A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nem félt beszólni a tokaji nagyoknak Jancis Robinson

Száraz furmintokat tesztelt az MW

2015-12-14 | Bánlaki D. Stella


Nem félt beszólni a tokaji nagyoknak Jancis Robinson

Jancis Robinson, a világ valószínűleg legismertebb boros szaktekintélye már rég megtért furmint ügyben – ezért sem tudott nemet mondani egy osztrák-magyar kóstolóra. Kóstolási jegyzeteiben azonban nem kímélte a legnagyobb tokaji borászokat.


Több hónappal ezelőtt a Master of Wine Jancis Robinsont egy osztrák-magyar kóstolóra hívták, főszerepben kizárólag a két ország zászlós szőlőfajtáival, a zöldveltelinivel és a furminttal. Mivel a borokat Stephan Reinhardt válogatta a World of Fine Wine magazin számára és mert JR állítása szerint a furmint híve látni akarta, hogyan viselkedik egymás mellett a két fajta. A kóstolóból december elején írt cikket, amelynek fordítását rövidítve közöljük. A teljes cikk elérhető az MW fizetős oldalán.

 

A kóstoló során nem derült ki, pontosan mi alapján állították párokba a borokat. A résztvevők tudták, hogy éppen melyik fajtát kóstolják, de azt nem árulták el nekik, hogy pontosan milyen bort töltenek éppen a poharaikba. "Elsőként a velteliniket szolgálták fel, és általánosságban elmondható, hogy igazán kiválóak voltak" – írja az MW. Ugyanakkor a borokat sokszor kifejezetten édesnek érezte, "talán idővel háttérbe szorul a sav a palackban?" Robinson szerint a veltelini komplexen, éretten szép, és inkább ételek mellé ajánlható, mint egy sauvignon vagy rizling alternatívájaként aperitifnek.

 

A furmintok általában szépek, precízek voltak, a velteliniénél kifejezettebb savakkal. Valószínűleg nem volt több testük, viszont elragadóan tüzesek voltak. A kóstoló alapján a termelők még próbálgatják, milyennek is kellene lennie a száraz furmintnak - úgy tűnik, jó helyen keresgélnek."

 

"A furmintok esetében kevésbé bátrak lehettek a borászok, és a konzisztencia is hiányzott némileg, de szerintem a furmintban legalább annyira megvan a potenciál, hogy top-minőségű, jellegzetes száraz borok alapanyagja legyen, mint a zöldvelteliniben" – írta. JR úgy gondolja, hogy a furmint általában kicsit határozottabb, mint a veltelini, így jó eséllyel hosszabb élettartamú száraz borokat lehet belőle készíteni. Kóstolási jegyzeteiből azonban kiderül: nem mindig volt elégedett.

 

 

Íme az 50 bor, fajták szerint, pontszám alapján rangsorolva

Furmintok

Nem félt beszólni a tokaji nagyoknak Jancis Robinson

Zöldveltelinik


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!