A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Évértékelés a Magyar Sommelier Szövetségtől

Káli Ildikó nyilatkozott

2013-02-24 | Tóth Adrienn


A hazai borkultúra fejlődésében jelentős szerepet töltenek be a sommelier-k, hiszen az éttermek kínálják az egyik legjobb lehetőséget a valóban magas színvonalú borfogyasztásra, hála az optimális hőmérsékleten felszolgált, megfelelő pohárban kínált, ínycsiklandó étel mellé szervírozott boroknak. Az ideális körülményeket a mind több szakképzett, mindig aktuális információkkal rendelkező szakember garantálhatja. Ezért fontos az őket tömörítő szervezet. A 2011 tavaszán alakult Magyar Sommelier Szövetség immár első teljes évét tudhatja maga mögött; ennek összefoglalására Káli Ildikó elnököt kértük fel.


A szövetség legfőbb célja a magyar borkultúra szakmai fejlesztése, a sommelier hivatás újjáélesztése és népszerűsítése szakmai és fogyasztói körben egyaránt, az általános szakmai tudás fejlesztése magas színvonalú képzések biztosításával. Célunk a magyar borok népszerűsítése itthon és külföldön. A Szövetség további feladatának tekinti, hogy tagjai számára folyamatos továbbképzési és fejlődési lehetőséget biztosítson, hiszen szakmai szervezetként elsődleges számunkra, hogy kollégáink a munkájukat érintő új információk kapcsán tájékozottabbak legyenek. Ennek érdekében egyrészt magunk is szervezünk különböző programokat, másrészt tagságunkat igyekszünk értesíteni a mások által szervezett kóstolókról, eseményekről.

2012-ben az általunk szervezett előadásokkal egybekötött szakmai bemutatókon mélyebb ismeretekre tehettünk szert például a pálinkakészítés módjáról, majd a Garamvári Pincészetnél a pezsgőkészítés kulisszatitkairól. Egy Japánból meghívott előadónak köszönhetően tudásunkat a szakék terén is bővíthettük. Számos pincészet mutatkozott be kóstolóinkon, mint például a Creativus, a Fabro Pince és a Nussgrum birtok. Megszerveztünk egy igazán izgalmas és széles körű, étel-ital párosítással egybekötött szarvasgombaismereti programot  is. Magyarország legelső sommelier-je, Malatinszky Csaba rendkívül érdekfeszítő, gondolatébresztő előadást tartott nekünk a terroir fogalmáról.

Munkánk során komoly segítséget kaptunk több étteremtől is. Többek között a Kárpátia, az XO Bistro, a Stex Ház, a Pesti Disznó Gasztrobár, valamint a Kempinski Szálloda biztosított igényes helyszínt programjainkhoz, és persze nem feledhetjük el a hazai borásztársadalmat, akik támogatásuk révén – úgy gondolom – elismerik tevékenységünket. Tavalyi villányi bortúránkon például lehetőségünk volt Gere Attila és Bock József pincészetében egy elképesztően széles és ritkaságokat felvonultató borsor végigkóstolására. A Soproni borvidéken tett bortúránkon a Ráspi pincészet tiszta ízvilágú boraihoz kulináris remekműveket kóstolhattunk. Ifjabb Franz Weningernél pedig bepillantást nyerhettünk a biodinamikus borkészítés szépségeibe és nehézségeibe. A határ túloldalán pedig, idősebb Franz Weningernél, egy hasonlóan elkötelezett borász borait kóstolhattuk egy teljesen eltérő terroirról.

Etyeki szakmai programunk során a Haraszthy, a Hernyák és a Kertész pincészeteknek és a Czimeres Pálinka Manufaktúrának köszönhetően feltárult előttünk az Etyek–budai borvidék sokszínűsége.

Egyik legrangosabb programunknak a Mádi Kör bemutatkozása bizonyult a Kárpátia étteremben, amelyen Szepsy István előadását követően a Kör valamennyi tagjának borait végigkóstolhattuk. Ez volt egyébként az első olyan alkalom, amikor a Mádi Kör közvetlenül és kimondottan sommelier-kkel találkozhatott.

Évértékelés a Magyar Sommelier Szövetségtől

Ugyancsak fontosnak tartom kiemelni a Disznókő Pincészet nevét, aki a kezdetektől erkölcsi támogatásáról biztosított minket. A pincészetnél tett egynapos látogatás során nemcsak a tokaji borok készítésének módját ismerhettük meg alaposabban, de egy húsz tételnél is nagyobb borsort kóstolhattunk végig, amelynek segítségével régi évjáratokba volt lehetőségünk visszatekinteni.

