A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Megkóstoltuk, amit a Bocuse VIP kóstolt

Ezt láthatta borainkból a világ krémje

2016-05-12 | Vinoport


Megkóstoltuk, amit a Bocuse VIP kóstolt

A Budapesten megrendezett Bocuse d'Or Europe-on, annak rendje és módja szerint, gyakorlatilag kizárólag magyar borokkal ismerkedhetett a zsűri, a résztvevők és a szurkolók is. Úgyhogy mi is teszteltük, mit láthatott borainkból a világ krémje.


A Grand Tokaj (korábban Tokaj Kereskedőház) a verseny VIP részének hivatalos borszponzora volt, de boraik a Bocuse d’Or kísérőrendezvényein – a welcome fogadáson, a Diner des Grands Chefs és a gálavacsorán – is megjelentek. A versenyen a Sauska 2012-es Cabernet Franc-ja, a vacsorán pedig a 2012-es Kékfrankosa is helyet kapott.

 

A nem VIP szekcióban tehát ahová a földi halandók is beléphettek az egyes éttermek faházaikból szintén a fogásaikhoz passzoló autentikus borokat töltötték. A Bocuse pavilonjából kilépve, a szomszédos pavilonban megtartott SIRHA Budapesten is olyan magyarországi borászatokkal találkozhattak az érdeklődők, mint a Malatinszky, a Bock, vagy a Metro hazai borválogatása.

 

Amiből biztosan minden prominensnek jutott, az a Grand Tokaj 2015-ös Furmintja, a 2015-ös Kővágó Furmint, és a 2013-as 6 puttonyos Szarvas Aszú. Az elsőt egy medvehagymás fogáshoz, a Kővágót spárgához és nyúlcombhoz párosították a Pesti Vigadóban a Diner des Grands Chefs vacsorán. A bárányborda és a báránycsülök-gulyás mellé a 2012-es Sauska Kékfrankos került az ünnepi lakomán. A sort az aszú és egy epres-mandulás sütemény zárta.

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

Így lazítottak a versenyzők

 

A sajtónak és a VIP-vendégeknek pedig ezeket a borokat kínálták a helyszínen: Grand Tokaj Furmint 2015, Tokaji Cuvée 2014, Tokaji Sárgamuskotály 2015, és Aszú 2013. A Sauskánál a 2012-es Kékfrankost, a 2011-es Cuvée 5-öt, a 2011-es Cuvée 7-et, és a 2011-es Cabernet Franc-t mutatták az érdeklődőknek. Egy picike asztal jutott a Royal Tokajinak és borászlányának is, akiktől a 2013-as Szent Tamásfurmintot teszteltük. Jobbra egy kis asztalon pedig a Portius Pincészet kínálta 2013-as Furmintage borát, valamint egy késői szüretet.

Grand Tokaj Tokaji Cuvée 2014

Furmint, hárs, 5% sárgamuskotály is. A furmintot tartályban és hordóban erjesztették, a hárslevelűt és a sárgamuskotályt csak tartályban. Már az új dizájn. Intenzív illat, érett gyümölcsök (mango), virágok. A teste valamivel nagyobb mint közepes, szép a fa, jó a textúra. Rusztikus, olajos bor.

Grand Tokaj Furmint 2015

Felét tartályban, másik felét első töltésű M, L és M+ égetésű 5 hl-es tölgyfa hordókban is erjesztették. A fa visszafogottan jelenik meg az összességében is visszafogott kortyban. A gyümölcsök közül a barack dominál illatban és ízben is, mellette virágok, kis vanília, a kortyban sós ásványosság is. Közepes hossz, jól iható, kerek.

 

Kővágó Furmint  2015

Ezt nem kóstoltatták a VIP-ben, csak a gálavacsorán, úgyhogy korábbi jegyzeteinkre hagyatkozunk. A bor gyakorlatilag ugyanúgy készült, mint a birtokfurmint. Fokozott furmint-jelleg, fokozott ásványosság. Telt, gazdag illatában és ízében is, toastos-füstös jegyeket mutat, a textúrája vajas, krémes. Hosszú.

 

A Grand Tokaj borokat a helyszínen maga Áts Károly is kóstoltatta, de ott volt az újonnan delegált Lenz Moser is. Az osztrák szakember hosszan és lelkesen beszélt nekünk Tokajról és a Grand Tokaj márkáról, többször is kiemelve, hogy

Áts Károly született őstehetség, ösztönösen ráérez, hogy milyen borokra vágyik a világpiac.

Moser szerintea Grand Tokaj és borai készen állnak arra, hogy az egész világ megismerje őket. A Lenz Moserrel készített nagyinterjúnkat jövő héten publikáljuk.

Tokaji Aszú Szarvas 6 puttonyos 2013

Korábbi jegyzetünk9,5-ös alkohol, 270 g/l cukor, 8,5 g/l sav. Nagyon sötét, bronz szín, elképesztő tartalom. Szárított kamilla az illatban, amely nagyon összetett, számos rétege van. Koncentrált, mégis könnyen fogyasztható. Birs, aszalt barack, mézes pörkölt dió, grillázs - ezt a világon minden embernek meg kellene kóstolnia, legalább egyszer. 

 

Áts Károly korábbi kommentárja: "Az 5 puttonyos aszú a mindennapok itala, de a dűlőszelektált furmintot vagy a 6 puttonyos aszút sátras ünnepeken vegye elő, és közben kapcsolja ki magát az ember."

 

Forgó Anna (@annaforgo) által közzétett fénykép,

Egy standon a Grand Tokaj és a Sauska Villány

Cuvée 7 Villány, 2011

"... érett szilva, meggy és más sötét bogyós gyümölcsök, valamint némi menta sorakozik. A korty telt testen nyugszik, az alkoholtartalom ennek megfelelő, a bor gerincét a tanninok rajzolják ki, ezeket veszi körbe a többi szerkezeti elem. A savak mennyisége közepes. Integrált kompozíció, a csersavak további kerekedése érdekében azonban még palackban érlelnénk a bort." - egy éve ezt mondta róla a Vinoport kóstolócsoportja.

 

A bor továbbra is rendkívül gazdag gyümölcsösséget és fűszerességet mutat, és csokoládés jellege is egyértelmű. A tanninok némileg simultak a palackos érlelés során, de a kis csersav-dominancia még mindig karaktert ad neki. 14% fölötti alkohol.

Cabernet Franc 2011

Nem véletlenül a pincészet képviselőjének a kedvence. Gazdag, tartalmas, sűrű szövésű bor, ráadásul még egyensúlyos is. Érett piros és fekete bogyós gyümölcsök, bársonyos tanninok, krémesség, likőrösség (a 15%-ot is eléri az alkohol). Annyira kerek, mit emeljünk még ki? Remek.

A Royal Tokaji Szent Tamás Furmintját nemrég teszteltük a Vinoporton>>
A Portius Furmintage márciusi kóstolójegyzetéért kattintson a Borbár rovatra>>

A borokat újra végiggondolva, azokra visszaemlékezve úgy tűnik, a szervezők tettek valamit az országimázs érdekében. Azt azért megjegyezzük: nem nagyon találkoztunk a helyszínen olyanokkal, akik kifejezetten a borokra koncentráltak volna, mindenki inkább csak egy kis kikapcsolódásra vágyott.

 

Olvassa el összefoglalónkat a Bocuse d'Or Europe-ról>>Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!