A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Júniusi pezsgés a Corinthiában - 2. rész

Winelovers Pezsgő Június beszámoló

2019-07-02 | Bognár Attila


Júniusi pezsgés a Corinthiában - 2. rész

Június 22-én került sor a Corinthia Hotel Budapestben az év legnagyobb pezsgőkóstolójára, kellemes felvezetést adva nyárnak, a sokak által várt nyári szünetnek. A második részben a magyar pezsgők is terítékre kerülnek.


Fotók: FotoBP

 

Az első rész a proseccóval és a szomszéd pezsgőivel itt olvasható el.

 

Olaszország: a proseccon túl

Olaszországban a proseccón kívül két fontos pezsgőközpontot érdemes megemlíteni. Az egyik a Trentino-Alto-Adigében található Trento DOC terület, a másik szintén Észak-Olaszországban, Lombardiában a Franciacorta. Mindkét helyen tradicionális palackos erjesztésű pezsgő készül, Trento DOC volt a világon a második Champagne után, ahol ezt a technológiát alkalmazták. Chardonnay-t és pinot noirt termesztenek itt, a meleg nappalok és hűvös éjszakák váltakozása lehetővé teszi a szőlő tökéletes beérését és a szép savak megőrzését.

 

 

A borvidék kétségkívül legkiemelkedőbb és legsikeresebb szereplője a Ferrari pincészet, róluk elég csak annyit mondani, hogy a legutóbbi pezsgővilágbajnokságra benevezett összes tételük aranyérmes lett, illetve hogy 2017-ben az Év Pezsgőpincészetének választották őket. A mostani kóstolóra itthoni forgalmazójuk jóvoltából 3 tétellel érkeztek (Maximum Brut, Perlé 2013, Perlé Bianco Riserva 2010), mindet érdemes volt időben kipróbálni, mert gyorsan fogytak. Nekem most a Perlé 2013-as jött be legjobban, az alapbor 100% chardonnay, ráadásul a család legjobb ültetvényeiről, a pezsgő 5 év élesztőn tartás után került degorzsálásra. Kellően friss és gyümölcsös, miközben az élesztős, kenyérhéjas jegyek jelzik a komplexitását.

 

A másik klasszikus pezsgős régió Franciacorta Lombardiában található. Itt döntően chardonnay-val, pinot noirral és pinot blanc-nal dolgoznak, kötelező a legalább egy éves élesztőn tartás és a minimum két év érlelés a forgalomba hozatal előtt. DOCG besorolású az eredetvédelmi rendszeren belül, amit

itt csak a pezsgőkre használhatnak, csendes borokra nem.

A sétálókóstoló részen több izgalmas Franciacorta is megtalálható volt, köztük az egyik legismertebb és legnagyobb pince a Ca' del Bosco, ahol már az alap pezsgő is izgalmas és gazdag aromavilágú. A Castello Bonomi kisebb pincészet top minőségő tételeivel szintén meggyőző volt.

 

Júniusi pezsgés a Corinthiában - 2. rész

 

A mesterkurzuson nem az előbb említett régiók valamelyike került terítékre, hanem a szicíliai Planeta pincészet Brut Metodo Classico Sicilia DOC 2015 pezsgője. Ez 100%-ban a helyi carricante szőlőfajtából készült, 20 hónapos érlelésen esik át, 4,5 g/l cukrot tartalmaz, tökéletesek a savai, árad belőle a fehér húsú gyümölcsök kavalkádja, a vulkanikus ásványosság, a gyógynövény, az élesztősség és a sok citrus. Vagyis meglehetősen komplex, sokrétű, izgalmas, finom.

 

Dél-Franciaország pezsgői

Elzászhoz, Burgundiához vagy a Loire-völgyhöz hasonlóan Franciaország déli részén (Rhone-völgy, Languedoc) szintén készülnek Crémant-ok, csak itt a helyi fajtákból. Ezek általában egyedi, különleges tételek jó ár/érték aránnyal.

