A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Miért fogyasszunk bio ételeket?

Amiért a bioélelmiszereket szeretjük

2010-06-07 | Vizi Csenge


Miért fogyasszunk bio ételeket?

Amellett, hogy a bioélelmiszerek minősége állandó kontroll alatt áll, vagyis megbízhatunk abban a termékben és szolgáltatójában, amit hazaviszünk, egészségünkre is odafigyelünk vele, támogatjuk a felnövekvő új generációk egészségét, és közvetlenül elősegítjük azon hazai gazdálkodók megélhetését, akik éjjel és nappal azon fáradoznak, hogy termékeikkel bizonyítsák: tartósítószerek, hormonok, édesítőszerek és egyéb adalékanyagok nélkül is finom ételek kerülhetnek a tányérunkra. Ráadásul ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebb rákos megbetegedés, szív- és érrendszeri baj üsse fel fejét a fogyasztónál.


Mitől bio a bio?

Azon túl, hogy az Európai Unió kötelezően betartandó jogszabályokat ír elő a biogazdalkodással foglalkozó termelőknek, és ezt szigorúan ellenőrzi is, még a bioélelmiszerről nem feltétlenül tudjuk, hogy az milyen módon lett előállítva. Azok, akik előnyben részesítik a „bio” vagy hazánkban hivatalosan „ökológiai” felirattal rendelkező termékeket, tisztában vannak azzal, hogy egészséges árút kapnak, ami mindenféle vegyszertől, kemikáliától mentes. Talán azzal is tisztában vannak, hogy tilos genetikailag manipulált organizmussal (GMO) dolgozniuk ezeknek a gazdálkodóknak, így ezek – még egyelőre kevésbé ismert – káros hatásaitól is óvva vannak, sőt, az állatbarátok azt sem feledik el, hogy az állatokat jó körülmények között tartják.

Akik a fentiekkel tisztában vannak, és állítják, hogy ezek kedvező hatással vannak társadalmunkra, azok nem állnak messze az igazságtól, mondhatni épp abban járnak. Hisz az EU rendeletek és a hazai szabályozó testületek a következőket tartják igen fontosnak a biogazdaságok üzemelésében:

1. A vizek védelme:
- a trágyázószerek a talaj tápanyag-szolgáltató rendszerén keresztül hatnak, vagyis nem közvetlenül a növények által felvehetővé tett (vízben könnyen oldódó) formába kerülnek kijuttatásra
- nem alkalmazhatók a vizeket szennyező kémiai anyagok sem (gyomirtók, gomba- és rovarölő szerek stb.)
- az állatsűrűség szabályozott
- az állatok kezelésére használt antibiotikumok és más gyógyszerek alkalmazása korlátozott

2. A talaj megóvása:
- vetésváltással
- komposztált szervesanyag alkalmazása
- tilos a nitrogén tartalmú műtrágyák alkalmazása, helyettük mikrobiális trágyák és növények alkalmazása a szükséges tápanyag ellátás biztosításában, zöldtrágyázás
- a talajok szél- és víz általi károsodásának kiküszöbölése
- vegyszerek elhagyásával
- mechanikai gyomirtás
- a legelőhasználat olyan szervezése, amely megakadályozza a túllegeltetést.

\"\"

3. Biodiverzitás megőrzése, növekedése:
- vetésforgókat alkalmaznak, és sokféle növényt termesztenek egymás után
- társítják az egymást segítő növényeket (egy időben együtt termesztenek különböző fajokat)
- a növényvédelemben a baj megelőzésére helyezik a hangsúlyt, és szerhasználatban kerülik a széles hatásspektrumú szerek alkalmazását
- jellemzően a növénytermesztésben a tájfajtákat, állattenyésztésben az ősi- vagy régtől honos állatokat
építenek a honos hasznos szervezetek segítségére.

Különbségek és azonosságok?

Fontos azt letisztázni, hogy gyakran a „bio” szó csupán reklámfogás, például ruhákon, de akár műszaki cikkeken is olvashatjuk ezt. Lehet egy áru ezzel a felirattal forgalmazott, ha épp arra a termékre nem létezik még jelölési szabályzat, de nem feltétlenül kapjuk azt, amit olyan szépen becsomagoltak számunkra. Azonban, ha már biztosak vagyunk abban, hogy az általunk vásárolt áru ökogazdaságból származik, mindenképp kell számolnunk azzal, hogy a nagyüzemi körülmények között előállított társaikkal egyetemben itt is előfordulhatnak élelmiszerbiztonságot veszélyeztető jelenségek, vagyis a termékben fizikai szennyeződés történik, netalán megromlik az állaga. Nem csodaszerekről van szó, csupán arról, hogy ezekben az élelmiszerekben természetes eredetű adalék- és segédanyagokat találhatunk, amik épp azért, mert tartósítószert nem tartalmaznak, könnyebben meg is romlanak.

