A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Amikor a borkedvelők készítenek bort

Közösségi borprojekt

2013-11-25 | Tóth Adrienn


Boros újságíróból, borkereskedőkből és lelkes borkedvelőkből állt össze az a csapat, amelynek tagjai idén októberben elhatározták: annak érdekében, hogy minél alaposabban megismerjék, megértsék a borkészítés folyamatát és összefüggéseit, maguk készítenek bort. A Tokajban és Szekszárdon szüretelt szőlőből természetesen helyi borászok, Prácser Miklós és Németh János közreműködésével születik meg a lepalackozott bor, amelyből a közösség tagjai befizetéseik és munkájuk arányában részesülnek. A koncepcióról Jávor Zsófiát kérdeztük.


 

Kinek és milyen inspirációra pattant ki a fejéből az ötlet?

Kántor Bandi (borravalo.hu) fejéből pattant ki, de Folkmann Laci (Sexardicum) és Kobrizsa Ádám (Bor-neked.hu) is rögtön a kezdeményezés mellé állt. Ezen kívül a Lumen Kávézó és Bár adja a találkozások, programok helyszínét. Azt gondoltuk, hogy lépjünk a klasszikus kóstolások útján tovább, és ismerjük és ismertessük meg a bor születésének folyamatát a gyakorlatban.

Miért pont ez a két borvidék került kiválasztásra?

Egyrészt, mert itt jó kapcsolatunk van kis borászatokkal. Laci és Bandi szekszárdiak, ezért a vörösnél Szekszárd adta magát; a fehérnél Tokaj, mert ez a borvidék még számunkra is felfedezésre vár. Másrészt, ők csatlakoztak először, de teljesen nyitottak vagyunk a jövőben.

Mikor dőlt el, hogy milyen szőlőfajtákból készülnek majd a borok?

Mivel október elején kristályosodott ki a projekt, így már túl sok variációnk nem is volt. Szekszárdon egy kékfrankost szüreteltünk, Tokajban egy késői hárslevelűt sok-sok aszúszemmel.

Milyen elképzelésekkel, elvárásokkal a fejetekben vágtok neki a borkészítésnek?

Több elvárás is van, de a legfontosabb, hogy érezzük jól magunkat, miközben tanulunk. Fontosnak tartjuk, hogy a közösség minél inkább csapatként működjön.

Amikor a borkedvelők készítenek bort

Hogyan tud majd a napi döntésekről együtt kommunikálni a csapat?

Csak bizonyos kérdésekben dönt a közösség, a borokat alapvetően a borászok kezelik. De hogy milyen hordóba kerüljön a bor, hogy meddig érjen hordóban a bor, illetve hasonló, kisebb kérdésben a közösség dönt demokratikusan. A kommunikáció alapvetően a Facebook-oldalunkon zajlik, de a személyes találkozások, programok és utazások teszik teljessé a közösségi kommunikációt. A többség dönt, remélhetően a racionális érvek mellett. Vannak azonban szituációk, amikor gyors döntésre van szükség – ilyenkor nincs demokrácia.

Van maximális létszám?

Nincs, de december közepén lezárul a beszállási lehetőség a 2014-es évjáratra. Jelenleg huszonöt tagunk van, mi a negyven főt tartjuk optimálisnak, de már így is elégedettek vagyunk. Annyi pénzből fogunk gazdálkodni, amennyit a közösség összead. Biztosak vagyunk benne, hogy egyre többen csatlakoznak majd, a jövőben majd ez új helyzeteket teremt.

Fontosnak tartjuk, hogy ez egy közösségi tanulási élmény, melynek ráadásul kézzelfogható, sőt iható eredménye is lesz. Mindez segíti azt, hogy visszataláljuk a bor valódi szerepéhez, amiben a készítés folyamata is hangsúlyosan megjelenik, nem csak a borkóstolók, mikor sok esetben nagyon keveset tudunk meg valójában az adott bor születésének körülményeiről. 

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!