A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Vándorszőlők és új borstílusok

A cikkíró verseny ismeretterjesztő kategóriájának egyik figyelemfelkeltő írása

2019-12-18 | Vinoholic


Vándorszőlők és új borstílusok

Ahogyan a Kárpát-Medencében letelepedett magyar törzsek vagy a svájci óragyártást megalapozó francia hugenották megváltoztatták a körülöttük lévő világot, a szőlő is új életet kezd egy új környezetben. Ismerkedjünk meg két külföldi sikertörténettel, melynek tükrében próbáljuk értékelni a Kárpát-Medencében meghonosodott két szőlőfajtánk, az olaszrizling és a menoir sorsát.


A cikkíró további verseny írásai itt tekinthetők meg.

 

Malbec Argentínában

 

Szinte minden bor iránt érdeklődő Argentínával azonosítja a fajtát, bár Franciaországból származik, ahol ma már csak egy kis faluban, Cahors-ban számít jelentős szőlőfajtának. A malbec eredetét és nevét is egyaránt legendák övezik. Egyes források szerint a helyiek „mal-boca”-nak (rossz száj-nak) nevezték, mert összehúzta a szájukat a tannin, mások pedig egy magyar származású, Malbeck nevű szőlőtermelőre esküsznek, aki először hozott az országba ilyen szőlőt. Van egy olyan elmélet is, hogy Cahors környékén, ahol régen sok malbecet termeltek, pletykásak az emberek, így a „mal-boca” rosszat mondó emberekre utal.

 

Vándorszőlők és új borstílusok

 

Legvalószínűbbnek az tűnik, hogy Monsieur Malbec a névadója, aki a 18. században elsőként telepítette a fajtát Bordeaux-ba.  A malbecet Franciaországban két csapás érte: a filoxéra, amely jelentős részét kipusztította; illetve az 1956-os nagy fagyok, miután csak Cahors-ban telepítették vissza, így a szőlő és annak vörösbora Argentínában született újra. A malbec világnapja április 17-én van, amikor azt ünneplik, hogy a malbecet Argentínába betelepítő francia agronómus, Michel Aimé Pouget támogatást nyert Mendoza tartományban egy borgazdaság és kutatóközpont felállítására. A szőlő genetikai unokatestvérei a tannat és merlot fajták, talán nem is véletlen, hogy az Argentínával határos országokban éppen ezek népszerűek (Chile – merlot, Uruguay – tannat).

 

 

TÉNYEK

 • A világ malbec termelésének 75%-át Argentína adja, 40.250 ha termőterülettel.
 • Fő argentin termőterületek: Mendoza és San Juan, ahol a termőterületek 1-2 ezer méter tengerszint feletti magasságban vannak, mivel a meleg nappalok jót tesznek az érésnek, a hideg éjszakák viszont több több rezveratrolt (aminek jótékony hatásairól itt és itt lehet olvasni)
 • termelnek és sok savat hagynak, ami gyümölcsösebbé teszi az ízeket.
 • A fajta előfordul még tömeges méretekben Chilében, Franciaországban és az Egyesült Államokban. A francia Cahors környékén, mindössze kb. 4 ezer hektáron termelik.

 

FAJTAJELLEG ÉS GASZTRONÓMIA

 • Újvilági borokat érett szilva, érett bogyósgyümölcsök, kék áfonya, fekete cseresznye és földízek (dohány, nedves bőr, pincepenész stb.) jellemzik.
 • Az óvilági (francia) változat kevésbé gyümölcsös, jobban dominálnak benne a fűszeres jegyek, tanninokban és savakban gazdagabb.
 • A malbec a testes, de selymes vörösborokhoz tartozik, a korty olyan, mintha csokoládélávába harapnánk.
 • Vörös húsok, steakek, kacsa kiváló kísérője.
 • 5-10 év érlelési potenciál jellemzi.

 

Carménère, a chilei merlot

 

A carménère is Franciaországból, pontosan Bordeaux-ból származik, ahonnan a filoxéra pusztította ki és üldözte el a biztonságos Chilébe. Egészen 1994 novemberéig járt a világ a csodájára a chilei merlot különleges karakterének. Ekkor történt, hogy egy francia ampelográfus (szőlőkutató), Jean Michel Boursiquot, chilei kollégáival együtt sétálván a Maipo Völgyben egyszer csak felkiáltott: ez nem merlot, hanem carménère! A vendéglátók persze furcsán néztek egymásra: carme-micsoda?!

