A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Somló alulnézetből

Kövek mentén

2007-11-16 | Schützenhoffer Gergely


Somló alulnézetből

A hazaúton, az ország nyugati csücske felé utazva a fő közlekedési útvonalak mentén a Somló kúpja, a Teremtő ott felejtett kalapja ma már minden esetben megállásra, elmélázásra késztet. Korábban csak elsuhant mellettem, mint valami uralkodó tájképi elem, jelentős folt, amin átsiklott tekintetem. Ma, ha szemem elé kerül, már ismerem és keresem fő csomópontjait, a két kápolnát, a bazaltorgonákat. Bejárom virtuálisan az elaprózott birtokszerkezet után egyre inkább egységes termőhelyi képet mutató domboldalait. Sőt ha ott vagyok, felmegyek a Szent István kilátóba és elsétálok az északi oldalon álló várromhoz.


Dolomit, kavics, andezittufa, barna erdőtalaj, riolit, csillámpala, vörös homokkő, agyag, homok, lösz, márga, dácit, kréta, mészkő és végül a bazalt. Alapkőzetek, amelyek egy-egy termőhely nélkülözhetetlen alkatrészei. A Somló önmagában egy ökológiai fülke, terroir (ez a természetes környezeti feltételek összességét és a velük kapcsolatos évszázados tapasztalatokat jelenti). Ezen feltételek egyike a talajadottság.

A somlói borok illatában és ízében uralkodó minerális jelleg a talajból fakad, bazaltbarátunktól ered. Ennek a koncentrációja a bor szerkezetében felülírja az adott szőlőfajtákra jellemző ízjegyeket. Vagyis először érzed a tűzkő illatot és észleled a sós nyalatot, mint adott esetben az olaszrizling fajtavonásait.

A bazalt, amely ezen a cseppnyi borvidéken az uralkodó kőzet, illetve a borok egyediségének a záloga. Tudományosan értekezve a fő talajtípusok: bazalttörmelékes löszvályog, bazalt anyagú lejtőtörmelék és tufa málladék.

Az egyik legjellemzőbb bazaltoszlop csoport a Kőkonyha, amely a dűlő megnevezésére is szolgál. Ez is jelzi a kőzet hőtároló és visszaadó képességét. A beszédes névvel először borospalack címkéjén találkoztam, majd kézzelfogható közelségbe augusztus végén került, amikor egy feltörekvő fiatal borász kalauzolt minket a hegy rejtett kincsei között. Utunk a hegy szoknyájáról indult, majd egyre feljebb kaptatva feljutottunk a nevezett különleges tájalkotó elemhez, ami bazaltorgonák közé ékelődő felülről nyitott, oldalról viszont zárt üreget jelent. Felejthetetlen élmény volt számomra, hiszen ennél konkrétabb valóságában nehéz megtapasztalni egy olyan száraznak tűnő kérdést, mint a talaj- és kőzettan.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!