2007. Ausztriában a borászok éve
Osztrák évjáratértékelés
2007-11-06 | Schützenhoffer GergelyMár hetek óta tart a sógorok szőlőskertjeiben a gondos kezek által végzett szüret. Burgenland-ban és Bécsben (utóbbiban 700 ha szőlőtermőterület van a város közigazgatási határán belül - főként rizling, fehérburgundi és zweigelt) a fürtök szedése már a végéhez közeledik, míg a hűvösebb alsó-ausztriai és stájerországi vidékeken csak mostanában érkezett el az optimális begyűjtési időpont.
Általános áttekintés
A forró nyár és az esőben gazdag szeptember eleje határozta meg a borászok számára a kihívásokkal teli évadot. Az alapos szőlészeti munka és a gondos feldolgozás jelentheti a siker kulcsát. A 2007-es év rendkívüli időjárása miatt jelentős munkaerőtöbbletet kellett igénybe venni a cégeknek. Különleges bánásmódot kellett tanúsítani a lombozat fazonra igazításánál annak érdekében, hogy minél kevesebb napfény érje a szőlőbogyókat az óriási hőségben.
Augusztus elejéig az idei év hasonló vonásokat mutatott a 2003-as rendkívüli meleg tenyészidőszakához hasonlóan, azonban a jelentős esőkkel beköszönő szeptember bizonyosságot szolgáltatott arra vonatkozóan, hogy a természet mekkora hatással lehet a borokra. A komoly csapadékmennyiség (kb. 150 mm több termőterületen) miatt a hatékonyabb vízfelvétel érdekében sajátos talajmunkát és többszöri fürtválogatást végeztek a szüret különböző szakaszaiban.
A csapadékos időszakot hűvös és szeles napok követték, így a várva várt nemesrothadás csak lassan indult be. A csapadékbőség egyik pozitív hatása, hogy az - Burgenland fertő-tavi településein- a nemespenész kifejlődését segítette elő, amely az értékes Beeren- és Trockenbeerenauslese-k készítésekor nélkülözhetetlen.
A kiegyensúlyozott érési időszakkal megáldott területek termése azonban aromában gazdag borokat ígér. Az optimális szüreti időpontot a bogyók cukortartalmának és megfelelő érettségének függvényében választják ki, ez pedig meghatározó jelentőséggel bír, így nagy fejtörést okoz a borászoknak.
A korai érésű fehérbort adó szőlőfajták szüreténél telt ízű gyümölcs került feldolgozásra, a kékszőlőfajtáknál pedig leginkább a vastaghéjú fajták – úgymint a kékfrankos - ígérnek érdekes tételeket.
Részletek borvidékenként
A Duna menti termőterületeken magas minőségű Zöldveltelinik és Rizlingek mosolyogtak a gazdákra, a Weinviertel-ben klasszikus D.A.C. (Districtus Austria Controllatus) évjárat mutatkozik.
A Thermenregion-ban, Carnuntum-ban és Burgenlandban jó szerkezetű, sűrű szövésű vörösborok megszületésére van lehetőség, különösen sokat ígérnek Mittelburgenland pincéinek lakói.
Steiermark borászai egészséges, komoly szárazanyagtartalommal bíró, és a hűvös reggeleknek köszönhető egyedi aromákkal díszített alapanyagról tettek jelentést.
Bécsben a kevés mennyiségű szőlőt termő 2005-ös és 2006-os év után, a szintén szolíd hozam ellenére a szokásos, tökéletes levek préselődnek.
Az Osztrák Statisztikai Hivatal előzetes becslése szerint 2,5 millió hektoliter bort adó szőlőmennyiség került leszüretelésre, ami megfelel az elmúlt öt év átlagának.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!