 

Vándorszőlők és új borstílusok

 

A chileiek először nem tudtak mit kezdeni a helyzettel, mivel a chilei merlot export éppen akkor volt felfutóban a jó ár-érték arányának köszönhetően. Szerencsére sokan láttak lehetőséget az új szőlőben, hiszen az ország ezáltal egy ritka, sajátnak tekintett fajtával rukkolhatott elő.  Nem beszélve arról, hogy így, a 10 évvel később készült, Kerülőutak (Sideways) című film merlot-ellenes kampánya sem érintette olyan súlyosan a szőlőtermelőket.

 

A carménère meglehetősen érzékeny szőlő. Fontos számára a megfelelő vízellátottság,  a napfény és a hő. Ha ezek a feltételek nem optimálisak, akkor a vegetális aromák dominálnak a gyümölcsösökkel szemben. Kezdetekben ez kihívás volt, bár a ma kapható tételeknél inkább komplexitást gazdagító tényező. Egyetemes megoldás nincs, mindenki a maga módján orvosolja a problémát. 

 

TÉNYEK

 • Chilében carménère-t 8.800 hektáron termelnek, legfőképpen a Central-Völgyben.
 • A fajta tömeges méretekben előfordul még Olaszországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban.
 • A Bordeaux-ban engedélyezett tíz kékszőlő fajta egyike.

 

FAJTAJELLEG ÉS GASZTRONÓMIA

 • Vörösáfonya, szeder és fűszeresség jellemzik.
 • Közepes testű vörösbor, átlag alatti savakkal. Jól házasítható, főleg cabernet sauvignon-nal.
 • Bárány és fűszeres ételek kiválló kísérője.
 • Rövid, 1-3 éves érlelési potenciállal rendelkezik.

 

A Kárpát-medencei olaszrizling

 

Magyarországon az olaszrizling az egyik leggyakrabban termesztett szőlőfajta. Eredetét illetően az egykori Itáliát, a mai német területeket és Champagne-t említik. Mik lehetnek az okai annak, hogy mégsem sikerült a fajtát nemzetközileg úgy ismertté tenni, mint a két említett Latin-amerikai stílust?

 

Az olaszrizlingről nem mondhatjuk el, hogy a világ leghíresebb borvidékéről származik, mint a malbec és a carménère. Ezek a szőlők az eredeti termőhelyükön már csak nyomokban fordulnak elő, így ritkasági értékük tovább erősíti a fajta iránti érdeklődést. Ha egy óriási csoda folytán kiderülne, hogy az olaszrizling mégis Champagne-ből származik és egyike volt azoknak a fajtáknak, amivel Dom Perignon kísérletezgetett, az teljesen új megvilágításba helyezné a nemzetközi kilátásait.


Mivel a termőhely, az időjárás és a borászati filozófia nagyban befolyásolja az olaszrizlingből készült bor minőségét és karakterét, ezért nehezen stilizálható fajta. Ez előnye is lehetne, de kétségtelenül szembemegy a jelenlegi trendekkel. Ráadásul az óvilági termelők bortörvényei (mint pl. a magyar) szigorú korlátot támasztanak a minőség kémiai-biokémiai kiigazítását illetően, szemben az újvilági gyakorlattal, ahol szinte minden megengedett.

 

Vándorszőlők és új borstílusok

 

Az olaszrizling nehezen köthető Magyarországhoz úgy, mint mondjuk a zöldveltelíni Ausztriához. Több ország is magáénak vallja, ráadásul Magyarországon sok egyéb szőlőfajta van, ami porlasztja a domináns fajta kialakulásának esélyét.


Hazánkban nincsenek akkora borászatok amelyek minden évben tele tudnák pakolni a Nyugat-európai áruházláncokat megfelelő minőségű olaszrizlinggel, így a gasztro-kereslet sem tud megerősödni.


Nem ismert komolyabb nemzetközi reklám vagy promóciós kampány a fajtával kapcsolatban.  

 

A magyarrá lett medoc noir (vagy menoire)

 

Annak ellenére, hogy a francia borászok sem ismerik a fajtát, nevéből adódóan bordeaux-i származású. A menoirt a világhírű szőlész-borász, Mathiász János hozta az országba, a bikavér gazdagabbá tételére. Nagyon kényes szőlő, gondozása átlagon felüli figyelmet igényel. Ha túléli a fagyokat és a rothadást, akkor a darazsak lakmározzák előszeretettel. A rezisztencia növelése érdekében keresztezték a Seyve Villard direkttermő szőlővel, így született meg a hasonló ízvilággal rendelkező medina.

 

TÉNYEK

 • Legnagyobb mennyiségben Egerben fordul elő, de megtalálható más vidékeken is (pl. Dúzsi Család tolnai menoire-ja).
 • Teljes termőterülete jóval kisebb mint 100 hektár.

