A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nem a fáról szólnak a boraink

Németh Jánosnál jártunk 2. rész

2010-10-27 | Vizi Csenge


Nem a fáról szólnak a boraink

Németh János pincészetének történetével ismerkedhettünk meg előző cikkünkben. A szekszárdi borász előszeretettel mesélt nagyszüleiről, szüleiről, egészen addig, amíg meg nem érkezett interjúnk színhelyére felesége és 2 éves kisfiuk. Rögtönk látható volt, hogy az ő életük is a szőlő. Ki is derült, hogy János felesége a marketinggel foglalkozik, míg Gergő előszeretettel nézegeti a boros magazinokat, imitálja a traktorvezetést és szaladgál a szőlősorok között. Ez, a megtestesült természet és szőlő iránti szeretet tükröződik boraikban is.


 

Míg szép lassan haladtunk a beszélgetésben, János több palackból is kihúzta a dugót, hogy ne csak elméletben essen szó a szőlőfajtákról és a belőlük készült borokról, hanem gyakorlatban is megízlelhessük azokat. Így első körben egy 2009-es Kadarka került a poharunkba. Hamar kiderült, miért is oly gyümölcsös és fűszeres e tétel.

„Nem nagyon használunk tölgyfahordót, ugyanis a gyümölcsöt, az évjáratot és a dűlőt szeretnénk megmutatni a borokban. Az összes kékszőlőnket spontán erjesztjük, ami azóta így van, amióta az eszemet tudom. Természetesen sokszor nekem szegezik a kérdést, hogy egy 15-16%-os cabernet franc hogyan erjedhet ki ilyen feltétel mellett? Egyszerű a válaszom: nehezen, de megteszi. Volt már arra is példa, hogy épp emiatt egy cabernet sauvignom, 3 hétig is erjedt a 2007-es évjáratból, és végül egy nagyon szép bort kaptunk cserébe türelmünkért.”

A türelem vonalán tovább haladva felvetődik az emberben a kérdés, hogy egy olyan kicsi és több száz éves pincészet, amekkora a Jánoséké, vajon milyen irányvonalon maradhatott fenn, milyen utat talált, amelyen ma is előszeretettel halad? „Semmit sem változott a régi technológiánk a borászat terén: nyitott kádban erjesztjük a nedűt, csömöszölünk, préselünk, majd bekerülnek a hordóba az új tételek, amik innentől kezdve külön életet élnek.

\"\"

Évente négyszer fejtjük le őket, folyamatosan kóstoljuk, majd bevizsgáltatjuk a laborban, természetesen derítésen, szűrésen is átesnek boraink. Viszont a szőlészeti munkák az elmúlt 50 évben nagyon sokat módosultak: a szüret időpontja, a hozamkorlátozás, a talajmunkák, sőt még a füvesítés kérdésére is komoly figyelmet fordítunk, ugyanis mi nem füvesítünk a szőlősorok között abból a megfontolásból, hogy szerintem a talajnak szüksége van levegőre. Úgy találtam, hogy azok a szőlők hűvösebbek, zártabbak, amelyek talaja nincs megmunkával.”

A szőlősorok által szegélyezett kóstolóteraszon, a számos házasítást ízlelve, felmerül az emberben a kérdés, vajon milyen szőlőfajtákkal dolgoznak e pincénél. „A kadarkát örököltem, de sajnos a szüleim kivágták, így az vásárolni szoktunk más termelőktől. Ezen kívül a zweigelt, a kékfrankos és a syrah saját telepítésem, de van még cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, cabernet franc a palettán, és közel 300 tőke fehérszőlővel is rendelkezünk. Ez utóbbi édesanyám kedvéért maradt meg, de nem gondolnám, hogy ez a vidék a fehér fajtáknak kedvezne, sőt! Néha egyenesen értékelhetetlenek ezek számomra, löszös a talaj Szekszárdon a vöröseknek kedvez.”

