Júniusi pezsgés a Corinthiában - 2. rész
Winelovers Pezsgő Június beszámoló
2019-07-02 | Bognár Attila
Június 22-én került sor a Corinthia Hotel Budapestben az év legnagyobb pezsgőkóstolójára, kellemes felvezetést adva nyárnak, a sokak által várt nyári szünetnek. A második részben a magyar pezsgők is terítékre kerülnek.
Fotók: FotoBP
Olaszország: a proseccon túl
Olaszországban a proseccón kívül két fontos pezsgőközpontot érdemes megemlíteni. Az egyik a Trentino-Alto-Adigében található Trento DOC terület, a másik szintén Észak-Olaszországban, Lombardiában a Franciacorta. Mindkét helyen tradicionális palackos erjesztésű pezsgő készül, Trento DOC volt a világon a második Champagne után, ahol ezt a technológiát alkalmazták. Chardonnay-t és pinot noirt termesztenek itt, a meleg nappalok és hűvös éjszakák váltakozása lehetővé teszi a szőlő tökéletes beérését és a szép savak megőrzését.
A borvidék kétségkívül legkiemelkedőbb és legsikeresebb szereplője a Ferrari pincészet, róluk elég csak annyit mondani, hogy a legutóbbi pezsgővilágbajnokságra benevezett összes tételük aranyérmes lett, illetve hogy 2017-ben az Év Pezsgőpincészetének választották őket. A mostani kóstolóra itthoni forgalmazójuk jóvoltából 3 tétellel érkeztek (Maximum Brut, Perlé 2013, Perlé Bianco Riserva 2010), mindet érdemes volt időben kipróbálni, mert gyorsan fogytak. Nekem most a Perlé 2013-as jött be legjobban, az alapbor 100% chardonnay, ráadásul a család legjobb ültetvényeiről, a pezsgő 5 év élesztőn tartás után került degorzsálásra. Kellően friss és gyümölcsös, miközben az élesztős, kenyérhéjas jegyek jelzik a komplexitását.
A másik klasszikus pezsgős régió Franciacorta Lombardiában található. Itt döntően chardonnay-val, pinot noirral és pinot blanc-nal dolgoznak, kötelező a legalább egy éves élesztőn tartás és a minimum két év érlelés a forgalomba hozatal előtt. DOCG besorolású az eredetvédelmi rendszeren belül, amit
itt csak a pezsgőkre használhatnak, csendes borokra nem.
A sétálókóstoló részen több izgalmas Franciacorta is megtalálható volt, köztük az egyik legismertebb és legnagyobb pince a Ca' del Bosco, ahol már az alap pezsgő is izgalmas és gazdag aromavilágú. A Castello Bonomi kisebb pincészet top minőségő tételeivel szintén meggyőző volt.
A mesterkurzuson nem az előbb említett régiók valamelyike került terítékre, hanem a szicíliai Planeta pincészet Brut Metodo Classico Sicilia DOC 2015 pezsgője. Ez 100%-ban a helyi carricante szőlőfajtából készült, 20 hónapos érlelésen esik át, 4,5 g/l cukrot tartalmaz, tökéletesek a savai, árad belőle a fehér húsú gyümölcsök kavalkádja, a vulkanikus ásványosság, a gyógynövény, az élesztősség és a sok citrus. Vagyis meglehetősen komplex, sokrétű, izgalmas, finom.
Dél-Franciaország pezsgői
Elzászhoz, Burgundiához vagy a Loire-völgyhöz hasonlóan Franciaország déli részén (Rhone-völgy, Languedoc) szintén készülnek Crémant-ok, csak itt a helyi fajtákból. Ezek általában egyedi, különleges tételek jó ár/érték aránnyal.