Az élelmiszerek minőségéről élelmiszer-biztonsági szempontok alapján elmondható, hogy teljesen mindegy, ökológiai vagy nagyüzemi keretek között készült egy áru, a fogyasztóra gyakorolt hatások tekintetében egyik sem lehet káros, azonban a fentiekben ismertetett bioélelmiszerekre vonatkozó szabályzatok miatt a vásárlók tudatosan óvják környezetüket, megőrzik természeti értékeinket, támogatják a hazai gazdaság ezen szegmensét, ráadásul zamatos, friss és jóízű ételeket fogyasztanak a családok.

\"\"

Amit semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni, az az, hogy az ökológiai úton készített termékek is tartalmazhatnak ártalmas anyagokat, amik – ha táplálkozásunk egyoldalú a kevés helyen beszerezhető bioélelmiszerek miatt – különböző betegségeket idézhetnek elő, azonban mindezek ellenére is ezekben az árukban, főképp a növényekben igen magas a vitamin és ásványi agyag tartalom. Látható tehát, hogy bár a nem ökológiai úton előállított ételek a szervezet számára több káros anyagot tartalmaznak, mégis igen változatos voltuk miatt komoly tápértékkel bírhatnak.

Akkor mégis mi szól a néhány esetben jóval drágább bioélelmiszerek vásárlása mellett?

Miért jó a bioélelmiszer?

Az a tény, hogy az ökofarmokon készített élelmiszerek nem tartalmaznak vegyszereket, gyógyszermaradványokat, tartósítószereket, állományjavítókat stb., kiküszöbölik azt, hogy az ezekkel szemben kialakuló érzékenység vagy allergia lépjen fel, vagy legalábbis hatása ne legyen túl nagy befolyással a napi rutinra. Előfordulhat, hogy valamilyen betegségből lábadozik egy személy, ahol szükség van az immunrendszer megerősítésére, és mivel a bioélelmiszerek, legfőképp a növények sok értékes anyagot tartalmaznak, javallot ezek fogyasztása. C- és E-vitamin, béta-karotin (A-vitamin provitaminja), sokkal több rost, ásványi anyagok (magnézium, kálium, kálcium stb.) természetes formája van jelen e termékekben flavonoidok társaságában, amelyek segítenek a megfázásos betegségek elleni hatékony védekezésben.

Az állattartás során tilos hormonok és antibiotikumok használata, ami által - az ezekből készült élelmiszerekben az allergiás reakciók kiküszöbölésén túl - a hasznos omega-3 zsírsavakhoz is könnyedén hozzájuthat a fogyasztó. A növényvédő szerek kiküszöbölésével csökken az immunrendszert, idegrendszert, hormonrendszert, a DNS-t károsító anyagok jelenléte, ezzel pedig párhuzamosan a daganatos megbetegedések is ritkábban fordulnak elő. Ugyanez igaz a talajszennyeződést, és ezzel a növények károsodását okozó nitritről és nitrátról is. Bár egy kevés szinte mindig található a zöldségeinkben, annak mértéke igen komoly élettani hatásokkal bír. Amennyiben folyamatosan műtrágyáznak egy területen, akkor ott úgy feldúsul a növények nitrát tartalma, hogy ezen zöldségek fogyasztásával a véráramba kerülve csökkentheti annak oxigénszállító képességét, így például kicsi gyermekeknél halált is okozhat.

\"\"

A biogazdaságokban termesztett zöldségekben és növényekben az ún. fenolok, vagyis növényi anyagcseretermékek is jóval nagyobb mennyiségben megtalálhatók, amelyek antioxidáns hatással bírnak, vagyis szervezetünket védik a fertőző ágensekkel szemben, így a vírusok és baktérium ellenfelei, de vérnyomásunk szabályozásában is komoly szerepük van.

A fentiekben leírt hatások mellett még számos igen jó tulajdonsággal rendelkeznek az ökológiai címkével ellátott élelmiszereink, érdemes tehát levenni őket a boltok polcairól vagy kimenni a közeli biopiacra értük. Folyamatosan derülnek ki újabb és újabb jótékony hatásaik e termékeknek, így érdemes saját életünk és az utódaink védelmében is rendszeresen utána olvasni ezeknek, és ha már beszereztük ezeket, akkor a megfelelő módon elkészíteni, hogy hatóanyaikat maximálisan kihasználhassuk!

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!