezer szőlőtermelő.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!