A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Még öt Tokaj-hegyaljai karakter, akit ismerni kell

Nevek és boraik, 2. rész

2015-10-30 | Vinoport


Még öt Tokaj-hegyaljai karakter, akit ismerni kell

Vannak borászok és vannak borok. Találkozunk velük, aztán elfelejtjük őket – írtuk előző cikkünkben. De szerencsére vannak egyéniségek,akiket lehetetlen elfelejteni, újra és újra találkozni akarunk velük. Idén ősszel tíz karakteres személyt és tíz bort mutatunk be Tokaj-Hegyaljáról. Második rész, ismét öt név és öt bor.


Tokaj dűlőit a Honda Civic-kel jártuk be (lásd nyitókép). Nemcsak modern és stílusos, de a borvidéken kiderült, hogy a keményebb helyzetekben is megállja a helyét. Ráadásul a Honda vezetési élménye gyakorlatilag kárpótolta azt, aki a zéró tolerancia miatt a túrán nem kóstolhatott bort.

 

Szponzorált tartalom.

 

Cikkünk első részéért kattintson ide>>

1. Bacsó András, Oremus

Első ránézésre talán külföldi mérnöknek, esetleg főorvosnak néznénk, és nem is tévednénk nagyot. Igaz, Bacsó András az Oremus Birtokot vezeti, amely neve Tokajjal forrt össze, de az valójában a spanyol Vega Sicilia testvérbirtoka, így a nemzetközi vonalat kipipálhatjuk. És a nagyon magas szintű szaktudás is megvan, hiszen Bacsót a borvidék egyik legnagyobb tudású szakembereként szokás emlegetni. Nélküle aligha lenne az az Oremus, ami, vagyis Tokaj egyik nemzetközileg is meghatározó preszítzsborászata. 

 

Az Oremus 3 szintes pincejeben #tolcsva #tokajhegyalja #pince #aszu #eszencia #oremus #bor #wine #cellar #mik

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

 

A Birtok és a borász alapfilozófiája: összhang a természettel, alaposság, elkötelezettség, és a folyamatos törekvés a kiválóságra. Ezt tükrözik a borok is, például a 2011-es Szamorodni, amit legutóbbi látogatásunkkor már az új furmint pohárból kóstolhattunk. Az Oremus szamorodniból kizárólag édeset készít. Ennek illata intenzív, egzotikus, dől belőle a Tokaj nyelvére fordított maracuja, banán, kis vanília, és a sárga virágok illata, egy kis mentával. A kortyban őszibarack veszi le a kóstolót a lábáról. Szerencsére a Birtokon található Kurucz-kastélyban csodálatos antik bútorokra rogyhatunk. Csodálatos belső tere a legjobb érv amellett, hogy az Oremus borokért Tolcsvára utazzunk.

 

 

2. Makai Gergő, Hétszőlő

Az 55 hektáron gazdálkodó pincészet két első osztályú (Nagyszőlő és Hétszőlő), valamint két másodosztályú dűlőn (Kis-Garai és Lencsés) dolgozik, és a szőlők egyre nagyobb része bio. Makai Gergő az a fajta álmodozó, aki meg is valósítja terveit. Célja például, hogy a teljes száraz szortimentet organikus pecséttel lássa el, sőt, ha lehet, az aszúkat is. A Nagyszőlő mintegy kéthektárnyi üresen álló területét is betelepítené, méghozzá a régi teraszok helyreállításával, karós műveléssel, aztán kézi és lovas munkával művelné.

 

Még öt Tokaj-hegyaljai karakter, akit ismerni kell

Kitekintés Makai Gergővel

 

Aki Gergőt meglátogatja, az a parcelláktól a mustpalackozáson át juthat el az aszúkóstolásig. Elvégre ez utóbbiak a Hétszőlő zászlósborai. Míg a Nagyszőlő a gyümölcsösséget hozza, sok aszalt gyümölccsel, addig a Hétszőlő a markánsabb, fűszeresebb vonalat képviseli. A 2013-as évjáratú 6 puttonyos Hétszőlő Aszú határozott, robosztus. Illata fűszeres, érett citrusos. A kortyban kellemes mineralitás, az ízek hosszan megmaradnak a szájban. Szép savak, egyensúly, összhang, komoly tartalom. És éppen olyan előremutató, mint a borász és tervei.

3. Ujvári Vivien, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

Ujvári Vivien, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok fiatal borásza elhivatott, precíz, sőt, a szavai alapján maximalista, de szeret játszani, kísérletezni is  és a tulajdonosok ebben teljes mértékig támogatják. A birtok neve alatt a száraz, félszáraz, félédes és édes borok mellett aszúkat és pezsgőket is készít. Ami minden tételében közös: a szőlő karakterének a megőrzését tartja a legfontosabbnak. 

