A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A koronavírus már a magyar borászatokba is betette a lábát

Elmaradt tárgyalások, kieső megrendelések

2020-03-05 | Geri Ádám


A koronavírus már a magyar borászatokba is betette a lábát

Kína az utóbbi években a magyar borok 9. legnagyobb felvevőpiacának számított, sok hazai borászatnál húsba vágó kérdés, hogy mikor fog helyreállni a rend. Szakértők még csak becsülik a dátumot és a károkat.


A düsseldorfi ProWein szervezői hivatalosan február 29-én jelentették be, amit már korábban lehetett sejteni: a koronavírus terjedése miatt lefújják az eredetileg szűk két hét múlva esedékes vásárt. A világ legnagyobb szakmai seregszemléjén az elmúlt években átlagosan 60 ezer látogató és 7000 kiállító fordult meg a világ tényleg minden szegletéből. „Több lehetséges partnerrel előrehaladott tárgyalásokat folytattunk, a további részletek megbeszéléséhez már személyes találkozóra lett volna szükség. Erre Düsseldorfban került volna sor, ám ez most elmarad. Nem tudom, lesz-e így bármi ezekből a dolgokból, a mi költségvetésünkbe sajnos nem fér bele, hogy elutazzunk ezen érdeklődők mindegyikéhez. De ugyanezért nem tudunk találkozni a már régről meglévő ügyfeleinkkel sem” – szemlélteti Oroszlán Tamás, a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok kereskedelmi igazgatója, hogy számos borászatot valóban érzékenyen érint a ProWein kiesése.

 

 

A pincészet főhadiszállásán is érezteti hatását a járvány: több kínai csoportjuk halasztotta el a már lefixált látogatást, mert nem tudtak elindulni Magyarországra.  Egyelőre azt sem tudni, mi lesz a Kínába tervezett április-májusi Tokaj-Hétszőlő rakománnyal, mivel jelenleg nem fogy az előző elküldött készlet. Az éves forgalom mintegy 10-15 százalékának sorsa vált így kérdésessé. „A lemondott túrák helyett a magyar közönségre koncentrálva több hazai rendezvényt tervezünk tavasztól. Másrészt viszont a borainknak nem keresünk másik piacokat, mert ott a kényszerhelyzetből fakadóan csak nyomott áron tudnánk értékesíteni” – ismerteti a válságtervüket Oroszlán Tamás. A Kínán kívüli piacok minden esetre még nem fagytak le.  Mint ifjabb Szepsy István tokaji borász elmondta, miközben egy hongkongi aszúbemutatójukat nekik is törölték, legutóbbi londoni útja során azt vette észre, a világ borfővárosának mindennapjait nem forgatta fel a koronavírus.

 

A rend teljes helyreállását szeptemberre várja Schillinger Ádám, a Kínában 18 hazai pincészetet képviselő Magyar Kézműves Borászok Szövetségének elnöke. Ők évente mintegy 200 ezer palack magyar bor kijutását segítik az ázsiai országba (ebben vannak mikrotételek és nagyobb borászatok konténernyi, vagyis 16 ezer palack körüli mennyiségei is), most viszont már két hónapja nem tudnak útnak indítani semmit. „Nagyon visszaesett a fogyasztás, leginkább az alapvető élelmiszerekre korlátozódik, ráadásul az ennek ellenére befutó rendeléseket sem tudjuk teljesíteni, teljesen bizonytalan ugyanis, hogy fogadják-e a hajókat a kikötők” – magyarázza Schillinger Ádám. Ha pedig mégis sikerül „fuvart” találni, abban sincs sok köszönet: a koronavírusra való hivatkozással 3-600 ezer forint extra díjat vetettek ki a konténerek behajózására – ez a békeidők áraihoz képest mintegy 20-40 százalék többletet jelent.

 

Vannak olyan szerencsések, akik évente egyszer szállítanak, és a járvány kitörésére azt már éppen abszolválták: több megkérdezett hazai pincészet exportja ugyanis az idén január 25-re esett kínai újévhez (más néven kínai holdújév) kötődik. A kelet-ázsiai térségben a legjelentősebbnek számító, kereskedelmi szempontból a nyugati világ karácsonyával vetekedő ünnep következő dátuma 2021. február 12.  – a remények szerint addigra már rég levonult a koronavírus.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!