A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kis magyar vörösbor lexikon

Kékfrankos Április

2016-04-15 | Vinoport


Kis magyar vörösbor lexikon

Mi a különbség a szekszárdi és az egri bikavér között, mit tudnak a prémium vagy a superior borok? Mi kerülhet a Szekszárd Palackba, és miért épp a Franc Villányban? Kislexikon.


A Kékfrankos Április Nagykóstoló idei főbora a Juhász Pincészet Egri Bikavér Selection 2011-es évjárata.

A Juhász Testvérek Pincészetéről szóló cikkünket itt találja>>

A Kékfrankos Áprilisról itt tudhat meg többet>>

Szekszárd Palack

A hivatalos szekszárdi palackba csak szekszárdi kadarka, kékfrankos, és szekszárdi bikavér kerülhet. Az egységes üveg borvidéki kezdeményezés eredménye, a közös arculat része. Az ebbe szánt borokat szakmai kóstolóbizottság ellenőrzi, és hogy valóban a díszüvegbe kerülhet-e adott tétel, arról az érzékszervi bírálat alapján dönt. Fontos, hogy a fajtaborok a fajtára, a bikavérek pedig a klasszikus szekszárdi bikavérre jellemző stílust ízükben is demonstrálják.

 

A szekszárdi palackkal a borvidék elismerte, hogy ez a két fajta, illetve a házasítás koncepciójuk alapja, ezekkel lehet képes Szekszárd belépni a világpiacraEgyedi termőhelyi, eredetvédelmi előírások nincsenek. A palack egy burgundi palacktípus, a szabványos palacknál hosszabb, extravagánsabb üveg, amelyen kívülről négyszer körbefut a Szekszárd felirat, és látható rajta a borvidék logója.

 

A Szekszárd palackról itt tudhat meg többet>>

A Szekszárd Palackban mesterkurzus részleteiért ide kattintson>>

Szekszárdi bikavér

A bikavér kifejezést elsőként a szekszárdi bor megnevezésére alkalmazta Garay János költő. Ma hivatalosan Szekszárdi borvidéken termelt többféle kékszőlőfajta borából készülő borházasítást takar; Európai Unióban földrajzi árujelzőként bejegyzett, védett eredetű minőségi bor.

 

Szekszárdi bikavér legnagyobbrészt kékfrankos és kadarka, együtt legalább 40%-ban. Ezen kívül főleg cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir és merlot szőlőfajták borának változó arányú házasításával készül. A blauburger, menoire, syrah, zweigelt, bíborkadarka, alibernet, turán, tannat, sagrantino fajták együttes aránya nem haladhatja meg a 10%-ot a kész tételben. 

 

A szekszárdi bikavér bor a termékleírás szerint közepes-mély gránát és rubintvörös színű, jellemzően nagy testtel, közepes-magas csersavtartalommal, közepes savtartalommal és magas alkoholtartalommal rendelkezik. Illatban a feketebogyós gyümölcsök és az érett fahordós illatok megtalálhatóak. Határozott, harmonikus savérzet mellett az érett elegáns ízek dominálnak. 

 

Kis magyar vörösbor lexikon

A hivatalos Szekszárd Palack (Fotó: Wineglass Communication)

Prémium szekszárdi bikavér

válogatott szőlőfürtökből készül; legalább három fajta házasítása kötelező az alábbi kikötésekkel: a kékfrankos aránya a kész tételre vetítve legalább 35%, a kadarka aránya a kész tételre vetítve legalább 5%, a syrah aránya a kész tételre vetítve legfeljebb 10%. Az alábbi fajtákat tartalmazhatja még: cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir. Legalább egy évig fahordóban kell érlelni, majd legalább egy évig palackban. 

 

Erőteljesebb gránátvörös színű, nagy formátumú, komplex illataromájú, telt, gazdag ízű borok struktúrájával rendelkezik, tanninhangsúly nélkül. Fontos jegye a bársonyos és elegáns struktúra. 

 

Az egyéb szekszárdi kategóriák követelményeit, mint amilyen a prémium vörösbor vagy a prémium óvörös, a termékleírásban tekintheti meg (pdf)>>

 

Kis magyar vörösbor lexikon

Egri bikavér

Juhász Egri Bikavér Selection 2011

Nagy évjárat, nagy beltartalom. Ezzel együtt kirobbanó gyümölcsösség és harmónia jellemzi. 40% kékfrankos, 20% blauburger, 20% cabernet sauvignon, és 20% merlot. A házasítás egyes komponenseit külön érlelték, vegyesen 225 L-es, 500 L-es másodtöltésű, valamint 60 HL-es első töltésű tölgyfahordókban, 18 hónapon keresztül.

