A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ilyen volt idén a Vinexpo Bordeaux-ban

Kisebb, de fókuszáltabb rendezvény

2019-06-04 | Bognár Attila


Ilyen volt idén a Vinexpo Bordeaux-ban

2019. május 13-16 között zajlott Franciaországban, Bordeaux-ban a világ egyik legnagyobb és legfontosabb boros szakkiállítása és vására. Helyszíni beszámoló.


Címlapfotó: Philippe Labeguerie, Joanna Margan

 

Pár évvel ezelőtt még nyugodtan írhattam volna, hogy a Vinexpo „a” legjelentősebb boros szakkiállítás, ám ezt a címet azóta átvette a düsseldorfi Prowein. Ezt támasztják alá a szervezők által kiadott hivatalos adatok is. Eszerint idén 40 ezer szakmai látogató érkezett a francia városba mintegy 150 ország képviseletében (köztük 850 újságíró), akik több mint 2 ezer márka tételeit kóstolhatták és köthettek rájuk jó kis üzleteket. Ezek a számok a szervezők és saját benyomásaim szerint is mintegy 30%-kal elmaradnak az előző, 2017-es Vinexpo-hoz képest.

 

A rendezők ennek tudtában igyekeztek még inkább a minőségre helyezni a hangsúlyt. A Vinexpo egyértelmű célja üzleti oldalról közelebb hozni egymáshoz a keresletet és a kínálatot, minél több kétoldalú, biznisz típusú meeting lehetőségének biztosításával. Mindezt segítendő olyan lounge típusú területeket kerítettek el, ahol a tárgyalások nyugodtabb környezeteben folyhattak.

 

 

A kiállítás alapterületénél is érezhető volt a méretbeli zsugorodás. Két évvel ezelőtthöz képest is komplett borvidékek, országok standjai tűntek el. Én például hiányoltam a korábbi nagy kaliforniai standot, vagy az ausztrálokat, illetve Új-Zélandot, de kisebb lett a spanyolok, olaszok és a dél-amerikai országok kiállítási felülete is. A portugál előretörés ezzel szemben tovább folytatódik, a Proweinhoz hasonlóan ide is nagyon komoly standdal érkeztek, ráadásul állandóak voltak a szervezett tematikus kóstolók (bor+csoki, bor+sajt, évjáratos portói, pincék bemutatkozó prezentációja stb.). Ilyen sűrű programmal más országok esetében most kevésbé találkoztam. 

 

Két évvel ezelőtt a spanyol kiállítók magas száma a kiemelt vendégország státuszukból adódott, hab volt a tortán a külön rájuk szabott kóstolók sora Michelin-csillagos chefek közreműködésével. Idén sajnos egyáltalán nem volt a Vinexpón kiemelt vendégország,  és kevesebb volt a szervezett mesterkurzus, kóstoló, előadás, külön program is. Na persze azért idén sem panaszkodhattak a látogatók, akik még így is a bőség zavarával küzdhettek.

 

Mik voltak idén a pozitívumok?

 

A bioborok részlege (WOW, vagyis World of Organic Wines néven ) idén még a korábbinál is nagyobb lett, mintegy 150 kiállító kapott itt helyett. A részükre elkülönített zónában a világ minden részéről kóstolhattunk borokat, külön katalógus mutatta be a termelőket és elérhetőségeiket. Ezek a borászok célul tűzték ki környezet biodiverzitásának, a talajnak és a terroir-nak az eredeti állapotban történő megóvását a természetes technológiák, eszközök és szerek alkalmazása által. A kiadvány szerint csak Franciaországban már közel 6 ezer organikus borászat működik, a francia szőlőterületek mintegy 10%-án, a bioborok iránti kereslet évente 20%-kal növekszik. Mindezt alátámasztotta a részleg iránti, végig tapasztalható fokozott érdeklődés is. Én is több alkalommal visszalátogattam ide, nagyon izgalmas pincészetek borait kóstolhattam többek közt Elzászból (Domaine Zind-Humbrecht, Mann, Louis Sipp), a Rhone-völgyből (Biotiful Wines, Ferraton), vagy éppen Chiléből (Emiliana), Kanadából (Omerto), Ausztráliából (Salena Estate).

