Nem félt beszólni a tokaji nagyoknak Jancis Robinson
Száraz furmintokat tesztelt az MW
2015-12-14 | Bánlaki D. StellaJancis Robinson, a világ valószínűleg legismertebb boros szaktekintélye már rég megtért furmint ügyben – ezért sem tudott nemet mondani egy osztrák-magyar kóstolóra. Kóstolási jegyzeteiben azonban nem kímélte a legnagyobb tokaji borászokat.
Több hónappal ezelőtt a Master of Wine Jancis Robinsont egy osztrák-magyar kóstolóra hívták, főszerepben kizárólag a két ország zászlós szőlőfajtáival, a zöldveltelinivel és a furminttal. Mivel a borokat Stephan Reinhardt válogatta a World of Fine Wine magazin számára – és mert JR állítása szerint a furmint híve – látni akarta, hogyan viselkedik egymás mellett a két fajta. A kóstolóból december elején írt cikket, amelynek fordítását rövidítve közöljük. A teljes cikk elérhető az MW fizetős oldalán.
A kóstoló során nem derült ki, pontosan mi alapján állították párokba a borokat. A résztvevők tudták, hogy éppen melyik fajtát kóstolják, de azt nem árulták el nekik, hogy pontosan milyen bort töltenek éppen a poharaikba. "Elsőként a velteliniket szolgálták fel, és általánosságban elmondható, hogy igazán kiválóak voltak" – írja az MW. Ugyanakkor a borokat sokszor kifejezetten édesnek érezte, "talán idővel háttérbe szorul a sav a palackban?" Robinson szerint a veltelini komplexen, éretten szép, és inkább ételek mellé ajánlható, mint egy sauvignon vagy rizling alternatívájaként aperitifnek.
A furmintok általában szépek, precízek voltak, a velteliniénél kifejezettebb savakkal. Valószínűleg nem volt több testük, viszont elragadóan tüzesek voltak. A kóstoló alapján a termelők még próbálgatják, milyennek is kellene lennie a száraz furmintnak - úgy tűnik, jó helyen keresgélnek."
"A furmintok esetében kevésbé bátrak lehettek a borászok, és a konzisztencia is hiányzott némileg, de szerintem a furmintban legalább annyira megvan a potenciál, hogy top-minőségű, jellegzetes száraz borok alapanyagja legyen, mint a zöldvelteliniben" – írta. JR úgy gondolja, hogy a furmint általában kicsit határozottabb, mint a veltelini, így jó eséllyel hosszabb élettartamú száraz borokat lehet belőle készíteni. Kóstolási jegyzeteiből azonban kiderül: nem mindig volt elégedett.
Íme az 50 bor, fajták szerint, pontszám alapján rangsorolva
Furmintok
- Szent Tamás Pincészet Mád Furmint 2013: nagyszerű, precíz, igazán különleges, karakteres, strukturált, hosszú. Csakis Közép-Európában készülhet ilyen. Potenciál 2022-ig. 17,5 pont
- Szepsy Tokaj Furmint 2012: off-dry, vagy-szereted-vagy-nem-szereted bor. Nagyon étvágygerjesztő. Potenciál 2021-ig. 17 pont.
- Disznókő Furmint 2013: még mindig fiatal, nagyon lendületes, nem köt kompromisszumot, nagyon szép vonalú. Sokáig élvezetes lesz, kb. 2022-ig. 17 pont
- Sauska Furmint 2013: még fiatal, jelentős sav, nem kifejezetten komplex, de jó potenciállal bír, kb. 2016-tól 2020-ig. Csontszáraz, 17 pont.
- Sauska Birtok Furmint 2012: csontszáraz, szinte zöldveltelini illatú. Lendületes, zamatos, miközben meglehetősen aszketikus. Precíz, hosszú, remek! Feszes és jól strukturált. 17 pont
- Royal Tokaji Mézes Mály Furmint 2010: némileg talán elöregedő. El kell ismerni, hogy sárgabarack héj típusú, de hiányzik a frissesség. 2019-ig. 17 pont
- Szepsy Furmint 2011: élénk és gyümölcsös, tartalmas, aztán hirtelen eltűnik. Nagyon eredeti prezentációja a fajtának. Nem szofisztikált, de megvan benne a lehetőség. 2015-2020 között inni. 16,5+ pont.
- Chateau Dereszla Tokaj 2013: talán már kevéssel túl van a csúcsán, de kielégítő. Jó követe a száraz furmintnak, amely rávilágít a fajta és a mainstream fehérborok közötti különbségre. 2020-ig, 16,5 pont.
- Szepsy Szent Tamás dűlő Furmint 45 2011: édesség takarja el a tiszta fajtakaraktert. De még ott van! ÉS nagyon érdekes. 2019-ig, 16,5 pont.
