A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Látogatás a világ 19. legjobb pincészeténél

Tanulságos kirándulás a Domäne Wachaunál

2019-09-13 | Bognár Attila


Látogatás a világ 19. legjobb pincészeténél

Augusztus utolsó hétvégéjén Ausztriában kirándultunk egy borkedvelő baráti társasággal. A célpontunk az osztrák Dunakanyar volt, Krems városában megszállva és onnét kiindulva fedeztük fel a vidéket. A csodás táj bővelkedik borvidékekben és remek borokban is. Túránk során hármat is érintettünk közülük, látogatásunk fő célpontja pedig a Domäne Wachau pincészet volt, Dürnstein településen.


A Wachau borvidék a Duna két oldalán található, nagyjából Krems és Melk közt, mintegy 33 km hosszan, az Unesco világörökség része. A szőlőművelés meredek, köves teraszokon történik, a fő szőlőfajták pedig a zöldveltelini (Grüner Veltliner) és a rajnai rizling (Riesling). A birtokszerkezet szétaprózott, a 10-15 hektáros birtokok már a nagyobbnak számítanak. A szőlőművelés a teraszokon meglehetősen nehéz és sok-sok kézimunkát igényel. Az innét kikerülő borok tökéletesen tiszták, technológiailag elképesztően precízek, komplexek és hosszúéletűek, a világ legjobb fehérborai közé tartoznak.

 

A pincészet

A Domäne Wachau a kistermelők által dominált borvidéken abszolút egyedinek számít, hiszen szövetkezeti formában működik, a maga 440 hektárjával a borvidék területének csaknem egy harmadát teszi ki. Nagyjából 250 család osztozik rajta, ők a termést a pincészethez szállítják be feldolgozásra. Önállóan termelnek a pince által megadott minőségi paraméterekkel, ugyanakkor nincs kizárólagosság, a termelők saját maguk is készíthetnek a termésük egy részéből bort. A szőlő felvásárlásánál minőségi kategóriánként eltérő árat alkalmaznak, ezzel is ösztönözve a termelőket a magasabb minőség elérésére. A szövetkezet 2,5-3 millió palack bort készít évente.

 

 

Ekkora méretű birtok irányításához komoly szakmai, szőlészeti-borászati, értékesítési, marketing tudás és menedzsment tapasztalat szükséges. A Domäne Wachau vezetése jelenleg két kiemelkedő szaktudású ember kezében van, akik nagyon jól kiegészítik egymást, a fontos döntéseket pedig közösen hozzák meg. A birtokigazgatói pozíciót a korábban a borkereskedelemben és francia valamint chilei borászatokban is tapasztalatot szerző Roman Horvath tölti be, ő második osztrákként kapta meg a Master of Wine címet. A borvidékről származó Heinz Frischengruber pedig a szőlészeti és borászati munkákat irányítja, neki köszönhető a minőségorientált szőlőtermesztés, és a dűlők egyedi karakterének megjelenítése a borokban.

 

Látogatás a világ 19. legjobb pincészeténél

 

A pincészetnél a szőlőfajták közül a zöldvelteliniből van a legtöbb, a teljes terület csaknem 70%-át ez adja, a rizling 20%-ot, a kékszőlőfajták (főleg pinot noir és zweigelt) aránya 5%. A borok fajtaválasztéka is meglehetősen színes és sokrétű, 80-90 féle tételt is készíthetnek évente. Ez a nagy fajtaválaszték egyrészt a szőlőfajtákból származik, másrészt a területi besorolásából (települések, dűlők, teraszok), valamint a Wachau borvidék termékpiramisából (Steinfeder, Federspiel és Smaragd kategóriák). A Steinfeder a legkönnyedebb a sorban, gyümölcsös karakterrel és maximum 11,5% alkohollal. A Federspiel már egy sokkal karakteresebb bor, elegáns gyümölcsösséggel, 12,5% alkohollal, érezhető minerális jegyekkel, átmenet a másik két kategória közt. A Smaragd még érettebb, koncentráltabb, később szüretelt alapanyagból készül, az egyes dűlők és teraszok karakterét és az ásványosságot ezek tükrözik legjobban (alkoholtartalma 12,5% fölött van).