 

Ilyen volt idén a Vinexpo Bordeaux-ban

Fotó: Joanna Margan

 

A konferenciablokkok közül is az egyik legérdekesebbnek a klímaváltozással és annak következményeivel, a szőlő- és bortermelésre gyakorolt hatásaival foglalkozó bizonyult, ezen 650 vendég vett részt. Milyen bort fogunk inni 2050-ben? A bortermelés határai hova, meddig tolódnak? Mely országok lesznek a folyamatok nyertesei, vesztesei? Hogyan hat ez az egyes szőlőfajtákra, milyenek tűnnek el illetve maradnak meg közülük? Hogyan változnak a borfogyasztási szokások? Hogyan alakulnak a szőlőtermesztési módszerek? Számos izgalmas kérdésre keresték a választ az előadók. Hasonlóan izgalmas témát boncolgatott és ugyancsak kiemelt érdeklődés mellett zajlott az online borkereskedelemmel foglalkozó előadás, ahol az egyik húzónév az Alibaba képviselője volt.

 

Érdemes még kiemelni a borújságírással foglalkozó kurzust is, ahol a hagyományos boros média szerepének változása, az online tartalmak, blogok, vlogok szerepének erősödése, az influenszerek hatása, vagyis a klasszikus borújságírás átalakulása volt a téma. Utolsó napra is maradt egy nagy dobás, ekkor zajlott a Marc Almert, a 2019 év Sommelier-je által vezetett tíz tételes vakkóstoló, ahol bárki kipróbálhatta magát és kóstolási ismereteit.

 

Pozitívumként emelném ki, hogy a szervezők idén minden résztvevőnek biztosítottak jegyet a település tömegközlekedési eszközeire, mindamellett, hogy a város több csomópontjáról nagyon hasznos gyűjtőjáratokat, „shuttle buszokat” indítottak a kiállítás helyszínére. Szintén jó ötletnek bizonyult, hogy a látogatók a belépőjeggyel a város múzeumaiba ingyen bejuthattak, így az egyedülálló tematikával és panorámával bíró „La Cité du Vin” bormúzeumba is. Ha itt az ember mindent szeretne végignézni (interaktív kiállítás, bortörténeti részleg, borvidékeket bemutató rész, borgyűjteményig) és hozzá még kóstolna, akkor bizony egész napos programra kell készülnie.

 

Ilyen volt idén a Vinexpo Bordeaux-ban

Fotó: bordeaux-tourism.co.uk

 

Kísérő rendezvények

 

Idén egy „kvázi nulladik nap” keretében május 12-én a nagyközönség is betekintést nyerhetett a Vinexpo kulisszái mögé. Ezen a napon délután került megrendezésre a „La Grande Dégustation” a Terre de Vins magazinnal közös szervezésben, helyszínéül pedig az impozáns „Palais de la Bourse” szolgált. Ez a városközpontban található fantasztikus épület adott otthont a további kísérőrendezvényeknek, after partyk-nak is. Ilyen volt például a kifejezetten a kiállítók által kért üzleti vacsora, a „Le Diner du Palais” is, ahová ők hívhatták meg kiemelt üzleti partnereiket egy gálavacsorára, a pompás borokat kísérő vacsoráról Michelin-csillagos séfek gondoskodtak. Szintén itt kapott helyet utolsó előtti nap este a bármely kiállító és látogató által elérhető hivatalos Vinexpo after party, a „The Blend” is. Itt a finomabbnál-finomabb borok mellett nagy hangsúlyt kaptak a koktélok (kiemelve a mostanában nagyon hasító gin alapúakat), a szórakozást élő koncertek tették teljessé.

 

A hivatalos programok mellett a városban sok egyéb kóstolót is elcsíphettünk éttermek, bárok, szakújságok kezdeményezésében a nap zárásaként. Egyik kedvencünk a Vert de Vin magazin kóstolója, amely szintén a belváros egyik frekventált részén zajlott. Mintegy 30 kiállító kóstoltatta itt borait, mellé pedig finom hidegtálakról csipegethettek a résztvevők. Ez jó alkalmat kínált azon kis borászoknak, amelyek a Vinexpo-n nem feltétlenül tudtak saját standdal megjelenni.

 

Union des Grandes Crus de Bordeaux 2016 évjáratbemutató

 

Az egyik legjobban várt program mindig a 134 kiemelt bordeaux-i Chateau friss évjáratának bemutatója. A pincészetek mindegyike a borvidék csúcsához tartozik, többségük az 1855-ös klasszifikáció óta Grand Cru minősítésű. Lefedik a teljes borvidéket (Pessac-Leognan, Graves, Saint-Émilion, Pomerol, Listrac-Medoc, Moulis-en-Medoc, Haut-Medoc, Margaux, Saint-Julien, Pauillac, Saint-Estephe, Medoc, Sauternes, Barsac), a méltán híres vörösborok mellett néhány kiváló fehéret is el lehetett csípni, az édes bor szerelmeseinek pedig ott volt Sauternes. A kóstoló mellé két impozáns és informatív kiadvány járt, az egyikben az összes kiállító pince összes borával, mellette jegyzetelési lehetőséggel. A másik egy fantasztikus összefoglaló könyvecske a 134 borászatról, tulajdonos, terület, fajtaösszetétel, borok feltüntetésével, és egy csodás képpel az adott chateau-ról.