A széles fajtakínálat széles borválasztékot is feltételez. Arra a kérdésünkre, hogy e spektrumon melyik tétel János kedvence, rövid tűnődés után, a következőket osztotta meg velünk: „Nehéz kérdés ez, nem is igazán tudnék választani közülük. Talán a beérés szerint állíthatnék fel egy sorrendet: a 2009-es Kadarka, Zweigelt és Kékfrankos esetén azt tapasztaltam, hogy nagyon szépek a mostani kóstolások során, de ha választanom kellene...”

Mi sem voltunk könnyű helyzetben, hiszen sorra újabb és újabb kincseket kortyolhattunk el. János tételei nagy része házasításokból áll össze, ugyanis ha teheti és az évjárat is kedvezően alakul, akkor a nagy bordói házasítások felé kacsingat szívesen, ráadásul egyre inkább előtérbe kerül nála a dűlőszelekció fogalma. Így mesélt néhány boráról: „A Virtus nevű cuvée-nket minden évben elkészítjük, mert ez egy nagyon jó ivású bor, a mindennapok kedvelt itala lehet. Emiatt könnyen elérhetővé szerettük volna tenni bárki számára, amit viszonylag alacsony ára is mutat. Ez zweigelt, cabernet sauvignon és kékfrankos társaságából áll össze. A Porkoláb cabernet sauvignon és merlot házasítása, ami amúgy egy dűlőnk nevét viseli, a „hozzávalók” is innen származnak.

\"\"

A többi szőlőfajtáról is ejtve néhány szót, például a pinot noir-t házasítási alapanyagnak ültettem, a kékfrankos most alakul, hozamkorlátozást alkalmazok a tőkéken, tovább kint hagyom a fürtöket, de be kell valljam, a kereskedők még nehezen viszik ezt a tételt. Ez rendelkezik a legnagyobb terülttel is, négy dűlőben foglalkozunk kékfrankossal: kettőből rozé készül, kettőben pedig öregebb tőkéket gondozunk, amelyeket szüret után érlelünk. A zweigelt sokak számára az újdonság erejével hat, ha megkóstolják, ezért egy igen kedves tétel ez számomra. Az az álmom, hogy egyszer egy olyan bort sikerült készítenem, amelybe az össze fajtám belekerül, és így lesz egy különleges házasításom. Szerintem a bikavér is innen indult el régen.”

Az álom mellé megkértük Jánost, mondjon pár konkrétumot is, amit a jövőben szeretnének a pincészetnél elérni. „A tereprendezés még előttünk áll, idén a telepítésekre koncentráltunk, amiknek tesztje csak ezután következik. Terjeszkedni, úgy gondolom körülbelül 10 hektárig szeretnénk majd, de csakis a meglévő területek bővítésével, ennyit képes egy családi borászat még átlátható módon vezetni.

Továbbá szeretnék kadarkát telepíteni, amivel még nem tudom pontosan milyen úton induljak el, de van néhány régi tőkénk, amiket minden szüret előtt megvizsgálok. Ezekből szeretnék majd kiválasztani egy megfelelő egyedet, amely például ebben az évben is a nagy rothadás ellenére viszonylag jól ellenállt. És hát ott van a Bikavér, aminek megalkotásába csak most kezdtem bele.”

Szekszárdi bortúránk első állomásán egy olyan borásszal találkoztunk Németh János személyében, aki tele van energiával, nem ijed meg a kihívásoktól, alkotni szeretne és szíve vágya az, hogy a többi pincészettel összefogva, egységes arculattal jelenjenek meg mind a hazai, mind a külföldi piacon. Családtagjai körében ez a hozzáállása szemmel láthatólag komoly támogatásra talált, amellyel egy olyan évjárat után is, mint az idei, könnyebben megy az ember tovább.

Végezetül következzen képes összefoglalónk a pincészetről!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!