 

A Domäne Wachau alapborai a borvidék egészéről származnak (pl. a Katzensprung, Himmelsteige, Wachau Classic néven futók), a sorozat Ausztriában nagy népszerűségnek örvend, a szupermarketekben is kapható. A település szintű borok (pl. Dürnstein, Weissenkirchen) az adott településhez tartozó dűlőkből származnak, testesebbek, ásványosak. A Terassen (teraszok) sorozat borai a magasabban fekvő teraszok, dűlők terméseiből készülnek. Karakteres, sokrétű tételek a Federspiel és Smaragd kategóriában.

 

Látogatás a világ 19. legjobb pincészeténél

 

A szortiment csúcsát a dűlős borok adják (szintén Federspiel és Smaragd kategória létezik belőlük), ezekre szinte mindig különböző mikroklíma jellemző, a Dunától való távolság, a meredekség, a napsugarak beesési szöge, a talaj változatossága alapján. A sok kiváló dűlő közül talán az Achleiten és a pince felett található Kellerberg a legbecsesebb számukra. Utóbbi érdekessége, hogy az innét származó szőlőből Klosterneuburgban kiszelektáltak egy saját élesztőt, az összes bor ezzel készül. Különlegesség még a választékban egy ritka helyi szőlőfajta, a neuburger, amivel a pincészet sokat kísérletezik az osztrák sommelierekkel közösen. Színfolt még a rozé, a piros tramini, az amforában készült rizling, az erősített veltelini és a brandy is.

 

A Dürnsteinban található birtokközpont mindenképp megér egy látogatást. Idén júliusban Londonban megválasztották a világ 50 legjobb boros birtokát, az elitbe bekerült a Domäne Wachau is, mégpedig az előkelő 19. helyen. A rangos helyezés teljesen megérdemelt, hiszen itt lehetőség van a borkóstolás mellett pincelátogatásra, dűlőtúrákra, sőt a birtokhoz tartozó csodás barokk kastély megtekintésére is. Aki pedig szeretné, kibérelheti a kastély termeit privát rendezvényekre is, mint például esküvő, születésnap, céges rendezvény.

 

Pincetúra és kóstolás

Ennyi csábító előzmény után mi sem hagyhattuk ki a látogatást. Előzetes bejelentkezés után érkeztünk meg a Domäne Wachau-hoz és a vinotékában kezdtünk. Az első meglepetés már itt ért bennünket, mert a véletlennek köszönhetően egy magyar munkatárs lett a kísérőnk. Kránitz Balázs több éve dolgozik külföldön, nem régóta erősíti a pince csapatát. Az ismerkedés után egy pincelátogatással kezdtünk. A vinotékából nyíló lejárat közvetlenül egy állandó hőmérsékletű pincerészbe vezetett, a muzeális borok egy része található itt. Balázs elmondta, alapesetben fordítva szokták csinálni a túrát, ahol ez a végállomás szokott lenni. Rögtön leragadtunk a régi évjáratos palackoknál, a 60-70-es évekig visszamenően is lehetett kincseket találni.

 

Látogatás a világ 19. legjobb pincészeténél

 

Ezután a tartályos erjesztő és érlelő pincerész következett: elképzelni is nehéz, a 440 hektárhoz mekkora tartálykapacitás szükséges. A hordós pincerészben megtudhattuk, hogy bár használnak kisebb hordókat is, a 2 ezer liter körüli osztrák Stockinger hordók a leggyakoribbak. A következő pinceágban volt talán legérdekesebb, itt van az összes többi fajta edény, amit a borok érlelésére és tárolására használnak. Az amforák már egyre több pincében megtalálhatók, a különféle kőedények, kádak is, így azok nem leptek meg annyira minket. Az igazi különlegesség egy hatalmas, üreges belsejű „szikladarab” volt, alul és felül természetesen csapokkal kiegészítve.