- Pajzos Furmint 2013: Sok gyümölcs és sav, de nem elég, hogy összetartsa. Fejletlen, de jó, kristályos szerkezet. 2020-ig, 16+ pont.
- Dobogó Tokaj Furmint 2012: hiányzik belőle a legjobbak összeszedettsége, de megmutat valamit a fajta képességeiből, még akkor is, ha nem kifinomult. 2020-ig, 16+ pont.
- Szent Tamás Pincészet Szent Tamás Furmint 2011 (bor neve utólag javítva - a szerk.): illatában kicsit oxidáltnak tűnik, aztán lapos. Borkészítési hiba vagy csak a palack? A második palack kicsit világosabb, de ez is oxidált. Fel kell zárkózni a 21. századhoz. Potenciál 2019-ig. 16 pont
- Chateau Dereszla Tokaj Furmint 2013: eléggé heves, miközben nem a legkifejezőbb. Még mindig feszes és van benne feszültség. Túl nagy szerep jut a cukornak. 2019-ig, 16 pont.
- Chateau Megyer Tokaj Furmint 2013: gazdag és egy kicsit édes, de nem a legkifinomultabb tétel. 2019-ig, 16 pont.
- Chateau Dereszla Prince Tamás Furmint 2013: hárslevelű és kabar is van benne. Off-dry, jól elkészített, de kevesebb kifejező ízzel. Kicsit egyszerűnek tűnik. 2018-ig. 15,5+ pont.
- Pajzos Tokaj Furmint Selection 2013: az alapanyag szép lehetett, de túlságosan rányomta bélyegét egy ügyetlen feldolgozás. Talán később szebb lehet. 2017-től 2020-ig, 15,5+ pont.
- Oremus Tokaj Mandolás Furmint 2011: az alkohol elnyomja a gyümölcsöt, egyszerű, vizes. Biztos vagyok benne, hogy az alapanyagból jobb bor is készülhetett volna. 1013-2016-ig, 15,5 pont.
- Oremus Tokaj Mandolás Furmint 2013: savanyú, szikár, a gyümölcsnek jobban kellene látszódnia. 2016-2018 között, 15,5 pont.
- Oremus Tokaj Mandolás Furmint 2012: kicsit savanyú, cideres, kommerciális. 2018-ig, 15,5 pont.
- Szent Tamás Pincészet Percze Furmint 2012: telt, gazdag, egy kicsit édes és üres. Aztán összehúzó. Ügyetlen. 2012-2015, 15,5 pont.
- Sauska Birsalmás dűlő Furmint 2012: nagyon fejlett illat, és a gyümölcsök már sajnos eltűntek. Rossz kezelés a borászatnál? 2012-2014-ig. 15 pont
- Kerkaborum Vörcsöki Furmint 2008: elöregedő illat, nem gusztusos, nem, ez nem működik. 2011-2013 között, 14,5 pont.
- Pendits Krakó Furmint 2007: kemény, a szovjet éra stílusa. 2008-2011, 14 pont.
- Pendits Holdvölgy Furmint 2006: abból a fajtából való, amely régen megalapozta a furmint rosszhírét. 2008-2011, 13 pont.
Zöldveltelinik
- Stadt Krems, Wachtberg 1ÖTW Grüner Veltliner Reserve 2013 Kremstal: nagyon csinos, jó egyensúlyú, étel nélkül is. 2019-ig, 18 pont
- Bernhard Ott, Rosenberg 1ÖTW Grüner Veltliner 2012 Wagram: nagy bor, anélkül, hogy túlsúlyos lenne. Off-dry, kicsit a letisztult, érett Grosses Gewächsokra emlékeztet a szerkezete. 2012-2018, 18 pont.
- Laurenz V, Silver Bullet Grüner Veltliner Reserve 2011 Kamptal: fejett, kerek, koncentrált, egyensúlyos, kiváló. 2012-2019, 17,5 pont.
- Laurenz V, Charming Grüner Veltliner Reserve 2009 Kamptal: nagyon érett baracklé, most lehet a csúcsán, de még van benne energia. 2020-ig. 17,5 pont.
- R & A Pfaffl, Hommage Grüner Veltliner Reserve 2013 Weinviertel: nagy és vastag, de van benne feszültség. Sárgabarack-krém ízek és textúra, kis füstösség. 2020-ig, 17,5 pont.
- Loimer, Terrassen Grüner Veltliner Reserve 2012 Kamptal: sűrű szövésű, koncentrált. Csontszáraz finish, még fejlődnie kell. 2022, 17,5 pont.
- Laurenz V, Silver Bullet Grüner Veltliner Reserve 2009 Kamptal: zamatos, energikus, sokkal fiatalabbnak tűnik a többihez képest. Csodálatosan visszafogott. 2020-ig, 17 pont.