 

A mesterkurzuson két tételhez volt szerencsénk. Az egyik a Marrenon Cuvée "M" a Rhone-völgy déli feléből (Luberon és Ventoux környéke). Érdekessége, hogy 100% grenache noir szőlőből készült rozé pezsgőről van szó. A termőterület 300-400 méter magasságban fekszik, meglehetősen meleg, ezért a szüret mindig éjszaka zajlik, hogy a savakat és a gyümölcsöket megóvják. A Cuvée illata lassan nyílik, fokozatosan válik egyre intenzívebbé, vezető jegy a szamóca. Ízben is az epres vonal vezet, a buborékok simogatók, a 9 g/l cukorral egyensúlyban vannak, viszont a lecsengés lehetne kicsit hosszabb.

 

Júniusi pezsgés a Corinthiában - 2. rész

 

A másik mesterkurzus tétel az Antech Tradition Brut Blanquette de Limoux Languedoc-ból. A szőlőfajta itt a még egyedibb mauzac, a „Blanquette de Limoux” kategória 90%-ban ebből a szőlőfajtából kell készüljön, a maradék 10% pedig chardonnay és chenin blanc (míg a Crémant de Limoux fő szőlőfajtája a chardonnay és chenin blanc). Ezek a pezsgők kizárólag tradicionális eljárással készülnek, míg a blanquette esetében kilenc hónap, addig a crémant-nál egy év az előírt minimális seprőn tartási idő. A kóstolt tételnél ez 15 hónap volt. Visszafogott illat- és ízvilág, fanyar gyümölcsökkel. Kóstolva komolyabb test, almás jegyek, krémes habzás jellemzi. Nagyon egyedi, határozott, komoly karakter.

 

Magyar pezsgők

A rendezvény gerincét a közel 30 magyar pincészet tételei alkották. Külön ki kell emelni közülük az etyeki standot, ahol a borvidék 7 pincéje közösen mutatta be a borvidék kínálatát. Etyeken nagy dolgok vannak születőben, a tervek szerint 2023-ban érkezik az eredetvédett Etyeki Pezsgő, a borvidék csúcsterméke.

Alakul a koncepció, a szabályozás, van jövőkép és összefogás a helyi termelők részéről.

Természetesen addig sem maradunk jó etyeki pezsgő nélkül, a Pezsgő Júniuson is találtunk jó pár érdekességet. Ilyen a Kálna pince pinot noir rozéja (80% reduktív, 20% hordós tétel), ami mindössze 0,5 g/l dosage-t tartalmaz, intenzíven gyümölcsös illatú és ízű (málna, alma, cseresznye). Szintén tetszett Orosz Gyula 85% chardonnay-ból és 15% olaszrizlingből álló pezsgője, ami a 3 év érlelés és zéró dosage mellett friss, almás-körtés, gyümölcsös jegyeket és az olaszrizling hordós érlelési aromáit adta vissza. A Kattra pince 100% chardonnay pezsgője az érleltebb, komolyabb vonalat képviselte, testes, gazdag ízvilágú, sokrétű, hosszú. A Haraszthy pince 2012-es 60% pinot noir-t és 40% chardonnay-t tartalmazó itala szintén érett, krémes habzású, sokrétű tétel, ugyanakkor itatja is magát rendesen.

 

Az etyeki tételeken túl a magyarok közül az ismert nevek (Garamvári, Törley) mellett érdemes kiemelni a Tokaji pezsgőket. A borvidéken egyre többen látják meg a furmintban a potenciális pezsgő alapanyagot, a kísérletezések eredményeként mind gyakrabban találkozni magas minőséggel. A Gróf Degenfeld pince tétele például kifejezetten tetszett, csakúgy mint a Zsadányié, míg a Bíró pince pezsgőjét idén már harmadszor kóstoltam és mindig másik arcát mutatta.

 

Júniusi pezsgés a Corinthiában - 2. rész

 

A mesterkurzuson a magyar pezsgő a Barta pince 2010-es brut-je volt, 100% furmintból. Kifutó tétel, kevés van belőle, de még mindig nagyon friss, üde, virágos arcát mutatta, tele fehér húsú barackkal, almával, nagyon szép krémes finom buborékokkal. Üde színfoltot jelentett a Littke Pezsgőház tradicionális eljárással készül két pezsgője (Brut és rozé brut).