 

FAJTAJELLEG ÉS GASZTRONÓMIA

 • Meggy, szeder, rózsa és fűszeresség jellemzik. Hordós érlelés kordában tartja, elegánssá teszi a fűszeres fajtajelleget.
 • Laza vörösbor, finom csersavakkal.
 • Grill ételekkel jó párosítható.
 • Jó minőségű változata 5 évig is érlelhető. 

 

A menoirt általában édes borok készítésre használják és úgy tartják, hogy egyáltalán nem érlelhető fajta. A borsznobok messze elkerülik még a legnagyobb gonddal készített változatát is.

 

Felmerül a kérdés, hogy érdemes-e termeszteni ezt az igen kényes fajtát, ha csak olcsó, édes tömegborokat lehet belőle készíteni? Amennyiben igen, hogyan pozicionálható? A kóstolási jegyzeteim szerint egy jól érlelhető, laza, finom csersavszerkezettel rendelkező száraz bort is adhat igényes szőlész és borász közreműködésével. Jól házasítható, legfőképpen akkor, ha a fűszeresség, az elegancia és a finomság hiányzik a partnerborból. Erős fajtajellege csillapítható fahordós érleléssel. A menoire sohasem lesz széles tömegek által kedvelt felső kategóriás bor, de különlegessége mindenképpen túlmutat a mindennapok borán, hasonlóan az Etna környéki nerello mascalesehez.

 

A menoire termesztésével sajnos egyre többen felhagynak, de még mindig vannak, akik bíznak a fajtában. Kiemelendő közülük az egerszalóki Kohári Pincészet, ahol fajtaborként elegáns, jó ivású tételeket kínálnak, a turánnal történő házasítás pedig csodálatos összhangot mutat.

 

Kóstolási jegyzetek

 

KAIKEN, ULTRA MALBEC

 

Termelő: Kaiken

Ország: Argentina

Régió: Mendoza

Márkanév: Ultra Malbec

Szőlőfajta: Malbec

Évjárat: 2013

Kóstolás ideje: 2019. október

 

Illatában nedves földjellegű aromák (ázott bőr, pinceszag) árnyékolják a finom feketeribizlit. Íze a bordói borokban megszokott „ibolya-hatással” indít, melyet keserű csokoládé, majd kissé magas alkoholérzet követ. A tanninok finomak. A végén, a lassan feljövő savgerinc hatékonyan képes ellensúlyozni a magas alkoholtartalmat. További érlelési potenciál feltételezhető, bár ami igazán hiányzik, az a komplexitás. (8.2 pont)

 

Az eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet itt olvasható.

 

TESCO FINEST  MALBEC

 

Termelő: Ismeretlen

Ország: Argentina

Régió: Mendoza

Márkanév: Finest

Szőlőfajta: Malbec

Évjárat: 2014

Kóstolás ideje: 2019. október

 

Illatában érett áfonya és szilva jellemzi, dohánylevél háttérrel. Kiegyensúlyozott korty, tele kakaóval és vaníliával. Kevésbé gyümölcsös, mint amit egy Argentín malbectől várhatunk. Nem tökéletes, de szép és jó ár-érték arányú bor a Tesco-tól.  (8.0 pts) 

 

Az eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet itt olvasható.

 

LAPOSTOLLE GRAND SELECTION CARMENÉRE

 

Termelő: Lapostolle

Ország: Chile

Régió: Rapel Valley

Márkanév: Grand Selec.

Szőlőfajta: Carménère

Évjárat: 2015

Kóstolás ideje: 2019. október

 

Az orr előterében nedves édeskömény, paprika, vizes sóder, a háttérben pedig  piros gyümölcsök. Ízében kiegyensúlyozott és lágy vörösbor, ami csodálatosan hozza a fajtajelleget: szilva, málna és zöldpaprika, egy finom és selymes tannin struktúrába ágyazva.   Nagyon élvezhető, jó kifejezőkészségű bor, de sajnos mellőzi a komplexitást. (8.7 pont) 

 

Az eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet itt olvasható.

 

SANTA CAROLINA CARMENÉRE

 

Termelő: Cachapoal

Ország: Chile

Régió: Cachapoal V.

Márkanév: Santa Carolina

Szőlőfajta: Carménère

Évjárat: 2013

Kóstolás ideje: 2019. október

 

Magával ragadó tejcsokoládé, tölgy és bors illatok. A robosztus hordóíz még mindig olyan mértékben domináns, hogy szó szerint foglyul ejti a gyümölcsös tónusokat. Kiegyensúlyozottnak tűnő bor, bár az ízeket körülvevő glicerines légkör sokat elvesz az eleganciájából.  További palackos érlelés akár jól is jöhet (8.3 pont)

 

Az eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet itt olvasható.