 

Még öt Tokaj-hegyaljai karakter, akit ismerni kell

 

A német-magyar származású Degenfeld grófi család elsőrangú birtokaival a 19. század eleje óta fontos szerepet töltött be Tokaj-Hegyalja életében. Történelmi szünet után 1994-ben élesztették újjá a szőlőbirtokot, ma 35 hektáron folytatnak ökológiai gazdálkodást. 2013-as Andante boruk csak egyike különlegességeiknek. Teljes egészében furmintból készült, hosszú tartályos erjesztés után, aszútechnológiával, majd 5 hónapot töltött fahordóban. 202 gramm maradék cukor, 9,7 sav. Rengeteg gyümölcs (körte, sárgabarack), friss, lendületes, telt korty, hosszú.

 

Ha többet olvasna arról, hogy mi zajlik most Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és a Kastélyszálló körül, kattintson friss riportunkért>>

4. Barta Károly, Barta Pince

A paraszti gyökerekkel rendelkező Barta Károly és Sándor a 2000-es évek elején döntöttek úgy, hogy közgazdász, illetve mérnök végzettségük ellenére – az mellett – földdel, mezőgazdasággal is foglalkoznának. Amikor több évi gondolkodás után eléjük került a mádi Öreg Király-dűlő térképe, csak egy hétbe telt, hogy megszülessen a döntés, és aláírják a területről szóló adás-vételi szerződést. A dűlőét, amelyet már 1285-ben királyi birtokként jegyeztek, és Hegyalja egyik legnagyobb presztízsű dűlője volt, és amely akkor már csaknem ötven éve parlagon hevert. A patinás dűlő tisztaságát Barta Károly ma is bio-közeli, környezetbarát műveléssel őrzi, és tudja, hogy 

értékük a területből fakadó egyediség, amelyet csak úgy lehet megőrizni, ha nem visznek bele semmit, ami mesterséges"

 

Még öt Tokaj-hegyaljai karakter, akit ismerni kell

 

Barta Károly mindenkinek szívesen mesél az Öreg Király-dűlőről, illetve a Rákóczi-Aspremont Kúriáról, amely a Barta Pince mádi otthona: a két helyszín történelemmel összefonódó sztorijait valószínűleg soha nem unná meg az ember. Különösen, ha például egy Barta 6 puttonyos Aszút kóstolhat közben. A 2010-es aszú illatában a szárított gyógynövények, a pisztácia dominálnak. A kortyot a kamilla és a citrusos cukorka ízvilága jellemzi leginkább. Gömbölyű, tömör, remek textúrával. Még nagyon fiatal. Végtelen érlelési potenciálja van. 

 

Ha többet szeretne megtudni Barta Károlyról, az Öreg Király-dűlőről és a most felújított Rákóczi kúriáról, kattintson cikkünkért>>

5. Gincsai Tamás, Holdvölgy

A szép borairól és több mint száz felé ágazó pincerendszeréről is híres borászat, a Holdvölgy borászát, Gincsai Tamást biztosan mindenki első látásra megkedveli. Amellett, hogy remek szakember (erről bárki könnyen megbizonyosodhat, ha kinyitja egy borát) remek idegenvezető és házigazda is. Utóbbi különösen fontos, ha egy közel 2 km-es, különleges pincelabirintusban bolyong az ember. Persze a Holdvölgy pincéjében borok is vannak, hosszabb-rövidebb időre nem lehet olyan rossz elkeveredni.

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

 

Legutóbb például a száraz fehér birtokbor, a 2013-as évjáratú Vision aranyérmet kapott a Decanter Asian Wine Awards világversenyen, 2200 vetélytárs mellett. De a Holdvölgy egy teljesen egyedülálló aszúsort is fel tud mutatni: miután Decanter World Wine Awards egyik aranyérmét és regionális trófeáját is elhozta a Culture 2011 (6 puttonyos Aszú) boruk, összeállítottak 500 darab számozott fadobozt. Ezekben a 2011-es tétel mellett az előző 5 évjárat egy-egy palackba zárt aranyrúdja várja, hogy valaki hazavigye. (Az előjegyzés a héten kezdődött a contact@holdvolgy.com címen!)

 

Valószínűleg nincs is más Hegyalján, akinek az elmúlt tíz évben mindig sikerült aszút készítenie. Hogy a Holdvölgynek mi a titka, arról korábban ITT írtunk. Az aszúk bármelyike már önmagában is felérne egy befektetéssel, hát még egy egész karton. De ottjártunkkor kiderült: mindet meg kell kóstolni, úgyis mindenkinek más lesz a kedvence. Persze a legjobb, ha Tamás prezentálja.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!