A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hogyan készítsük el a tökéletes kávét?

6 veszély a babtól az italig vezető úton

2018-04-11 | Vinoport


Hogyan készítsük el a tökéletes kávét?

Akárcsak a boroknál, a kávéknál is kevés az, hogy jó érzékkel vesszük le a bolt polcáról a nekünk tetsző tételt, jelesül a kávébabot. Ahogy a palackból a pohárba vezető úton (tárolás, szervírozás), úgy a kávébabtól a kávéital elkészültéig is nagyon sok múlik rajtunk, fogyasztókon.


 

Az alábbiakban lépésről lépésre megmutatjuk, mik a minőséget befolyásoló konkrét veszélyforrások a kávéfőzés során. Természetesen mindegyiket külön-külön is ki lehet küszöbölni, ám aki szereti a kényelmet, annak érdemes egy teljesen automata kávéfőző gépbe beruháznia, mert azoknál a legtöbb problémára a megoldás maximum egy gombnyomás.

 

 

1. A babok nem voltak megfelelően pörkölve

A gyárilag pörkölt kávénál is előfordulhat, hogy nem egyenletes vagy nem megfelelő a pörkölés (hát még az otthoninál, ha valaki ilyenre adja a fejét). Ez természetesen jelentősen befolyásolja a kávé ízét.

 

Megoldás

Érdemes ugyanazon kávéból egyszerre több csomagot venni. Ha azt találja, hogy azonos sorozat csomagjainak a minősége különböző, térjen át másik márkára, fajtáta. A házi pörkölésnél hagyatkozzon a szakemberekre, interneten, youtube-on már rengeteg anyag elérhető a tökéletes pörkölésről.

 

2. Nem frissek a kávébabszemek

A kávészemek a pörkölés után viszonylag rövid ideig vannak a csúcson. Minél tovább várunk, annál többet veszítenek az ízanyagaikból.

 

Megoldás

Amikor kávét vásárol, mindig nézze meg a pörkölés idejét a csomagoláson! Igyekezzen vásárlás után minél gyorsabban elhasználni a kávébabot. Akinek kávégépe van, az a kinyitott zacskó tartalmát tarthatja a kávégép aromazáró fedele alatt is, az kellően tartós megoldás.

 

3. Rossz a víz minősége

Alapvetően meghatározza a kávé minőségét a hozzá használt víz minősége. Ha például túl kemény a vít, ami Magyarországon sok helyen előfordul, az is árt a kávénak.

 

Hogyan készítsük el a tökéletes kávét?

 

Megoldás

Sima csapvíz helyett szűrt vizet használjunk: vegyünk palackosat, vagy szereljünk a csaptelepre vízszűrőt. Sokat segít, ha a kávéfőző gépünk eleve szűrős víztisztító berendezéssel van ellátva (ilyenek például a BRITA és az AquaClean rendszerek). Ez alapvetően a vízkövesedés ellen véd, de azok az anyagok, amik a vízkőképződést segítik, a kávéba sem igazán kellenek. A kávégépek által megszűrt vizek tehát mindenképpen jobb minőségűek.

 

4. Egyenetlen őrlemény

Fontos, hogy a babszemek egyenletesre legyenek őrölve. Egyenetlen szemcsenagyságnál az őrlemény nem egyenletesen lesz hőkezelve, ha égett íz nem is feltétlenül jelentkezik, a végeredményt jelentősen befolyásolhatja. Ez leginkább az aprítóval történő őrlésre jellemző, amiben két kés egy közös tengelyen forog körbe, így darabolva a vágótérbe bekerülő kávészemeket. Olasz eszpresszó kávét így nem is lehet például készíteni, mert nem lehet olyan finomságot elérni, amit ez a fajta megkíván.

 

Megoldás

Használjon jó minőségű laposkéses vagy kúpkéses őrlőt! Ma már a kávégépek mindegyikébe ilyet szerelnek.A laposkéses megoldásnál két fogazott gyűrű forog el egymáshoz képest, ezek őrlik a centrifugális erő hatására közéjük kerülő babszemeket. A kúpkés is hasonló elven működik, csak a kések formája más: egy kúp alakú recézett kés forog egy tölcsér alakúban. Mindkét esetben állítható a kések távolsága, vagyis az őrlés finomsága. A legújabb kávégépekben szintén laposkéses és kúpkéses őrlőkkel találkozni, annyi a különbség, hogy a kések nem fémből, hanem tömör kerámiából készülnek. A kerámia előnye, hogy lassabban kopik és jobban vezeti a hőt, vagyis nem melegszik fel az őrlemény.

 

5. Nem tiszta a kávéfőző gép

Nem is hinné az ember, mennyi szennyeződés tud lerakódni egy kávégépben. A kávégép érzékeny berendezés, rendszeresen és sűrűn kell ápolni, karbantartani. Ellenkező esetben a korábbi főzésből bennmaradó kávé, tej tönkreteheti az élményt.

 

Hogyan készítsük el a tökéletes kávét?

 

Megoldás

Minden alkatrészt, ami a kávéval, tejjel érintkezik, legjobb ha minden, vagy legfeljebb minden pár használat után tisztítjuk. A mai modern kávégépek, például a Saeco készülékei, ezt sokszor már elvégzik helyettünk. Vannak például készülékek, amelyek minden tejeskávé készítése után gőzzel automatikusan áttisztítják a tejadagoló rendszert, illetve egyetlen gombnyomásra plusz „nagytakarítást” is végeznek.

 

6. Fontos az időzítés

Ha elkészült a kávé, egy buktató még mindig van. Ha túl sokáig vagy éppen kevés ideig várunk, miután lefőtt, az az izanyagok rovására megy.

 

Megoldás

Kísérletezze ki, az Ön által vásárolt kávé és a főzéshez használt gépnél mennyi az ideális várakozási idő! Próbálgassa hosszabb és rövidebb ideig állni hagyni a kávét a főzés után, majd jegyezze fel, melyik ízlett a legjobban!

 

Tudjon meg többet az automata kávégépekről a Philips márkaoldalon!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!