A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Elkerülhető a fejfájás a borivás után

Kerüljük az allergéneket

2017-08-27 | Vinoport


Elkerülhető a fejfájás a borivás után

Édes bor desszertnek, nehéz vörös a vadhúshoz, habzó egy meleg őszi napon – mindegyik okozhat fejfájást és még súlyosabb panaszokat akár kis mennyiségben is. Fontos tudni, milyen bort nem ihatnak az asztmások, milyet a tejérzékenyek és milyet a migrénre hajlamosak.


Szulfit, tannin, hisztamin: mind fontos alkotóelemei a boroknak és mindegyiknek lehetnek nemkívánatos hatásai; akár migrént is okozhatnak. A Deutsche Weinakademie, vagyis a Német Borakadémia szakértő segítségével egy listát készített a problémás összetevőkről, és azt is elmondta, melyik borban fordulnak elő és kinek érdemes kerülni őket. A cikk végén - biztos ami biztos - adunk pár tippet, mit kell tenni, hogy a másnap elviselhetőbb legyen, ha mégse sikerülne betartani az intelmeket.

 

Szulfitok

Régóta kötelező feltünteni a borok hátcímkéjén, ha szulfitot tartalmaznak. Ennek megfelelően szinte minden palackon találkozunk is a figyelmeztetéssel, hiszen a legtöbb bort kénezik az eltarthatóság miatt. A fehérborban általában több van, mint a vörösben, de más élelmiszerekben is – chips, krumplipüré por, szárított gyümölcsök – előfordul. A szulfitok az asztmásoknak okozhatnak gondot, akár allergiás reakciókat is kiválthatnak.

 

Hisztamin

A hisztamin az utóbbi időben került a kutatások célkeresztjébe. Van a borban is, elsősorban a vörösborban. A seprőn érleléssel, a hordós érleléssel illetve a pince tisztaságával van kapcsolatban és a savlebomlásért felelős baktériumok is termelik. Ezzel együtt a kész borban már csak nagyon elenyésző mennyiségben fordul elő hisztamin, pláne akkor, ha a bort úgynevezett bentonittal derítették. Sokkal több hisztamin van a tejtermékekben, mindenek előtt az érett keménysajtokban, de megtalálható az eperben, a citrusgyümölcsökben, a savanyú káposztában és a füstölt húsokban is. Aki ezekre az ételekre érzékeny, annak jó vigyáznia a borral is. A nőknél ez gyakoribb probléma, mint a férfiaknál. Előfordulhat, hogy az érzékenység sokáig lappang és csak idősebb korban jön elő.

 

Tannin

Tanulmányok kimutatták, hogy a főleg a vörösborok ízét-állagát meghatározó, de a fehér- és rozéborokban is jelen lévő csersav, a tannin be tud kerülni véráramba és az arra érzékenyeknél migrént okozhat. 2014-ben az egyik amerikai orvosi szaklapban publikált vizsgálat során 40 migrénes, borivó személyen végeztek kísérletet. A kutatók megállapították, összefüggés van a borivás utáni migrénes rohamok valószínűsége és az elfogyasztott vörösborok tannintartalma között.

 

Cukor

A cukor önmagában nem minősül allergénnek, az édes borok tehát elvileg nem okoznak fejfájást. Ám minél több egy borban a maradékcukor, valószínűleg annál nagyobb a kéntartalma. A borok szulfittartalma általában 150 és 400 mg/l között mozog, a magas maradékcukrú borok inkább a skála tetején találhatók. Az édes borokban általában több van az úgynevezett kozmaalkoholokból is. A hosszabb szénláncú kozmaalkohol-észterek lassú képződése elsősorban az érlelés alatt megy végbe (sherrykben például több van, mint a normál borokban), és ezekre szintén lehet érzékeny a szervezet.

 

 

Szénsav

A szénsav fokozza a sejtek felvevőképességét. Ennek következménye, hogy az alkohol gyorsabban a vérbe jut és az embernek hamarabb a „fejébe száll”. A buborékoknak a fejfájáshoz viszont semmi közük.

 

Alkohol

Köztudott, hogy az alkohol dehidratál, vagyis elvonja a folyadékot a szervezettől, a folyadékhiány pedig fejfájáshoz vezet. Aki tehát este nagyobb mennyiségű bort iszik, jó eséllyel ébred másnap fejfájással. Azt viszont alaposan túlbecsüljük, mit is jelent a nagyobb mennyiség. A „Wine in Moderation” vagyis a „Bort mértékkel” elnevezésű, 2011-ben alapított európai non-profit szervezet iránymutatása szerint egy nap maximum 4 dl bor fogyasztása javallott, de inkább még kevesebb (nőknek a fele). Természetesebben még visszafogottabban igyanak azok, akik érzékenyek az alkoholra, mert ők már nagyon kis mennyiségtől szédülhetnek, kipirosodhat az arcuk és fejfájásuk lehet. Ez azonban nem alkoholallergia, ahogy sokan gondolják, hanem az alkoholbontó enzim hiánya miatt van.

 

Mi a megoldás fejfájásra?

Ha mégis jönne a macskajaj, akkor sincs veszve minden. Általános jótanács, hogy fogyasszunk magas ásványtartalmú élelmiszereket: sós ételt és ásványvizet. A kávé is tud segíteni, mivel a koffein az adenozin „ellensége”, amit viszont az alkohol megemel. (Az adenozin szabályozza az ébrenlétért felelős agyi terület aktivitását – ha az adenozin szintje magas, akkor ez a terület inaktívvá válik, többek között ezért álmosodunk el az alkoholtól.)

 

A legegyszerűbb azonban a kellemetlen következmények megelőzése, és ez szerencsére nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk a bor élvezetéről, egyszerűen csak igyunk meg minden pohár bor után egy pohár vizet. Az előbb említett okokból a legjobb az ásványvíz.

 

Nehezebb dolga van annak, aki a bor valamelyik összetevőjére érzékeny. Ha a borról nem is kell teljesen lemondania, legalábbis nagyon oda kell figyelnie, hogy olyan ételeket ne párosítson a borral, amelyek erősíthetik a tüneteket.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!