A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bevezető Champagne világába 3. rész

Az ünnepek csillogó itala

2007-12-21 | Tóth Adrienn


A Champagne kapcsán még az átlagosnál is többször előfordul, hogy szakszavakkal dobálóznak előttünk. Csak úgy röpködnek a „blanc de blancs”-ok, vagy „brut zero”-k. Persze ennek nem kell örökre így maradnia, az alábbi kis szótárban csoportokra bontva összefoglaltuk a legfontosabbakat, hogy ezentúl se ember, se címke ne hozhasson minket zavarba.


 

Száraztól-édesig (gramm/liter)

Azért fontos ezen kifejezések ismerete, mert közülük nagyon sok száraznak tűnik, pedig mégsem az. Egyes magyarázatok szerint ennek oka, hogy a történelem folyamán a minőség javulásával, egyre kevesebb cukrot adtak hozzá a pezsgőhöz, így az egykor még száraznak tűnő „sec” kategória idővel túl édesnek bizonyult, és újabb kifejezést kellett találni a még szárazabb tételekre. Ez a folyamat pedig még ma is zajlik, gondoljunk csak a manapság egyre divatosabb „brut nature” kategóriára.

Brut Nature, Pas Dosé, Dosage Zero
kevesebb, mint 3 gramm cukor

Extra Brut
0-6 gramm cukor

Brut
kevesebb, mint 15 gramm cukor

Extra Dry
12-20 gramm cukor

Sec
17-35 gramm cukor

Demi-Sec
33-50 gramm cukor

Doux
50 gramm feletti cukortartalom

Bortípus

Ha úgy nézzük, a champagne viszonylag egyszerű kérdés, hiszen ez az egyetlen olyan francia borvidék, amely nincs apró részekre tagolva. Bárhol készítik is az italt a borvidéken, itt mindig az fog szerepelni a címkén, hogy Champagne. Na persze azért az egyes champagne házak különböző típusú palackokat készítenek, hogy azért mégse legyen olyan unalmas.

Blanc de Blancs
Csak chardonnay szőlőfajtából készített pezsgő.

Blanc de Noirs
Pinot noir és pinot meunier szőlőfajtákból készített pezsgő.

Vintage
Kizárólag egy évjárat felhasználásával készített pezsgő.

Non-vintage
Több évjárat felhasználásával készített pezsgő.

Rosé
A rosé pezsgőt a rosé boroktól eltérően vörös- és fehérbor házasításából készítik.

Palackméretek

Az alap 0,75 literes palacknál kisebb és nagyobb méretben is forgalomba hoznak champagne-t. A magnum kifejezés a borok világából legtöbbünknek valószínűleg ismeretes, de az ennél nagyobb méretek sokak számára érdekesnek bizonyulhatnak. Egyelőre tisztázatlan, hogy miért is alakult úgy a XIX. század vége felé, hogy bibliai királyok neveit kapták a palackok.

Mivel sok esetben az angol terminológiát használják, így amennyiben ez eltér a franciától, feltüntettük ezt is a sorban utolsóként.

Klasszikus palack
0,75 liter, ez az alap, ehhez viszonyítjuk a többit

Magnum
1,5 liter, két palack

Jeroboám – Jeroboam
3 liter, azaz négy palack

Matuzsálem – Mathusalem – Methuselah
6 liter, azaz nyolc palack

Szalmanazár – Salmanasar
9 liter, azaz tizenkét palack.

Baltazár – Balthazar
12 liter, azaz tizenhat palack.

Nabukonodozor – Nabuchodonosor – Nebuchadnzzar
15 liter, azaz húsz palack. Ez azért már egy viszonylag nagyobb szabású szilveszteri bulira is elég lenne.

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!