- Schloss Gobelsburg, Lamm 1ÖTW Grüner Veltliner Reserve 2013 Kamptal: magnum, fejlett, egyensúlyos illat, a végén egy kis kapor és enyhe húzósság. Szinte testes. 2019-ig, 17 pont.
- Peter Schweiger, Heiligenstein 1ÖTW Grüner Veltliner Reserve 2013 Kamptal: még fiatalos, de fajtajelleges. Csinos finish, és minden megvan benne ahhoz, hogy kifinomulttá és zamatosság fejlődjön. 20121-ig, 17 pont.
- Bründlmayer, Lamm 1ÖTW Grüner Veltliner Reserve 2012 Kamptal: csinos, jó vibrálás a végén, kis fanyarsággal. Off-dry benyomást kelt, jó potenciál. 2020-ig, 17 pont.
- Bründlmayer, Lamm 1ÖTW Grüner Veltliner Reserve 2013 Kamptal: nagyon testes és kerek, de elegendő savval. Eléggé fejlett, off-dry érzetet ad. Kis alkohol a végén, egyedi. 2017-ig, 17 pont.
- R & A Pfaffl, Grüner Veltliner Reserve 2013 Weinviertel: fejlett, mint egy tipikus Condrieu. Gazdag, enyhén édes érzetű - óvatosan az ételpárosítással4 2017-ig, 17 pont.
- Loimer, Langenlois Grüner Veltliner 2013 Kamptal: fiatal, de ígéretes. Gyömbér, zöld gyümölcsök, kicsit még fanyar a végén. 2020-ig, 16,5++
- Franz Hirtzberger, Honivogl Grüner Veltliner Smaragd 2007 Wachau: Nagy, vastag, szirupos. Élvezetes, mint egy Pinot Gris SGN (elzászi kései szüret), de nehéz beilleszteni egy normál sorba. 2017-ig, 16,5 pont.
- F X Pichler, Steinertal Grüner Veltliner 2012 Wachau: off-dry, kicsit gyógyszeres, kicsit nehézkes. 2016-ig, 16,5 pont.
- F X Pichler, Dürnsteiner Leibenberg Grüner Veltliner 2012 Wachau: finom, de nem a legérdekesebb. Korrekt. 2018-ig, 16,5 pont.
- R & A Pfaffl, Hommage Grüner Veltliner Reserve 2012 Weinviertel: kísérlet egy Gravner stílusú veltelinire? Bővíti a kínálatot, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez fejezi ki legjobban a fajta tulajdonságait. 2016-ig, 16,5 pont.
- Stift Göttweig, Gottschelle 1ÖTW Grüner Veltliner Reserve 2013 Kremstal: telt, tömör, fejlett, ételek mellé. 2019-ig, 16,5 pont.
- Stadt Krems, Stein Grüner Veltliner Reserve 2013 Kremstal: zamatos és meggyőző, de hiányzik belőle a frissesség és a szerkezet sem tökéletes. 2019-ig, 16,5 pont.
- Bernhard Ott, Rosenberg Grüner Veltliner Reserve 2009 Wagram: édes felütés a szájpadláson, kerek, egy jó ételpárosítással kellően élvezetes. 2016-ig, 16,5 pont.
- Peter Schweiger, Zöbinger Terrassen Grüner Veltliner Reserve 2013 Kamptal: élénk, friss, de hiányzó gyümölcsös komplexitás. Jó egyensúly. 2020-ig, 16+
- Laurenz V, Charming Grüner Veltliner 2005 Kamptal: élénk és friss, még ha nem is kifejezetten gyümölcsös. A végén eltompul, de ez az eltarthatóság diadala - botox nélkül. 2004-2014, 16 pont.
- Franz Hirtzberger, Honivogl Grüner Veltliner Smaragd 2010 Wachau: elsőre fáradtnak tűnt, aztán felélénkült. Kerek, talán kicsit túlságosan is gazdag. (14,5%). 2011-2016, 16 pont.
- Laurenz V, Charming Grüner Veltliner Reserve 2013 Kamptal: nincs, ami összefogná a gyümölcsöt, a savakat és a savanyúságot. 2020-ig, 15,5+
- Bernhard Ott, Rosenberg Grüner Veltliner Reserve 2006 Wagram: egyszerű, nem kifejezetten étvágygerjesztő. 15,5 pont.
- Laurenz V, Zöbinger Gaisberg Four Grüner Veltliner 2011 Kamptal: élénk a gyümölcs, de sajnos elnyomja a tölgyfa, amely szinte már kókuszos. Kár érte. 2017-ig, 15,5 pont.
- Bründlmayer, Lamm 1ÖTW Grüner Veltliner Reserve 2010 Kamptal: illatában kicsit fáradt, a szájban kicsit édes. A régi osztrák borokra emlékeztet. 2012-2015, 15,5 pont.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!