A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Évente újra ítélnek

Rövid borhírek Bordeauxból 1. rész

2011-01-29 | Tóth Adrienn


Évente újra ítélnek

Bordeaux-inak nevezhetünk elviekben minden bort, amelyet a francia borvidéken szüretelt szőlőből készítenek. Bár az egyes évjáratok között akadnak különbségek, általában a termés mennyisége évente eléri a 700 milliós palackszámot, amelybe a komplexitás jegyében beletartoznak az óriási mennyiségben előállított, mindennapos fogyasztásra szánt, asztali borok ugyanúgy, mint néhány, a világ legdrágább borai közül. Persze a kép ennél azért kicsivel bonyolultabb, hiszen a borvidéken számtalan appelláció működik, és ezek közül mindig a legkisebb kerül a címkére, utalva a magasabb minőségre. Következő hírösszefoglalónkban ezen a borvidéken kalandozunk.


Újra indul a Cru Bourgeois rendszer

Az Alliance des Cru Bourgeois bejelentette, hogy három év előkészítés után új életet lehelnek a Cru Bourgeois borminősítő rendszerébe. A koncepció egy évről-évre újra értékelő metóduson alapszik, ellentétben az 1855-ös klasszifikációval, amely minimális módosításokkal kiírása óta változatlanul tartja magát.

Nem ez az első alkalom, hogy ez alatt a név alatt Bordeaux-ban borokat minősítenek, legutóbb 2003-ban próbálkoztak meg vele, de miután az eredményekkel elégedetlen 78 borász kilépett a programból, az hitelét vesztette.

A 2010. második félévében bemutatott lista a 2008-as évjárat borait elemzi, az új kóstolási koncepció összeállításához és beüzemeléséhez három évre volt szükség. A módszer lényege, hogy konkrét Bordeaux-i pincészetekhez nem kötődő borszakértőket kérnek fel a kóstolásra, akik munkájukért fizetést is kapnak. Bírálatukhoz kiindulópontként ún. szintborokat határoznak meg, amelyek a Cru Bourgeois cím elnyeréséhez szüksége minimum követelményeknek felelnek meg.

Annak ellenére, hogy az évjáratok adottságainak következtében elképzelhető, hogy bizonyos mértékben ingadozzon a Cru Bourgeois-ok száma, komolyabb kilengésre a rendszer megalkotói nem számítanak, hiszen a terveik szerint a gyengébb évjáratokban módosulnak majd a minimális elvárások is.

Bármelyik pincészet pályázhat a Cru Bourgeois címre. A borokat évjáratról-évjáratra újra minősítik, úgy hogy először hordómintaként kóstolják meg őket, majd véletlenszerűen ellenőrzést végeznek a palackozott, boltokban kapható tételeken is.

A rendszer jelenleg demokratikus, azaz minden pincészet, amely átmegy a vizsgán ugyanazt a Cru Bourgeois szót írhatja a címkéjére. Korábban ez nem így volt, akkor létezett az Exceptionnel és a Superieur kategória is. És bár sokan a fogyasztók miatt örülnek ennek az egyszerűsítésnek, a komolyabb birtokok mégsem értenek teljesen egyet azzal, hogy a jelentős árkülönbséggel bíró borok ugyanabba a kategóriába kerüljenek, mint az egyszerűbb palackok. Így elképzelhető a jövőben egy vagy több magasabb csoport bevezetése.

Strukturált, de nem aromagazdag évjárat lesz 2010

Az évjárattal kapcsolatos beszámolókat olvasva úgy tűnik, mintha Bordeaux és Magyarország nem is egy kontinensen volna. Hiszen míg mi folyamatosan az esővel küzdöttünk tavaly, addig a francia vörösboros borvidéken kifejezetten meleg, száraz időnek örülhettek a szőlősgazdák.

Bár a fiatal borokról még korai lenne végleges értékítéletet mondani, az már most is látszik, hogy színben, tanninban és alkoholban az átlagosnál gazdagabbak lesznek a borok, de aromáik intenzitása szempontjából nem érik el 2009 kimagasló értékeit.

Gyakori tapasztalat, hogy a merlot mennyisége az átlagoshoz képest 20-30%-kal alacsonyabb, így az erre a fajtára nagyobb hangsúlyt fektető jobb part valószínűleg kevesebbre értékeli majd 2010-et, mint a cabernet-gazdag bal part.A Wine Spectator évjáratjelentése szerint a Sauternes-iek is elégedettek, a nemes rothadás által fertőzött fürtöket folyamatosan takaríthatták be szeptember végétől október végéig.

Árspekulációba egyre kevesebb termelő hajlandó belemenni, hiszen míg az amerikai vevőkör továbbra is aggodalmát fejezi ki a minden eddiginél drágább 2009-es évjárat kapcsán, addig az új, ázsiai piacok valószínűleg garantálják majd, hogy az ugyancsak magasra értékelt 2010 se maradjon a chateauk nyakán.

Hírösszefoglalónkat hétfőn folytatjuk.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!