A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

2007. Ausztriában a borászok éve

Osztrák évjáratértékelés

2007-11-06 | Schützenhoffer Gergely


Már hetek óta tart a sógorok szőlőskertjeiben a gondos kezek által végzett szüret. Burgenland-ban és Bécsben (utóbbiban 700 ha szőlőtermőterület van a város közigazgatási határán belül - főként rizling, fehérburgundi és zweigelt) a fürtök szedése már a végéhez közeledik, míg a hűvösebb alsó-ausztriai és stájerországi vidékeken csak mostanában érkezett el az optimális begyűjtési időpont.


Általános áttekintés

A forró nyár és az esőben gazdag szeptember eleje határozta meg a borászok számára a kihívásokkal teli évadot. Az alapos szőlészeti munka és a gondos feldolgozás jelentheti a siker kulcsát. A 2007-es év rendkívüli időjárása miatt jelentős munkaerőtöbbletet kellett igénybe venni a cégeknek. Különleges bánásmódot kellett tanúsítani a lombozat fazonra igazításánál annak érdekében, hogy minél kevesebb napfény érje a szőlőbogyókat az óriási hőségben.

Augusztus elejéig az idei év hasonló vonásokat mutatott a 2003-as rendkívüli meleg tenyészidőszakához hasonlóan, azonban a jelentős esőkkel beköszönő szeptember bizonyosságot szolgáltatott arra vonatkozóan, hogy a természet mekkora hatással lehet a borokra. A komoly csapadékmennyiség (kb. 150 mm több termőterületen) miatt a hatékonyabb vízfelvétel érdekében sajátos talajmunkát és többszöri fürtválogatást végeztek a szüret különböző szakaszaiban.
A csapadékos időszakot hűvös és szeles napok követték, így a várva várt nemesrothadás csak lassan indult be. A csapadékbőség egyik pozitív hatása, hogy az - Burgenland fertő-tavi településein- a nemespenész kifejlődését segítette elő, amely az értékes Beeren- és Trockenbeerenauslese-k készítésekor nélkülözhetetlen.

A kiegyensúlyozott érési időszakkal megáldott területek termése azonban aromában gazdag borokat ígér. Az optimális szüreti időpontot a bogyók cukortartalmának és megfelelő érettségének függvényében választják ki, ez pedig meghatározó jelentőséggel bír, így nagy fejtörést okoz a borászoknak.
A korai érésű fehérbort adó szőlőfajták szüreténél telt ízű gyümölcs került feldolgozásra, a kékszőlőfajtáknál pedig leginkább a vastaghéjú fajták – úgymint a kékfrankos - ígérnek érdekes tételeket.

Részletek borvidékenként

A Duna menti termőterületeken magas minőségű Zöldveltelinik és Rizlingek mosolyogtak a gazdákra, a Weinviertel-ben klasszikus D.A.C. (Districtus Austria Controllatus) évjárat mutatkozik.
A Thermenregion-ban, Carnuntum-ban és Burgenlandban jó szerkezetű, sűrű szövésű vörösborok megszületésére van lehetőség, különösen sokat ígérnek Mittelburgenland pincéinek lakói.
Steiermark borászai egészséges, komoly szárazanyagtartalommal bíró, és a hűvös reggeleknek köszönhető egyedi aromákkal díszített alapanyagról tettek jelentést.
Bécsben a kevés mennyiségű szőlőt termő 2005-ös és 2006-os év után, a szintén szolíd hozam ellenére a szokásos, tökéletes levek préselődnek.

Az Osztrák Statisztikai Hivatal előzetes becslése szerint 2,5 millió hektoliter bort adó szőlőmennyiség került leszüretelésre, ami megfelel az elmúlt öt év átlagának.

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!