 

KAMOCSAY HILLTOP OLASZRIZLING

 

Termelő: Hilltop

Ország: Magyarország

Régió: Ászár-Neszmély

Márkanév: Kamocsay

Szőlőfajta: Olaszrizling

Évjárat: 2018

Kóstolás ideje: 2019 október

 

Egysíkú rezeda illat hidegen, de ahogy melegszik folyamatosan törnek elő ködszerű déligyümölcs aromák. A  korty elején keserűmandula jelenik meg, amit rezedafelhő követ egészen a végéig. Szép mérnöki munka, ámbár a fajtajellegen kívül nem érezni különösebb filozófiát, stílust és megkülönböztető karaktereket. (8.2 pont)

 

Az eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet itt olvasható.

 

SZÁSZI OLASZRIZLING

 

Termelő: Szászi Endre

Ország: Magyarország

Régió: Badacsony

Márkanév: Szászi

Szőlőfajta: Olaszrizling

Évjárat: 2017

Kóstolás ideje: 2019. október

 

Érett mézes-őszibarack illat. Kiegyensúlyozott ízvilága jól tükrözi a rezedás és mandulás fajtajelleget, amit kiegészítenek a csonthéjas gyümölcsök tónusai. Kitűnően fejlődött a pincében az elmúlt egy évben. A palackos érlelés kifinomultsággal és komplexitással áldotta meg ezt a bort. (8.8 pont)

 

Az eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet itt olvasható.

 

GÁL LAJOS KÁNTOR-TAG

 

Termelő: Gál Lajos

Ország: Magyarország

Régió: Eger

Márkanév: Kántor-tag

Szőlőfajta: Olaszrizling

Évjárat: 2016

Kóstolás ideje: 2019 október

 

Finom ízeket ígérő tölgy, vanília és őszibarack illat. Hihetetlenül krémes korty, tele csonthéjas gyümölcsökkel, vajjal és csipetnyi mineralitással. Ez a bor a tökéletes bizonyítéka annak, hogy az olaszrizling nagyon jól együtt tud működni a fahordóval és csodálatosan képes visszatükrözni a meszes riolittufa talajt. (8.7 pont)

 

Az eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet itt olvasható.

 

KOHÁRI PINCE RETUR

 

Termelő: Kohári Pince

Ország: Magyarország

Régió: Eger

Márkanév: Retur

Szőlőfajta: Menoire, turán

Évjárat: 2016

Kóstolás ideje: 2019. október

 

Illatában rózsaszirom, szegfűszeg és piros gyümölcsök jelennek meg. Ízében frissítő és természetes hatású bor, robbanásszerű málna, szeder és csipetnyi rózsavíz ízekkel. Turán tartalma miatt sokkal könnyebb, mint azt a színe alapján gondolnánk. A tannin hiányát jól kárpótolják az intenzíven aromatikus ízek. Egyedi, bájos és emléket hagyó bor, fényűző allűrök nélkül. (8.2 pont)

 

Az eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet itt olvasható.

 

KOHÁRI PINCE MADAME

 

Termelő: Kohári Pince

Ország: Magyarország

Régió: Eger

Márkanév: Madame

Szőlőfajta: Menoire

Évjárat: 2015

Kóstolás ideje: 2019. október

 

Virágos-fűszeres illat az előtérben, a háttérben tölgyfahordó és avar. A korty eleje édeskés, tele érett szederrel, némi feketeribizlivel és glicerinnel. A fahordós érlelés hatékonyan ellensúlyozza a sokszor kirívó virágos-fűszeres fajtajelleget, ami a korty közepét igazán elegánssá varázsolja. A glicerin és a tölgyfa visszatér a végén oxidált, forró alkohol társaságában. Még mindig friss és erőteljes. Szép munka. (8.7 pont)

 

Az eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet itt olvasható.

 

GÁL LAJOS MENOIRE

 

Termelő: Gál Lajos

Ország: Magyarország

Régió: Eger

Márkanév: Menoire

Szőlőfajta: Menoire

Évjárat: 2014-2015

Kóstolás ideje: 2018 október

 

Az utolsó menoire mohikánok egyikének két befejező szüretéből származó bor. Ámbár nagyon nehéz ezt a szőlőt művelni, szép borral tudja meghálálni az erőfeszítéseket. Illatában elbűvölő rózsaszirom, szegfűszeg és néhány földjellegű illat fedezhető fel. A korty felerősíti és kiegészíti az illatot több virággal, bogyósgyümölcsökkel és kakaóval. Még nem teljesen integrált, asztringencia és zöld tónusok felfedezhetők, bár ezek az idővel simulni fognak. Fő értéke a kuriózumban, nem pedig a komplexitásban rejlik. 2022-ig várhatóan megőrzi ízeit. (8.5 pont)

 

Az eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet itt olvasható.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!