 

A pince további részeiben még megnézhettük az éppen érő és pihenő brandyket és a régi muzeális nagyhordókat. A pincének van egy legendás helye, ahol Leopold Figl külügyminiszter szobra található, aki 1955. május 15-én Bécsben aláírta az osztrák államszerződést, ami kimondta Ausztria semlegességét, és amit még azon év októberében a szovjet csapatok Ausztriából történő kivonulása követett. Az elbeszélések szerint előtte a Molotov vezette szovjet küldöttség látogatást tett itt a pincében, és a jól sikerült a kóstolás jelentősen elősegítette, hogy a szovjet küldöttség is elfogadja és aláírja a megegyezést.

 

Látogatás a világ 19. legjobb pincészeténél

 

Dűlőtúrára nem volt időnk sajnos, így a pincéből felérve a kóstolás következett. A hatalmas szortimentből nehéz lett volna egy kóstolósort összeállítanunk, inkább rábíztunk magunkat kalauzunkra. Közben Balázs sokat mesélt az egyes településekről, dűlőkről, szőlészeti munkákról, borstílusokról, értékesítésről. A kóstolás majd némi vásárlás után indultunk tovább, hiszen aznap még másik település és másik pince is várt ránk. Biztos, hogy még visszatérünk ide, rengeteg felfedezni való tétel vár még, és legközelebb a kastélylátogatást sem szeretnénk kihagyni. Minden erre kirándulót biztatok a Domäne Wachau meglátogatására, az élmény egy életre szóló lesz.

 

Köszönjük a kalauzolást és a kóstolót Kránitz Balázsnak. A személyes élményeken túli további információk forrása a: www.domaene-wachau.at.

 

Kóstolósor

 

Ried Kaiserberg Grüner Veltliner Federspiel 2018: A Dürnstein nyugati felében található Kaiserberg-dűlőből származik. Illatában a citrusos, almás gyümölcsös jegyek mellett komolyan jön az ásványos vonal is. Kóstolva kiegyensúlyozott, a masszív savak vezérlik, erőteljes, férfias karakterű bor.

 

Ried Loibenberg Grüner Veltliner Federspiel 2018: A Dürnstein keleti oldalán található, 20 hektáros, erősen köves Loibenberg-dűlőből származik. Gyümölcscentrikus illat, főleg őszibarack és déli gyümölcsök. Kóstolva is ez a vonal a domináns, de kiegészítik a fűszeres és a sós-minerális jegyek. Mély, koncentrált, strukturált.

 

Ried Bruck Riesling Federspiel 2018: A hűvös klímájú Bruck dűlő az egyik legkülönlegesebb a borvidéken. Az ültetvények lassabban érnek, de nagyon egyedi karakterrel rendelkeznek. A bor illatában egyből érezni a visszafogott hűvösebb karaktert, inkább szól a füstös-minerális jegyekről, mint a gyümölcsökről. Kóstolva a testesebb, szintén az ásványos jegyek dominálják.

 

Ried Loibenberg Riesling Federspiel 2018: Meleg, déli fekvésű dűlő tétele. Illata intenzív, benne a kovás, köves, sós vonal mellett déligyümölcsök, őszibarack és citrusfélék. Ízben is intenzív, komoly test, mineralitás, precíz savak, hosszú érlelhetőség.

 

Ried Axpoint Grüner Veltliner Smaragd 2018: A Spitz feletti hegyen található Axpoint dűlő a borvidék egyik kiemelt terülte. Speciális, kicsit hűvösebb mikroklímával rendelkezik. Illatában a borsos fűszeres jegyek mellett citrusos gyümölcsök és a füstös, köves vonal dominál. Kóstolva tökéletes egyensúly érezhető a kiváló savszerkezet, a gyümölcsök és az ásványos jegyek között.