A mesterkurzuson két tételhez volt szerencsénk. Az egyik a Marrenon Cuvée "M" a Rhone-völgy déli feléből (Luberon és Ventoux környéke). Érdekessége, hogy 100% grenache noir szőlőből készült rozé pezsgőről van szó. A termőterület 300-400 méter magasságban fekszik, meglehetősen meleg, ezért a szüret mindig éjszaka zajlik, hogy a savakat és a gyümölcsöket megóvják. A Cuvée illata lassan nyílik, fokozatosan válik egyre intenzívebbé, vezető jegy a szamóca. Ízben is az epres vonal vezet, a buborékok simogatók, a 9 g/l cukorral egyensúlyban vannak, viszont a lecsengés lehetne kicsit hosszabb.
A másik mesterkurzus tétel az Antech Tradition Brut Blanquette de Limoux Languedoc-ból. A szőlőfajta itt a még egyedibb mauzac, a „Blanquette de Limoux” kategória 90%-ban ebből a szőlőfajtából kell készüljön, a maradék 10% pedig chardonnay és chenin blanc (míg a Crémant de Limoux fő szőlőfajtája a chardonnay és chenin blanc). Ezek a pezsgők kizárólag tradicionális eljárással készülnek, míg a blanquette esetében kilenc hónap, addig a crémant-nál egy év az előírt minimális seprőn tartási idő. A kóstolt tételnél ez 15 hónap volt. Visszafogott illat- és ízvilág, fanyar gyümölcsökkel. Kóstolva komolyabb test, almás jegyek, krémes habzás jellemzi. Nagyon egyedi, határozott, komoly karakter.
Magyar pezsgők
A rendezvény gerincét a közel 30 magyar pincészet tételei alkották. Külön ki kell emelni közülük az etyeki standot, ahol a borvidék 7 pincéje közösen mutatta be a borvidék kínálatát. Etyeken nagy dolgok vannak születőben, a tervek szerint 2023-ban érkezik az eredetvédett Etyeki Pezsgő, a borvidék csúcsterméke.
Alakul a koncepció, a szabályozás, van jövőkép és összefogás a helyi termelők részéről.
Természetesen addig sem maradunk jó etyeki pezsgő nélkül, a Pezsgő Júniuson is találtunk jó pár érdekességet. Ilyen a Kálna pince pinot noir rozéja (80% reduktív, 20% hordós tétel), ami mindössze 0,5 g/l dosage-t tartalmaz, intenzíven gyümölcsös illatú és ízű (málna, alma, cseresznye). Szintén tetszett Orosz Gyula 85% chardonnay-ból és 15% olaszrizlingből álló pezsgője, ami a 3 év érlelés és zéró dosage mellett friss, almás-körtés, gyümölcsös jegyeket és az olaszrizling hordós érlelési aromáit adta vissza. A Kattra pince 100% chardonnay pezsgője az érleltebb, komolyabb vonalat képviselte, testes, gazdag ízvilágú, sokrétű, hosszú. A Haraszthy pince 2012-es 60% pinot noir-t és 40% chardonnay-t tartalmazó itala szintén érett, krémes habzású, sokrétű tétel, ugyanakkor itatja is magát rendesen.
Az etyeki tételeken túl a magyarok közül az ismert nevek (Garamvári, Törley) mellett érdemes kiemelni a Tokaji pezsgőket. A borvidéken egyre többen látják meg a furmintban a potenciális pezsgő alapanyagot, a kísérletezések eredményeként mind gyakrabban találkozni magas minőséggel. A Gróf Degenfeld pince tétele például kifejezetten tetszett, csakúgy mint a Zsadányié, míg a Bíró pince pezsgőjét idén már harmadszor kóstoltam és mindig másik arcát mutatta.
A mesterkurzuson a magyar pezsgő a Barta pince 2010-es brut-je volt, 100% furmintból. Kifutó tétel, kevés van belőle, de még mindig nagyon friss, üde, virágos arcát mutatta, tele fehér húsú barackkal, almával, nagyon szép krémes finom buborékokkal. Üde színfoltot jelentett a Littke Pezsgőház tradicionális eljárással készül két pezsgője (Brut és rozé brut).