Az egri bikavér olyan borházasítás, amely nem lehet fajtajelleges, azaz egyetlen szőlőfajta sem dominálhat. Készítéséhez a következő szőlőfajták boraiból kell minimum hármat felhasználni: kadarka, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, portugieser (régebben kékoportó), pinot noir, blauburger, kékmedoc és zweigelt.

 

Egy 2009-es rendelet két további szigorúan szabályozott borkategóriát vezetett be: a védett eredetű Classicus, és a védett eredetű Superior, továbbá Grand Superior borkategóriákat. A védett eredetű borkategória szigorúan szabályozza és ellenőrzi a szőlő származási helyét, a szőlő fajtáját, művelésének módját, térállását, valamint a szőlőből készült bor készítésének számos lépését (szőlőfeldolgozás, préselés, érlelés, stb.).

Egri bikavér Classicus

Védett eredetű egri bikavér klasszikus vörösbort készíteni a következő körzetekben lehetséges: AndornaktályaDemjénEgerEgerbaktaEgerszalókEgerszólátFelsőtárkányKerecsendMaklárNagytályaNoszvajNovajOstoros és Szomolya, valamint Verpelét településhez tartozó egyes területek. Minimálisan meghatározott alkoholtartalom: 10,6% a kékfrankos, portugieser, kadarka, blauburger, turán, bíborkadarka és zweigelt, továbbá minimum 12,08% a cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, menoire és syrah fajták esetén. A maximális termésmennyiséget 100 hl/ha értékben határozták meg.

 

Kis magyar vörösbor lexikon

 

A Classicus házasítás szabályai:

Érlelés: legalább hat hónapig fahordóban.

Forgalomba hozatal: kizárólag üvegpalackban, leghamarabb a szüretet követő év november elseje után.

 

Egri bikavér védett eredetű Superior bor

Védett eredetű egri bikavér Superior vörösbort készíteni a következő körzetekből származó szőlőből lehetséges: Andornaktálya, Demjén, Eger, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros és Szomolya, valamint Verpelét település egyes szőlőterületei. A felhasználható szőlőfajták: blauburger, cabernet franc, cabernet sauvignon, kadarka, kékfrankos, kékoportó, menoire, merlot,

pinot noir, syrah, turán, zweigelt

 

A házasítás szabályai:

Minimálisan meghatározott alkoholtartalom: minimum 12,83% minden szőlőfajta esetén.

Érlelés: minimum 1 év fahordóban és minimum 6 hónap palackban.

Forgalomba hozatal: kizárólag üvegpalackban, leghamarabb a szüretet követő második év május elseje után.

 

A Superior kategóriához képest az egri Grand Superior borokra szigorúbb hozamkorlátozás vonatkozik, és a bort 12 helyett legalább 16 hónapig kell fahordóban érlelni. A szabályok betartását a Nébih és a kormányhivatalok szakigazgatási szervei ellenőrzik.

 

A 2016 augusztustól hatályos Egri borvidéki szabályozást itt találja (pdf)>>

A bikavérekről nemrég a Gróf Buttler Borászat borászával beszélgettünk, kattintson a cikkért>>

Villányi franc

Michael Broadbent master of wine szerint a cabernet franc Villányban találta meg szellemi otthonát. Malatinszky Csaba pedig így fogalmazott: a franc az elegancia, a non plus ultra! 

 

A Villányi borvidék különleges termőhelyének, klímájának, és alkotó borászainak köszönhetően az itt készült, 100% cabernet franc bort premium és super premium minőségben – ma Villányi Franc-nak nevezzük. Ebben az elegáns borban ma már a borvidék vezértermékét tisztelhetjük.

Villányi Franc Super Premium

A hangzatos név minőségben azt jelenti, hogy 100% franc-ból készül, maximum 35 hl/ha terheléssel, de legtöbbször annál is szigorúbb terméskorlátozással. Minimum egy évet tölt fahordóban, és egyet palackban. Ezt a minősítést először a 2014-ben szüretelt szőlőből származó borra lehet kérni.

 

A Villányi Franc-ról a borvidék honlapján talál bővebb információt>>

Gere Andreát is kérdeztük arról, hogy miért a franc>>Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!