A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Osztrák tájakon: Ausztria borvidékei

Osztrák tájakon: Ausztria borvidékei

2022-02-07 | Vinoport


Osztrák tájakon: Ausztria borvidékei

Nyugati szomszédunkat sokan a magas hegyekkel és a sípályákkal azonosítják. Ez a kép azonban kissé csalóka: a keleti régiókban, összesen 17 borvidéken, kiváló borokat készítenek.


fotó: wien.info

 

Talán az a legkézenfekfőbb, ha a sort Alsó-Ausztriával, azaz Niederösterreich borvidékeivel kezdjük, azért is, mert ez a tartomány mind termelésben, mind exportban élenjár. E területen őshonos és nemzetközi fajtákból egyaránt készítenek bort. A termőhelyek többsége a Duna közelében található, illetve északabbra, a szlovák határ felé. Melktől Klosterneuburgig a Krems, a Traisen és a Kamp mentén gyönyörű szőlőültetvények húzódnak.

 

Wachauban készítik a világ néhány nagy becsben tartott fehérborát. A Krems völgyében és a göttweigi bencés apátság környékén is az elegáns és minerális rizling, valamint a fűszeres zöld veltelini dívik. Langenloisban, Ausztria borfővárosában termelik az erőteljes és különösen hosszú életű, szép savakkal, illatokkal és aromákkal rendelkező rizlinget.

 

A Traisental Ausztria legújabb és egyik legkisebb borvidéki körzete. Itt a zöld veltelini vezeti a sort. Ez a szép savgerincű, igen testes borok hazája.

 

A Dunától északra elsősorban fűszeres zöld veltelini terem, de honos itt a Roter Veltliner is, ami különösen hosszan eltartható, szép fehérbort ad. A vörösborok – a zweigelt és a Blauburgunder – mellett rendszerint készül jégbor és más édes bor is. Bécstől délre és délkeletre, a Pannon-régióban főleg a zweigelt és a kékfrankos, míg a Thermen régióban a St. Laurent érzi jól magát.

 

Burgenland (Őrvidék) keleti felében születnek Ausztria legtestesebb vörösborai, de azért fehérek is készülnek: a chardonnay, a Scheurebe, a tramini mellett kivételesen jó Welschrieslingekkel is találkozhatunk.

 

Itt is van bortritisz?
Így van, ez a nemes rothadás itt is jelen van, melynek kialakulásához a Fertő tótól keletre fekvő, lápos területeken található kis, sekély tavacskákból felszálló őszi pára teremt ideális körülményeket. A Ruster Ausbruch, vagyis a „ruszti aszú” elsősorban bouvier, chardonnay, tramini és sárgamuskotály fajtákból készül.

 

A Blaufränkisch, azaz a kékfrankos a legszebb formáját a négy borfaluban és környékén hozza. Horitschon (Haracsony), Deutschkreutz (Német- vagy Sopronkeresztúr), Neckenmarkt (Sopronnyék) és Lutzmannsburg (Locsmánd) és körzete nem véletlen kapta a Blaufränkischland nevet. Erős, szép struktúrájú borok születnek itt, melyeknek házasításaik is nemzetközi szintűek.

 

A Vas-hegyen (Eisenberg) 2009 óta immáron a legmagasabb kategóriában készítenek kékfrankosokat, az egyik legrégebbi borvidék, ugyancsak része a „Blaufränkischlandnak”. Az itteni kékfrankos gyümölcsössége mellett fűszeres ásványosságával tűnik ki, ami a névadó hegység magas vastartalmának tudható be. A borvidék legdélebbi részének nevezetessége az Uhudler, ez a sajátos, erdei szamócára emlékeztető ízű, kizárólag direkktermő szőlők házasításával készülő borritkaság. Mostanában sajátos kultusza alakult ki, amit elsősorban „őslakos” mivoltának köszönhet.

 

A három stájer borvidék  

 

A tartomány déli, a magyar és a szlovén határhoz közeli részén terülnek el. Az itteni borokra az elegancia, a frissesség és a terroir-jelleg a legjellemzőbb. Novemberben kerül a piacra a stájer újbor, a Junker, majd a szüretet követő tavasszal a száraz „Klassik” érkezik.

 

Délkelet-Stájerország (Süd-Oststeiermark) a legmagasabban fekvő szőlőterület egész Ausztriában, akár 650 méter magasan is találhatunk szőlőültetvényeket. Legnépszerűbb fajta errefelé a rendkívül aromás tramini. A kékszőlők közül elsősorban a zweigelt az, ami nagyobb mennyiségben előfordul. Mindegyik borban megjelenik a talaj ásványossága.

 

Osztrák tájakon: Ausztria borvidékeifotó: wien.info

 

Dél-Stájerországra (Südsteiermark) az illatos, friss borok jellemzők, a vezető fajta a sauvignon blanc, de olaszrizlingből, az itt Morillonnak nevezett chardonnay-ból, muskotályból és traminiból is készítenek bort. A szőlőművelés ezen a helyen nem könnyű munka, hiszen az ültetvények többsége meredek hegy- és domboldalakon létesült. A mediterrán klíma segíti a hosszú érési periódust, a hűvös éjszakák pedig a gazdag aromáért „felelősek”. Így az itteni sauvignon blanc egyszerűen világszínvonalú!

 

Nyugat-Stájerországban (Weststeiermark) mindenféle bort megtalálhatunk a „Schilchertől” a testes vörösön át a pezsgőig, s mindezt egyetlen szőlőfajtából, a Blauer Wildbacherből készítik! Kicsi ez a borvidék, de nagy hagyományai vannak: már a kelták, majd a rómaiak is műveltek itt szőlőt.

 

A legfontosabb boruk a miénknél jóval sötétebb helyi rozé, a Schilcher, ami ugyancsak az ősi Blauer Wildbacher fajtából készül. Korábban egy meglehetősen savas, rusztikus bor volt, mára azonban friss és gyümölcsös rozé vált belőle, de készül igen kifinomult édes bor is e fajtából.

 

 

A bécsi szelet és a többiek

 

Valljuk be, igencsak jól tud esni egy igazi jó Wienerschnitzel az utánozhatatlan burgonyasalátával, vagy egy omlós Tafelspitz, nem beszélve a különféle zsemlegombócok, bukták, gőzgombócok vagy éppen Sacher torták sokaságáról. Az étel- és borpárosítások dolgában nyugati barátaink sokkal előbbre járnak nálunk.

 

Nincs olyan borvidék, ahol ne lehetne elfogyasztani a helyi alapanyagokból, nagyon gyakran házilag készített fogások vagy éppen borkorcsolyák bármelyikét. S a legegyszerűbb hozzá a helyben kínált bort kérni. Ezt a fajta vendéglátást ők tökélyre fejlesztették. Még a hazai gyomrok számára kissé megterhelő Schilcher is jól esik, ha előtte a ház asszonya által készített „Aufstrich” (bármilyen kenhető, ízesített krém, sok esetben pecsenyezsír) kerül a helyben sült kenyérre.

 

A folyók, tavak mentén biztosan kapunk helyi halat, az idény zöldségekből pedig szinte biztosan készítenek salátát, levest, párolt zöldséget vagy éppen tortácskát, melyek mind-mind remek társai a könnyed velteliniknek, rizlingeknek. A kékfrankosokat és más vörösöket pedig nyugodtan hagyhatjuk a vadakra, szárnyasokra és belsőségekre, amiből szintén jócskán találunk errefelé.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!