A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nagy Beatrix Viktória: Cava, mint a spanyol pezsgő

Helyi fajták, gondos elkészítés

2020-06-07 | Vinoport


Nagy Beatrix Viktória: Cava, mint a spanyol pezsgő

Az utóbbi időszakban egyre felkapottabbá és népszerűbbé váltak a „buborékos” italok a piacon. Sok magyarországi borászat repertoárjában is helyet kapnak a habzó- gyöngyöző borok, esetleg a tank- vagy hagyományos módon készített pezsgők. A cikkíró verseny ismeretterjesztő kategóriájának harmadik helyezett írása ennek apropóján mutatja be a cavát, a spanyol pezsgőt.


Címlapfotó: theculturetrip.com

 

Biztosan sokan találkoztak már borboltok, vinotékák és szupermarketek polcain ezekkel a termékekkel és természetesen fogyasztották is már őket, de mi is pontosan a cava, hogyan készül, milyen szabályozási rendszere van ennek a pezsgőnek? Ebbe nyerhetünk most némi betekintést.

 

 

Penedés borvidék Katalónia déli részén fekvő, part menti, hegyvidékes terület. A borászati tevékenység régre nyúlik vissza, már a 7. században is folyt itt borászkodás. A régió jellegzetes terméke a cava.

 

A cava alapvetően három őshonos, helyi fajtából készül (Macabeo, Parellada, Xarel lo), a tétel még kiegészülhet további fajtákkal, mint például a chardonnay vagy a pinot noir. A Macabeo Katalónia elterjedt szőlőfajtája és egyben legfontosabb alkotóeleme a pezsgőnek. Gyümölcsösséget és lágyságot tud kölcsönözni a tételnek. A Parellada magas fekvésű termőhelyeket kedvelő fajta, könnyedén tud bármely talajtípushoz alkalmazkodni. A harmadik fő fajta, a Xarel lo a testességét és karakterét adja a pezsgőnek.

 

Minőségi szempontból garancia az egy hektáron termeszthető maximális termés, melynek felső korlátja 120 mázsa. Szintén korlátozott a musthozam (66%). A cava készítés további szabálya a minimum kilenc hónapos seprőn érlelés, amelyhez társul, hogy csakis parafadugóval zárhatják le a palackba került pezsgőt. A nemzetközi piacra kerülő termékeket minden esetben a helyi szervezet ellenőrzi. A kikerülő termékek olyan védjegyekkel vannak ellátva, mint a számozott bélyegű kapszula, a dugó alján található négy ágú csillag motívum. Feltüntetik továbbá azt is, hogy az adott cava milyen érlelésen esett át.

 

Nagy Beatrix Viktória: Cava, mint a spanyol pezsgő

Fotó: Nagy Beatrix Viktória

 

Igyekeznek kézzel szüretelni, majd ezután a szőlőt alacsony hőmérsékleten tartják, hogy a korai erjedés ne induljon be. A szőlőfürtöt bogyózzák, majd kíméletesen préselik, a mustot rögtön tisztítják és a különböző fajtákat külön-külön erjesztik alacsony hőmérsékleten, hogy az elsődleges, primer aromák megmaradjanak.

Minden pincészet igyekszik a saját fajélesztőjét alkalmazni, ezzel egyedivé téve tételeiket.

A cava pezsgők tradicionális, champagne technológiával készülnek. Abban a palackban erjesztik és érlelik őket, melyben később forgalomba kerülnek. Az „alap” cava esetén minimum 9 hónapos seprőn tartásról, míg reserva esetén 15, gran reserva esetén pedig 30 hónapos seprőn tartásról beszélünk.

 

Nagy kérdés szokott lenni, hogy milyen édességű pezsgőt fogyasszunk, legfőképp ha nagyobb társasággal szeretnénk megtenni. cavákat, minden kategóriában találunk a piacon, aki még csak ismerkedik velük, annak talán érdemes a brut, extra dry, dry tételek között keresgélni. A cava jó alternatíva lehet, ha tradicionális pezsgőt szeretnénk fogyasztani, mivel sok jó ár-érték arányú tétel van a piacon. Mindenkinek jó ismerkedést, kóstolást kívánok. Ne csak az ünnepekkor kerüljön az asztalunkra pezsgő!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!