Itt az első környezetkímélő pezsgő
Szén-dioxid semleges
2016-02-19 | Tóth ZsófiaAhogy az élet szinte minden területén, úgy – szerencsére – a borászatban is egyre inkább előtérbe kerül a fenntarthatóság és a környezettudatosság. Miért fontos egy pezsgőház ökológiai lábnyoma? Lehet egy borászat környezettudatos az arculati elemeivel is? Erre láthatunk külföldi, illetve hazai példákat a cikkben.
Az élvezeti cikkek piaca egyre inkább odafigyel a környezettudatosságra: létezik már fenntartható gazdálkodásból származó kávé, kakaó, "no-kill kaviár" és végre az ökotudatos pezsgőfogyasztók számára is lehetségessé vált a környezettudatos választás: a vegán pezsgő után itt van az első "szén-dioxid semleges champagne" is.
A szén-dioxid lábnyom egy termék vagy szolgáltatás teljes életciklusa során keletkező üvegházhatású gázok összessége. A szén-dioxid lábnyom segítségével mérhetővé válik a globális felmelegedéshez való hozzájárulás mértéke. A Drappier az első olyan pezsgőgyártó, amely szén-dioxid lábnyomát tekintve semleges lett.
Mit jelent a szén-dioxid semlegesség?
Ez a kifejezés arra utal, hogy egy szervezetnek nulla a nettó CO2 kibocsátása. Valójában ezt úgy éri el, hogy CO2 csökkentő beruházásokat (pl. megújuló energia – szél, nap) támogat olyan mértékben, hogy azzal kompenzálja az általa okozott környezeti károkat. A Drappier Champagne az áramszükségletének 45%-át napelempanelek által fedezi. A panelek hűtését is légkondicionáló berendezés nélkül, környezetbarát módon oldja meg.
Michel Drappier rögtön egy indiai szélerőmű-vállalatba is befektetett. "India kicsi, de dinamikusan fejlődő piaca a champagne-nak. Mi úgy fejezzük ki hálánkat, hogy egy fenntartható projektbe fektetünk az országban" – mondta a Champagne Drappier igazgatója és borásza a Drinks Business-nek.
A Drappier nem áll meg ezen a szinten: terveik között szerepel, hogy 2017-ig az elektromos áram 75%-át napenergiából fogják fedezni, és az üzemanyag-felhasználásukat még alacsonyabb szintre csökkentik.
Fotó: Dereszla
Mit tesznek a magyarországi pincészetek a fenntarthatóság érdekében?
Az Ábrahám Pince a venyigét égetés helyett trágyának használja, a Bezerics Borház gyepesít, a Béres Szőlőbirtok egy meteorológiai előrejelző program segítségével mérsékli a permetezések számát, a Heimann Családi Birtok parlagon heverő területeit is rendben tartja. A Föld Napja alkalmából készített korábbi összeállításunkból az is kiderült, hogy a Katona Borház gyűjti és felhasználja az esővizet, Lenkey Géza szelektíven gyűjti még a műanyag zsinórokat is, a Vylyan Pincészet pedig egy kádárüzem hulladékfájával fűt.
Lehet környezettudatos a bordesign is?
Farkas Zsuzsa, a MOME Formatervező szakának végzős hallgatója szerint igen. Korábban egy hazai kézműves borászat arculatát tervezte meg a lehető legkörnyezetkímélőbb módon. Természetes és újrahasznosítható alapanyagokat használt a csomagoláshoz: a címke például a bor elfogyasztása után is hasznosítható, névjegyként funkcionálhat, a borosüveget védő textilbatyu pedig táskaként is jó szolgálatot tehet.
A fenntartható borokról itt olvashat>>
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!