 

Spanyol Cava

A cava a tradicionális spanyol pezsgő. Champagne eljárással készül, vagyis abban a palackban erjesztik és érlelik, amelyikben aztán forgalomba kerül majd. Első számú otthona Katalónia, azon belül Sant Sadurni d’Anoia település és környéke (Penedès). A fő alkotó eleme három hagyományos helyi szőlőfajta (macabeo, parellada és a xarel-lo), de néhány pincészet használ chardonnay-t, pinot noirt, garnachát és monastrellt, sőt, egy trepat nevű fajtát is.

 

Készül fehér és rozé cava, érlelés alapján pedig három kategóriát különböztetünk meg: alap (minimum 9 hónapos élesztőn tartás), reserva (minimum 15 hónap élesztőn tartás) és gran reserva (minimum 30 hónap élesztőn tartás), de sok pince még ennél is jóval tovább érleli. Édesség tekintetében a caváknál is a brut nature-től az édesig terjed a skála, a dosage mértékétől függően.

 

Az idei Pezsgő Júniuson széles és magas minőségű volt a cava kínálat. A Vino Castillo tételei mindig hibátlanok, nem is csoda, hiszen náluk ez az egyik fő vonal a portfólióban. Az Agusti Torello Mata pincészet 2015-ös Brut Reserva tétele is biztos választás, míg a Gran Reserva Barricát azért érdemes kiemelni, mert az alapbor 8 hónapos hordós érlelést kapott és kizárólag macabeo szőlőfajtából készült. A Rimarts pince Brut Reservája 18 hónapos érlelést kapott, erre utal a címkén található szám is, ez a cava az egyik legjobb ivású, legfrissítőbb tétel, a 10 g/l dosage tökéletes egyensúlyt ad neki. Hasonló paraméterekkel bír a Llopart Brut Reservája is, szintén a három alap szőlőfajtából készült, csak kicsit kevesebb a dosage (8 g/l).

 

Júniusi pezsgés a Corinthiában - 2. rész

 

A Gramona pincészet Imperial Gran Reserva Brut tétele már a jóval magasabb minőséget képviseli, érdekessége, hogy itt a cavák karakterét erősen befolyásoló xarel-lo szőlőfajta 50%-ban van jelent, valamint 10% chardonnay-t is tartalmaz a házasítás. 41 hónapos érlelést kapott, de az igazán különleges benne az expedíciós likőr, ami a család közel 100 éves solera rendszeréből származik. A másik csúcs a cavák közül a Recaredo Terrers Brut Nature Gran Reservája volt. Biodinamikus művelés, 61 hónapos érlelés, hihetetlen komplexitás és egyensúly. A kínálatból érdemes megemlíteni még a két óriás pince a Freixenet és a Codorniu tételeit, valamint Raventos i Blanc két caváját (a 2016-os Blanc de Blanc-t és a 2015-ös De La Finca-t), ezekből nekem most az utóbbi tetszett jobban.

 

Ne feledkezzünk meg a mesterkurzusról sem, hiszen ott záró tételként szintén egy cava került a poharunkba, mégpedig nem is akármilyen: a Juvé & Camps pincészet Essential Xarel-lo tétele. 100% xarel-lo, 24 hónapos érlelés, zöldfűszeres, virágos, déli gyümölcsös, körtés aromák, kifinomult buborékok, egyensúly a frissítő savak és a 9 g/l dosage közt, hosszú utóíz. A mesterkurzus számomra legszebb darabja.

 

Az idei Pezsgő Júniuson talán soha nem látott kínált jelent meg, és örömteli volt látni, hogy a

champagne-on túl is van élet

a buborékos fronton, mégpedig nem is akármilyen. Ezek a tételek könnyebben hozzáférhetők, olcsóbbak, miközben szintén nagyon magas minőségűek. Szintén örömteli, hogy Magyarországon is egyre több elérhető belőlük. A magyar pezsgők sem vallottak szégyent, sőt. Úgy tűnik, most valami megmozdult, akár az etyeki, akár a tokaji kezdeményezések azt mutatják, hogy ebben a szegmensben nálunk is van potenciál. Nyáron pedig semmi sem esik jobban, mint egy jól behűtött pezsgő, például az eddig említettek közül.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!