A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pezsgők a nagyvilágban

Pezsgők a nagyvilágban

2021-06-06 | Vinoport


Pezsgők a nagyvilágban

A világ szinte minden szőlőtermelő országban készítenek pezsgőt, hagyományos és attól eltérő módszerekkel is.


fotó: townandcountrymag.com

 

A csúcsminőséget mindenütt a méthode traditionnelle, azaz a champagne-i módon készített pezsgő jelenti, a termelés zömét azonban a tankpezsgő adja. A  hagyományos  módszer  meglehetősen  tőkeigényes,  a  palackok  minimum  egy  évig,  sokszor  évekig  pihennek  a  pincékben, holt tőkét képezve.

 

Az eredeti, márkás pezsgő, különösen is  a  prestige cuvée-k a luxus megnyilvánulása, az ára  is  ennek  megfelelő.  Sok ország hatósága a pezsgőimportot még extra adóval, vámmal  is  sújtja. E tényezők miatt a pezsgő az egyik leginkább konjunktúra-érzékeny ital.

Franciaország jelentős champagne-házai – termelés- és választékbővítés, no és a több lábon állás okán – már évtizedekkel ezelőtt területek után néztek a világ számos országában, elsősorban azonban az Újvilágban. Önállóan – vagy ottani társakkal – alapítottak pincészeteket, építettek jelentős borfeldolgozókat. Számos egyéb előny mellett még az importadó is kikerülhetővé vált.

 

Külön említést érdemel  azonban  Spanyolország,  mert  az  ibériai  ország igazi pezsgőnagyhatalom! Franciaország után a második helyet foglalja el Európában a hagyományos módszerrel készített pezsgők előállításában. Igaz, a gyöngyöző spanyol ital neve 1966 óta cava (azaz „pince”), addig csak „champan” volt, de hát az eredetvédelem, az eredetvédelem. Évente közel 230 millió palack kerül ki az elsősorban Katalóniában található, Reims-szel vetekedő pincékből.

 

A  cavában  ne  keressünk  champagne-ra jellemző savakat és „északi” ízeket. Viszont gazdag gyümölcsösség, elegancia és időnként jelentős érési képesség jellemző ezekre az italokra. Mivel ízvilágában az átlagos cava üdébb és könnyebben értelmezhető karaktert mutat, mint a champagne, a hazai ízlés nem csak financiális okok miatt részesíti előnyben.

 

A világ nagy champagne-fogyasztó nemzetei között Németország (Nagy- Britannia és az USA mögött) a harmadik helyet foglalja el, évi közel 11 millió palackkal. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy Németország maga is nagy bortermelő ország és nem csak eredeti champagne fogy... 2008-ban 319 millió liter, azaz cca. 425 millió  0,75 literes palack pezsgő csúszott le a németek torkán. Ez azt jelenti, hogy min-den 15 év feletti német polgár abban az esztendőben 45 pohár pezsgőt ivott. Ennek nagy része persze „Sekt” volt, helyi készítésű tankpezsgő.    

 

Itália, annyi finom vörös- és szép fehérbor hazája a pezsgőfogyasztással sem áll hadilábon. Csak champagne-ból közel 7 millió palack fogy, s ezzel a világ ötödik importőre. S ha nem is fogyasztanak talán annyi pezsgőt, mint a németek, az az évi mintegy 70 millió palack Asti spumante (most már csak Asti) és Moscato d’Asti, 4 millió palack Franciacorta és a tengernyi prosecco mégis csak eltűnik valahogy a raktárakból és az üzletek polcairól.

Veneto északkeleti részén, Valdobbiadene és Conegliano városkák közelében találjuk a prosecco szőlőfajta termővidékét. Csendes–, habzó- és gyöngyöző bor is készül belőle.

 

Pezsgők a nagyvilágbanfotó: tastehungary.com

 

A minőségi területekről mintegy 50 millió,  az „IGT területekről” pedig 120 millió palack kerül forgalomba évente, amely minden szupermarketben megtalálható. Ez egy szőlőfajta, amely egy bor nevét is adta – 2010-ig. A prosecco immáron NEM szőlőfajtát jelöl, hanem egy DOC területet, mivel az EU tiltja a kettős jelöléseket (vö. Oremus-zéta, Tokaj-friulano stb.). A részletek megtalálhatóak az Olaszország fejezetben.

 

Az újvilágban is sok pincészet látja a jövőjét a szőlészetben. A modern szőlészeti és borászati eljárásokkal sokkal jobb  minőségű  alapbor  állítható elő, s ugyan a buborékok minősége nagyban függ az alkalmazott pezsgőkészítési technológiától, mégis, egy lényegesen jobb borból, olcsóbb eljárással is kiváló eredmény érhető el.

 

Hazánk is egyre gazdagabb a pezsgőkínálatot tekintve. Az elmúlt néhány évben a hagyományosnak számító alföldi és Buda környéki  pezsgőalapbort  adó  termőhelyek  mellett  olyan  borvidékeken   is pezsgőkészítésbe fogtak, ahol korábban ennek vagy nem is volt, vagy feledésbe merült a hagyománya. (Tokaj, Balaton, Sopron).

 

Az alapborok készítéséhez ma már túlnyomó részt a champagne-i fajtákat használják,   de újra feléledt az izsáki arany sárfehér, az ezerjó, a furmint és az olasz- rizling iránti kereslet is. A hagyományos eljárással készülő pezsgők mellett néhány cég/termelő a kisebb ráfordítást igénylő tankpezsgők és habzóborok (frizzante) kínálatát is pozitív irányba fordították. Egyre inkább tendenciává válik – kiváltképp a vendéglátást is nyújtó pincészeteknél –, hogy saját habzóborral, pezsgővel lássák el vendégeiket.

 

Pezsgők a nagyvilágban

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!