 

Ried Achleiten Grüner Veltliner Smaragd 2018: A Weissenkirchen település melletti Achleiten dűlő a pince egyik legkiemelkedőbb területe. Az itt található kőfalak története egészen a 12. századig vezethető vissza, a talaj palás, gneisz, az innét kikerülő borok karaktere erőteljesen minerális. Ebben a borban ez dominál, a fehér bors és a fehér virágok mellett, mind illatban, mind ízben. Rendkívül komplex és precíz, tökéletesen harmónikus.

 

Ried Kellerberg Grüner Veltliner Smaragd 2018: A pince és barokk kastély feletti dűlő a birtok másik legfontosabb területe. Sokrétű talaj, fantasztikus klimatikus adottságok, amik sokrétű, komplex és nagyon hosszan érlelhető borokat biztosítanak. Illata nagyon intenzív, benne citrusok, csonthéjas gyümölcsök, fűszerek és sokrétű mineralitás. Kóstolva az egész szájat betöltő, kifinomult, nagyon komplex és nagyon hosszú bor.

 

Ried Singerriedel Riesling Smaragd 2018: Spitz település keleti felének egyik kiemelt területe ez a dűlő, talaja és mikroklímája az érett és koncentrált rizlingek készítésének kedvez. Intenzív illatában a tűzköves, kovaköves, sós-ásványos vonal dominál, mellette csonthéjas gyümölcsök. Kóstolva, citrusos, füstös jegyek, erőteljes és hosszan tartó mineralitás, sokrétű, nagyon hosszú, kiemelkedő bor.

 

Ried Achleiten Riesling Smaragd 2018: Illatában erőteljes citrusos vonal, ásványos, sós jegyek. Kóstolva nagyon masszív ugyanakkor nagyon kifinomult sav uralja, amire tökéletesen vannak felfűzve a komponensek: őszibarack, némi kajszi, sárga alma, ananász, valamint a köves, fűszeres jegyek.

 

Ried Loibenberg Riesling Smaragd 2018: Ez a dűlő nemcsak a borvidék, de egész Ausztria egyik ikonikus területe, egyedi mikroklímával. A bor illatában inkább a gyümölcsök dominálnak, barack, ananász, sárgabarack, citrusok, mellette édesfűszerek, de azért az ásványos vonal sem marad el. Ízben ez utóbbiak nagyobb szerepet kapnak, de a bor elképesztően egyensúlyos és komplex, hosszú lecsengéssel.

 

Riesling Auslese Ried Achleiten 1993: A friss évjáratok után egy nagy ugrás a múltba. Egy 26 éves rizling, ami azt mutatja, a fajtában rejlő érlelési potenciál nem csak szöveg. A mikroklíma, a talaj és a fajta kiemelkedő savkarakterisztikája miatt a bor ennyi idősen is friss, élvezhető, eleven. Izgalmas, palackérlelésből származó jegyek, füge, datolya, rumos dió, keleti fűszerek, viasz, vanília, étcsoki. Mindezek meglepő intenzitással és hosszúsággal. Kiváló formában van a tétel.

 

Látogatás a világ 19. legjobb pincészeténél

 

Grüner Veltliner Auslese Ried Achleiten 1973: A sor tovább fokozható, rádobtunk még plusz húsz évet az előzőre. 46 éves bor szintén az Achleiten dűlőből. Kóstolva egyből megértjük, miért ez a pince egyik legkedvesebb területe. A savak tökéletes állapotban, hihetetlen frissességet biztosítanak a bornak. Borostyán szín, semmi fáradtság, a bort vakon kóstolva 20 évnél idősebbnek nem mondanánk. Füge, rumos dió, datolya, édesfűszerek, méz, hihetetlen hosszú lecsengés. Minden korty élmény, minden korty élvezet belőle. Utánozhatatlan, egyedi borkülönlegesség.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!