A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A kevesebb munkát – kevesebb pénzt választják a tokajiak

Pedig a Tokaj Kereskedőház most bőkezű

2015-10-23 | Vinoport


A kevesebb munkát – kevesebb pénzt választják a tokajiak

Rekordmagas árat fizet a Tokaj Kereskedőház a vele szerződésben álló termelőknek a magasabb minőségű szőlőért. Egyes gazdák azonban ahelyett, hogy megfelelnének a követelményeknek, inkább az Alföldre viszik az alapanyagot. A felvásárlási ár Franciaországban is vita tárgya.


Az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Zrt. minden korábbinál többet fizet a termésért – írja az MTI. A cég átlagosan 250 forintot fizetett a tokaj-hegyaljai gazdáknak az eddig beérkezett 17 mustfokot meghaladó minőségű szőlőért.

 

A 2015-ös évjáratban a Tokaj Kereskedőház Zrt. kizárólag a 17 mustfok feletti cukortartalmú, egészséges szőlőből készíti a Tokaji eredetmegjelölésű borait. Ilyenből október közepéig 52 ezer mázsát kapott a vele szerződésben álló termelőktől. A Tokaj Kereskedőház az összes megtermelt szőlőmennyiség körülbelül 35 százalékát vásárolja fel alapanyagként, valamint a teljes borvidék bortermelésének 40 százalékát adja, így az általa alkalmazott felvásárlási árak kihatnak a térség egészére – írták.

 

A Tokaj Kereskedőház Zrt. az idén a tervek szerint mintegy 10 ezer tonna szőlőt, 750 mázsa aszúszemet vásárol fel, több mint 1600 termelőtől. 

 

 

A Kerház a teljesen egészséges szőlő árát a tavalyi bruttó 80 és 120 forint per kilogrammonkénti árról idén augusztusban emelte 140-150 forintra a 17-22 mustfokos kategóriában. Már akkor tudható volt, hogy a Prémium Termelői Program részesei, akik a szőlőtermesztés során hajlandóak követni a Kerház előírásait, kilónként 300 forintra számíthatnak az egészséges szőlőért, és 400 forintot kaphatnak a késői szüretelésű borok alapanyagáért. Az első osztályú aszú alapanyaga kilónként 2500 forintot, a másodosztályú 2000 forintot ér meg a cégnek. 

 

Ettől függetlenül egyes tokaji termelőktől nemrég azt hallottuk, szívesebben értékesítenek az Alföldre, hiszen a 140 forintos egységárat ott minőségi követelmények nélkül is megkapják. Érdekesség: a szolopiac.hu oldalon a gazdák most átlagosan 140-200 forint per kilós áron kínálják a tokaji furmint és hárslevelű szőlőiket, és 500-700 forintért a furmint vagy hárslevelű folyóboraikat.

 

A szőlő és a folyóbor alacsony felvásárlási ára örök probléma Magyarországon is, legutóbb augusztusban tüntettek miatta a gazdák. Tavaly a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának országos felvásárlási átlagára 85 forint volt kilogrammonként, az idén pedig 90-95 forintban határozták meg az alapot. A termelők szerint ez lényegében az önköltséget fedezné. Az olcsó olasz borok beáramlása miatt sok felvásárló még ennél is alacsonyabb, kilogrammonként 60-75 forintot kínált az addigi termésért. (A szőlősgazdák 6 pontját ide kattintva találja.) 

 

A kevesebb munkát – kevesebb pénzt választják a tokajiak

 

Nehéz összehasonlítani a hazai helyzettel, de szeptember utolsó napjaiban mintegy ötszáz borász vonult fel a franciaországi Beaujolais-ban, Villefranche-sur-Saône településen is, hogy a Beaujolais Nouveau felvásárlási árának emeléséért tüntessen. A felvásárlók ugyanis csak 180 eurót (54 612 forint) ígértek idén a Beaujolais Nouveau folyóbor hektoliteréért, tehát 546 forint per literes árat. Azaz jóval ár alatt vásárolták volna fel az alapanyagot, hogy aztán saját név alatt palackozott bort hozzanak ki belőle.

 

A Beaujolais a helyi újbor, erről híres a borvidék, lényegében ebből szerzi a bevételei jelentős részét. Minden évben november harmadik szerdáján kerül a boltok polcaira. (Bővebben a Borlexikonban olvashat róla.)

 

Beaujolais-ban a folyóbor ára 2011-ben 162,68 euró volt hektoliterenként (490 forint per liter), ez az akkori téli fagy miatt következő évben 221,54 euróra emelkedett (kb. 670 forint per liter). Tavaly 217 euróig esett vissza az ár (658 forint per liter). 

 

A tüntetők a Decanter.com-nak elmondták, hogy a szőlőik 15-20 százaléka szenvedte meg a szárazságot, illetve azt is, hogy a 180 eurós egységáron nem maradna számukra profit. Egy héttel a tüntetés után végül ígéretet kaptak rá, hogy legalább 200 eurót kapnak majd 100 literenként, az organikus bor esetében pedig legalább 300 eurót.

 

Az olcsó, bulk borok Beaujolais-ban az éves termelés 85%-át adják, ezen pedig a piac két nagy szereplője, Georges Duboeuf és a Boisset osztozik.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!