A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Új életre kelhet a borkészítésből visszamaradó törköly

Teljesen új irányt céloz egy most futó amerikai kutatás

2021-05-13 | Vinoport


Új életre kelhet a borkészítésből visszamaradó törköly

Egy új kutatás a préselésből visszamaradó törköly (héj, hús, szár, mag) egészségügyi hasznosításának lehetőségét villantja fel.


Címlapfotó: www.winespectator.com

 

Borászok és tudósok hosszú ideje keresik együtt a fenntartható gazdálkodás fejlődésének lehetőségeit, aminek része a szőlő feldolgozása után visszamaradó törköly újrahasznosítása is. Annál is inkább, mert a borkészítés eme, a szőlő súlyának 30 százalékát kitevő melléktermékével eddig nem igen foglalkoztak, aminek következtében évente több ezer tonna hulladék képződik. Voltak már próbálkozások például a szőlőmagolaj bioüzemanyagként történő hasznosítására, illetve egy kisebb részt a szépségipar szolgálatába sikerült állítani (gondoljunk a főleg szőlőmagalapú kozmetikai termékekre), a legnagyobb részük azonban jó esetben is állati takarmányként végezte. Most azonban új irányt vett a kutatás és egy még jobb hasznosulással kecsegtet.

 

 

Az amerikai University of California munkatársainak felfedezése szerint az általuk vizsgált chardonnay szőlő törkölye, és főleg a húsa jelentős mértékben tartalmaz oligoszacharidokat. Ezek a természetben ritkán előforduló, édes ízű vegyületek alkalmasak lehetnek az immunrendszer erősítésére, az ellenállóképesség növelésére a fertőzésekkel, baktériumokkal szemben (nem véletlenül az anyatejben is nagy mennyiségben jelen vannak).Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!