 

Ilyen volt idén a Vinexpo Bordeaux-banFotó: Phil Labeguerie

 

Még feszített tempóban sem lehetett minden bort végig kóstolni, érdemes volt inkább minden alrégióból „mintát" venni, hogy érezzük a különbséget. És itt nemcsak arról van szó, hogy a „balparti” cabernet sauvignon hangsúlyos és a „jobb parti” merlot hangsúlyos borok közt milyen óriási a különbség, de az egyes alrégiók közt, sőt akár szomszédos borászatok közt is. Minden Chateau-nak megvan a saját stílusa, a kialakult fajtaösszetétel, pár százalék extra petit verdot, vagy cabernet franc a borban máris más karaktert biztosít neki. Egy biztos: minden bor nagyon fiatal még, némelyikben a tanninok nagyon kemények, a kóstolásuk bizony igencsak lefárasztotta az ízlelőbimbókat. Ezek a borok ettől függetlenül mindenkor a világ élvonalába tartoznak, elképesztően kifinomult szerkezetűek. Azon ismerős kolléga is, aki eddig nem volt a borvidék rajongója, elismerően csettintett, szinte nem tudott szabadulni a standtól. Azt mondta, ezeken a borokon keresztül lehet megérteni, hogy rajonghat valaki Bordeaux-ért, még akkor is ha ma más borvidékek éppen divatosabbak. Nehéz kiemelni a kóstolt tételek közül, de az alábbiak voltak a személyes kedvenceim: Chateau Soutard, Chateau Valandraud, Chateau Canon la Gaffeliere, Chateau Pape Clément, Chateau Clinet, Chateau Rauzan-Segla, Chateau Kirwan, Chateau Léoville Barton, Chateau Pichon, Chateau Ormes de Pez illetve Sauternes-ből a Chateau La Tour Blanche.

 

Sauternes mesterkurzus

 

Sauternes népszerűségét jól mutatja, hogy egy kb. egy hónappal korábbi sikeres előfoglalással sikerült bejutnunk a mesterkurzusra. A régió borait mindenki, de főleg mi magyarok, Tokajjal veti össze. És mindig meg kell állapítani, hogy a tokaji aszúk sokkal szebbek, kifinomultabbak, egyensúlyosabbak, hosszabbak, komplexebbek. Ám ha ettől elvonatkoztatunk és önmagában értékeljük a sauternes-i édes borokat, akkor bizony nagy élményt jelentenek. A mostani teszten nyolc tételt kóstolhattunk, a 2016-os évjárattól indultunk és egészen 1999-ig értünk el. Érdekes, hogy a 2015-ös tételekkel kezdtük, amik fiatalabbnak és könnyedebbnek hatottak, mint a 2016-osok. A könnyedebb, gyümölcsösebb, alacsonyabb maradékcukorral rendelkező tételtől haladtunk a nehezebb, komolyabbak felé. A sorból a két kedvencem a Chateau d’Armajan de Ormes 2005-ös évjárata és a Chateau La Tour Blanche 2015-öse volt. Nagyon tanulságosnak bizonyult a borászok előadásával kísért kóstoló, amelyen nyomon követhettük a stílusbeli különbségeket is. Nem mellesleg pedig újfent megállapíthattuk, hogy micsoda kincs nekünk a tokaji aszú.

 

A szervezett kóstolók és mesterkurzusok mellett is sok-sok kiváló bort találtunk még, készítőik szinte mindegyike azt mondta, érdeklődik a magyar piac iránt. Felsorolni is nehéz lenne, mennyi „kincsre” leltünk. Néhány kedvencemet azért mindenképpen kiemelek, mindegyiket bátran ajánlom magyar kereskedők figyelmébe.

 

Az idei Vinexpo kisebb mérete ellenére egy meglehetősen jól szervezett rendezvény volt, a kínálat még mindig akkora, hogy 4 nap kevés még az áttekintésére is. A következő bordeaux-i Vinexpo-ra újabb két év múlva kerül sor, aki nem tud addig várni, annak javaslom a többi Vinexpo rendezvényt: idén októberben Shanghai-ban, 2020-ban Párizsban, Hongkongban és New Yorkban. Ezeken a helyszíneken is hasonlóan komoly és izgalmas szakmai kiállításra lehet számítani.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!