Spanyol Cava
A cava a tradicionális spanyol pezsgő. Champagne eljárással készül, vagyis abban a palackban erjesztik és érlelik, amelyikben aztán forgalomba kerül majd. Első számú otthona Katalónia, azon belül Sant Sadurni d’Anoia település és környéke (Penedès). A fő alkotó eleme három hagyományos helyi szőlőfajta (macabeo, parellada és a xarel-lo), de néhány pincészet használ chardonnay-t, pinot noirt, garnachát és monastrellt, sőt, egy trepat nevű fajtát is.
Készül fehér és rozé cava, érlelés alapján pedig három kategóriát különböztetünk meg: alap (minimum 9 hónapos élesztőn tartás), reserva (minimum 15 hónap élesztőn tartás) és gran reserva (minimum 30 hónap élesztőn tartás), de sok pince még ennél is jóval tovább érleli. Édesség tekintetében a caváknál is a brut nature-től az édesig terjed a skála, a dosage mértékétől függően.
Az idei Pezsgő Júniuson széles és magas minőségű volt a cava kínálat. A Vino Castillo tételei mindig hibátlanok, nem is csoda, hiszen náluk ez az egyik fő vonal a portfólióban. Az Agusti Torello Mata pincészet 2015-ös Brut Reserva tétele is biztos választás, míg a Gran Reserva Barricát azért érdemes kiemelni, mert az alapbor 8 hónapos hordós érlelést kapott és kizárólag macabeo szőlőfajtából készült. A Rimarts pince Brut Reservája 18 hónapos érlelést kapott, erre utal a címkén található szám is, ez a cava az egyik legjobb ivású, legfrissítőbb tétel, a 10 g/l dosage tökéletes egyensúlyt ad neki. Hasonló paraméterekkel bír a Llopart Brut Reservája is, szintén a három alap szőlőfajtából készült, csak kicsit kevesebb a dosage (8 g/l).
A Gramona pincészet Imperial Gran Reserva Brut tétele már a jóval magasabb minőséget képviseli, érdekessége, hogy itt a cavák karakterét erősen befolyásoló xarel-lo szőlőfajta 50%-ban van jelent, valamint 10% chardonnay-t is tartalmaz a házasítás. 41 hónapos érlelést kapott, de az igazán különleges benne az expedíciós likőr, ami a család közel 100 éves solera rendszeréből származik. A másik csúcs a cavák közül a Recaredo Terrers Brut Nature Gran Reservája volt. Biodinamikus művelés, 61 hónapos érlelés, hihetetlen komplexitás és egyensúly. A kínálatból érdemes megemlíteni még a két óriás pince a Freixenet és a Codorniu tételeit, valamint Raventos i Blanc két caváját (a 2016-os Blanc de Blanc-t és a 2015-ös De La Finca-t), ezekből nekem most az utóbbi tetszett jobban.
Ne feledkezzünk meg a mesterkurzusról sem, hiszen ott záró tételként szintén egy cava került a poharunkba, mégpedig nem is akármilyen: a Juvé & Camps pincészet Essential Xarel-lo tétele. 100% xarel-lo, 24 hónapos érlelés, zöldfűszeres, virágos, déli gyümölcsös, körtés aromák, kifinomult buborékok, egyensúly a frissítő savak és a 9 g/l dosage közt, hosszú utóíz. A mesterkurzus számomra legszebb darabja.
Az idei Pezsgő Júniuson talán soha nem látott kínált jelent meg, és örömteli volt látni, hogy a
champagne-on túl is van élet
a buborékos fronton, mégpedig nem is akármilyen. Ezek a tételek könnyebben hozzáférhetők, olcsóbbak, miközben szintén nagyon magas minőségűek. Szintén örömteli, hogy Magyarországon is egyre több elérhető belőlük. A magyar pezsgők sem vallottak szégyent, sőt. Úgy tűnik, most valami megmozdult, akár az etyeki, akár a tokaji kezdeményezések azt mutatják, hogy ebben a szegmensben nálunk is van potenciál. Nyáron pedig semmi sem esik jobban, mint egy jól behűtött pezsgő, például az eddig említettek közül.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek

"Pannonhalma mintegy királyi széken lebeg"

Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!