A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nagy Tokaji Borárverés 2017

Már csak egy hét…

2017-04-13 | Mészáros Gabriella


Nagy Tokaji Borárverés 2017

Közeledik az időpont, amikor a tokaji termelők jó része eddig soha nem kóstolt tételekkel mutatkozik be.


Az alkalom részben maga az árverés, hiszen annak napján, április 22-én délelőtt már a szokásos módon, vakkóstolás keretében ismerkedhetünk a borokkal. Ez alkalommal viszont a tokaji gazdák úgy tűnik, növelik aktivitásukat. Ez részben a Tokaj Renaissance kóstoló időzítésével, részben egy új, eddig a programba nem illesztett sétáló kóstoló beiktatásával valósul meg.

 

Már pénteken délután, a Lovagrend szokásos avatási ceremóniáját követően mintegy negyven hegyaljai termelő új borait lehet megismerni. Nem titkolt célja a találkozónak, hogy főként a vendéglátás és a borkereskedések számára teremtsenek Tokajban olyan alkalmat, amikor nyugodt körülmények között kóstolhatja ki-ki a számára érdekes tételeket. Ismert és most induló borászatok egyaránt itt lesznek, célzottan a szakmai közönségre koncentrálva.

 

De hogy visszatérjünk magukhoz az árverési tételekhez: sorra vettük már az ismertebb termelők idei árverésre szánt borait, ami mellett lesz néhány igen izgalmasnak ígérkező kezdeményezés is.

 

 

Két válogatás tétel is bemutatkozik ezúttal. Az egyik egy fiatal termelőkből álló igényes borokat készítő csoport, a Tokaj Y Generáció kereskedelmi forgalomba nem kerülő aszúit takarja. Nemrég mutatkoztak be a nagyközönségnek, februárban a Borkollégiumban tartottak élő közvetítéses kóstolót. Név szerint Homoki Dorka, Zsirai Kata, Kvaszinger László, Varkoly Ádám (Árpád-hegy Pince), és Dávid Rémusz a Budaházy-Fekete Kúriától már évek óta készítenek önállóan borokat, de jó érzékkel próbálják útjaikat egységes mederben a minőség felé vezetni. Aki boraikat már kóstolta, meggyőződhetett róla, hogy a tiszta és határozott karakter éppúgy sajátja egyes tételeiknek, mint a koncentráció és az egyediség. Bemutatkozásuk alkalmával feltűnő volt az a tudatos munka, ami dűlőik képességeinek bemutatását célozta. A fegyelmezett alapanyag és hordókezelés mindannyiuk boraira jellemző, akárcsak az ízbeli hosszúság. A licitre kerülő aszúválogatás öt pincészet 2013-as aszúit tartalmazza; mind nagyon kicsiny mennyiségben készült el, ezért kereskedelmi forgalomba nem is kerülhettek.

 

A másik válogatás szintén egy termelői közösséghez kötődik, települési szinten Tállyához. A hagyományos tokaji klasszifikáció Mád után Tállyáról mutatta évszázadokon keresztül a legtöbb I. osztályba sorolt dűlőt. Nem véletlen tehát az sem, hogy egyre inkább felértékelődnek ezek a termőhelyek, ami nyilvánvalóan akkor tud majd kellően manifesztálódni, ha rendszeresen készülnek itt kitűnő és egyedi tételek a tállyai dűlőkről is. Mivel ezek a területek valamivel hűvösebb karakterű borokat adnak, a nagyon meleg évjáratokban külön érték a jó savszerkezet és optimális érettség, amit az ültetvények adni tudnak.

 

Nagy Tokaji Borárverés 2017

 

Maga a válogatás öt olyan tállyai termelő borait takarja, akik még nem tudnak évjáratokat felsorakoztatni boraikból, de a kezdeti bemutatkozásuk mindenképpen pozitív. Remek szerkezet, élénkség és határozott tartás az, ami ezeknek a tállyai boroknak a sajátja. A licitre összeállított palackok mind az öt pincészet önálló karakterét mutatja be. Egységesen hordozzák a határozott ásványosságot és savszerkezetet, de egyik sem nélkülözi a tiszta és élénk aromatikát sem.

 

A Tállyáról érkező válogatás borai:

 

Barta Pince – Tállya 

Somszög 2015. furmint-dűlőszelekció

Alkohol: 12,0, Sav: 5,5

Morzsalékos, tufás különleges altalaj, újhordós erjesztés.

 

Márton Birtok – Tállya

Rigófütty 2015. Hárslevelű

Alkohol: 13,4, Sav: 6,6

Tállya egyik legrégebbi említésű történelmi dűlőjéről, a Bártfairól.

 

Polgár Pince – Tállya

Dongó 2015. furmint-dűlőszelekció

Alkohol 13,5, Sav: 6,3

Másodtöltésű tállyai Kalina hordóban érlelt tétel a Dongó dűlőről.

 

Szűcs Pince – Tállya

Bohomály 2015. furmint-dűlőszelekció

Alkohol: 12,5, Sav: 6,0

Száraz és meleg év, újhordós erjesztésű kézműves tétel.

 

Zsadányi Pince – Tállya

Hasznos 2014. furmint-dűlőszelekció

Alkohol: 14,5, Sav: 7,0

Nehéz és különleges évjárat, nagyon hosszú érlelés.

 

Még két, korábban palackozott tételről sem feledkezhetünk meg. A mádi DemeterVin pincészet 2015-ös Király és Úrágya Teraszok területéről készített egy kimondottan árverésre szánt tételt. Ennek a bornak az első 180 palackját már a múlt évi árverésen is élvezhettük. Ez a tétel ugyanennek a bornak egy évvel érleltebb, ízben kiteljesedett, kitűnő szerkezettel és egyedi aromatikával – dió, mandula, szerecsendió virág – kóstolható remek változata.

A másik egy korosabb bor, a Szent Benedek Pincészet 2006-os száraz Furmintja. Az érlelhetőség remek példája, érett, telt, de mégis élvezetesen fiatalos karakterével, sima szerkezetével, szép savaival.

 

Csupán megjegyzésként: e sorok írója két nappal ezelőtt vakkóstoláson az idei árverésen is induló Tokaj Kikelet Váti Hárslevelű egy érleltebb tételére 96 pontot adott…Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!