Nincs többé dugós bor?!
Parafapara
2017-01-17 | VinoportA 2016-os évben számos technológiai újítással találkozhattunk, amelyek között egyértelműen kitűnt egy: a világ vezető parafadugó-gyártó cége piacra dobta az oly régóta várt TCA-mentes verziót. Elvileg mostantól kiküszöbölhető a dugós bor, mégpedig örökre.
A bor dugósságának eddig megkerülhetetlen problémájára a szintetikus dugók és csavarzárak adhattak megoldást, persze csak bizonyos stílusú és kategóriájú borok esetében; a dugósság rizikóját például egy nagy burgundi tétel esetében eddig sehogy sem tudták kiküszöbölni, pedig az rengeteget ronthat a borász renoméján.
A TCA elleni küzdelem tehát régóta első helyen áll a parafadugó-gyártó cégek feladatai között, nemrégiben viszont az Amorim forradalmasította a komplett borcsomagolási ágazatot. Az ún. NDtech az egyedi minőség-ellenőrzési technológiájával felszerelkezve kínálja a világ első természetes, TCA ellen garanciát vállaló parafáját.
Az úttörőnek számító módszer úgy nyújt tökéletes védelmet a fertőzések ellen, hogy közben továbbra is természetes parafát használhat a borász. A borban jelenlévő TCA, azaz a 2,4,6 - triklóranizol szintjét a portugál cég vadiúj technológiája minden egyes parafa esetében 0,5 nanogramm / literes küszöb alatt tartja. (Ez nagyjából egy cseppet jelent összesen 800 úszómedence vízéből.) Az új, kromatográfiás berendezések ugyanis nagy pontossággal érzékelik és szűrik a lehetséges betegségeket, és hibás dugók esetében azonnal jeleznek, és kivonják azokat a forgalomból. Ez a vizsgálati folyamat mindössze pár másodpercet vesz igénybe dugónként – a korábbi 14 perces tesztelésekhez képest –, az eredmény pedig garantált kimagasló minőség.
Ez a csúcsminőségű szűrési technológia az Amorim eddigi megelőző, kezelő és minőségellenőrző módszereire építkezik, beleértve a már szabadalmaztatott ROSA Evolution gépeiket is, amelyek segítségével az említett NDtech megoldást a természetes parafadugók előállításakor is használni tudják.
Megőrizni a parafa és a bor integritását
Az nyilvánvaló, hogy a legkiválóbb minőségű, hosszan érlelhető borok integritásának megőrzése kizárólag természetes parafadugó használatával történhet. A mikrooxidáció egy olyan folyamat, amelly bár minimális rizikóval mindig is járt, egyszerűen megkerülhetetlen és szükséges.
Az alternatív megoldások eddig szóba sem jöhettek, mivel egyrészt a parafa rugalmassága sérthetetlen tömítést biztosít, másrészt a dugók sejtszerkezetébe keveredő oxigén és egyéb fenolos vegyületek nélkül a bor nem fog megfelelően fejlődni a palackban, nem erősödnek fel fajtajelleges tulajdonságai, sem az antoixidáns hatások. Mostantól viszont könnyedén elérhető a megoldás, amivel a TCA értékét a határérték alatt lehet tartani – és erre garanciát vállal a cég.
A probléma kikerülésére a borágazatban a fentin kívül többféle eljárást is teszteltek az utóbbi időben, például a Bestalonnal impegrálást, amikor az etanol és kevés fenoloxid tartalmú vegyületben mossák egy órán át a parafadugókat, ám mivel csak polimerizálódnak, az eltüntetés helyett inkább csak semleges lesz az ízük. Másik megoldás volt a Németországban kifejlesztett Delfin-eljárás is, amikor a gyártás utolsó fázisában, mikrohullámú készülékekben a dugók tökéletes fertőtlenítése történik.
Eközben pedig a mesterséges dugók (legyen az alumínium vagy műanyag) további hibákat okozhatnak, mégpedig különféle oxidációs-redukciós jelenségeket. És bár persze a természetes parafadugóban a természetes módon jelentkező kémiai vegyületek veszélye fenyeget (ami egyébként jelen van az ivóvízben, kávéban, sörben, zöldségekben, gyümölcsökben, fában és talajban is), ezt legalább innentől kezdve vissza lehet szorítani.
A TCA-ról többet
A TCA, azaz „2,4,6 - triklóranizol” egy a borban kialakuló fertőzés, amely a parafatölgyön élő természetesen penészgombák által keletkezik. A világ összes borvidékén a borok összesen 1-5%-át fenyegeti a veszély, hogy fertőzött dugó kerül bele. Keletkezésével kapcsolatban több verzió is megállja a helyét, egyik például a sima csapvízben is található klór, amit régebben például a parafa fehérítésére használtak. Erre a célra ma már alkalmasabb vegyületek is vannak, ennek ellenére a klór továbbra is jelen van a pincészetek többségében. Emellett egyéb csírák és gombák is okozhatják a fertőzést, amely sajnos visszafordíthatatlan károkat okoz az adott borban.
Tudta? Az Amorim Cork South Africa volt az is, aki elsőként készített parafából cipőt, mégpedig a Nike Air Max 90 típusú modelljét, mely praktikusságát azóta is vitatják.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Még mindig a bordeaux-i fajták nagy borai izgatják a magyar kóstolók fantáziáját
Magyar fotós, a Borkollégium oktatója nyerte az OIV Centenáriumi fotópályázatát
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!