Részben ezen élmény hatására szövetségünk kifejezett kérésére és ösztönzésére került sor annak a kóstolónak a megtartására, amely a húszéves Disznókő birtokot, az egyes évjáratok aszúin keresztül egyedülálló módon mutatta be a szakmai közönségnek.

Az elsődleges cél, gondolom, a magyar borkínálat ismerete. Milyen lehetőségek kínálkoztak emellett külföldi borok kóstolására?

Szövetségünk tagjai kiemelt meghívottakként vettek részt a budapesti chilei nagykövetségén tartott chilei borbemutatón. Megtisztelőnek tartjuk továbbá, hogy 2012-ben az Olasz Sommelier Szövetség tagjai csak azért utaztak hazánkba, hogy bemutassanak nekünk a toszkán szárazföldről és Elba szigetéről származó borokat.

A sok közül melyik rendezvényt tartja a legfontosabbnak a tavalyiak közül?

2012-ben első ízben zajlott le a Közép-Európai Sommelier Bajnokság, amelyen hat ország tizennégy versenyzője vett részt. A jelenlévők visszajelzései alapján egy olyan magas színvonalú megmérettetést sikerült tető alá hoznunk, amely a nemzetközi porondon is megállja a helyét. A versenyen feltett kérdések elsősorban Európára, ezen belül Közép-Európára fókuszáltak. Az előkészítésben és a lebonyolításban is sokat jelentett a soproni Bormarketing Műhely közreműködése, valamint számos hazai pincészet borfelajánlása.

Évértékelés a Magyar Sommelier Szövetségtől

Hol tart ma a szervezet, és mik a tervek a jövőre nézve?

Ma már közel hetven tagot számlálunk, így idén is sok feladat vár ránk. Fontosnak tartjuk, hogy tovább folytassuk szakmai programjainkat, továbbképzéseinket. Szakmai programjaink tekintetében 2013-ban várhatóan inkább a kisebb, kézműves pincészetekre koncentrálunk majd, és úgy tervezzük, ellátogatunk Szekszárdra és Tokaj-Hegyaljára is.

Megkerülhetetlen feladat ezentúl a sommelier-oktatás kérdése, ezen a területen mindenképpen szeretnénk előbbre lépni, mert bár ma is léteznek hazánkban ennek a szakmának szóló alapfokú borismereti képzések, úgy gondolom, hogy az ezeket meghaladó, emelt szintű oktatás még hiányzik.

Mit vár egy ilyen szintugrástól?

Úgy gondolom, itt már nemcsak a sommelier-knek szóló, alapismeretek átadása lenne a cél, hanem fontos az ételalapanyagok, konyhatechnológiák mélyebb megismerése is, valamint szélesebb körű kitekintés Európa és a világ borkínálatára. A tematika lassan kezd összeállni. Egyelőre kivárjuk az oktatási törvény letisztulását és végleges változatát.

A közép-európai egy, úgy is mondhatjuk, gyakorló verseny volt. Mikor kerül sor a következő hivatalos, nemzeti bajnokságra?

Májusra tervezzük a magyar bajnokságot, reményeink szerint ennek győztese indulhat majd az év második felében az Európa-bajnokságon.

Ha valaki az indulást fontolgatja, milyen tanácsot adna neki a felkészüléshez?

Abban biztos vagyok, hogy nem elegendő a napi munka folyamán szerzett tudás. Praktikusnak tartom, ha egy sportolóhoz hasonlóan heti szinten több órát különít el az induló a versenyre való felkészülésre, mind az elmélet, mind a gyakorlat tekintetében. Ugyancsak javasolt külső segítség igénybevétele. A valóban jó eredmény elérése érdekében érdemes egy olyan, versenytapasztalatokkal rendelkező tréner közreműködése, mint például Kovács Antal.

Ha valaki még nem tag önöknél, milyen módon csatlakozhat a szervezethez?

Célunk, hogy hazánkban az asztal mellett dolgozó sommelier-k, az egyes borászatoknál sommelier-ként dolgozó, valamint borkereskedéseknél borértékesítéssel, borajánlással, beszerzéssel foglalkozó, a bor ügye iránt elkötelett és tenni akaró kollégák mind szélesebb körét lássuk tagjaink sorában. Olyan sommelier-k jelentkezését várjuk, akik ötleteikkel, tevékenységükkel képesek további lendületet adni a Magyar Sommelier Szövetségnek.

Egy társadalmi munkában végzett, összeforrott csapat munkájának eredményeként olyan igazán színes és tartalmas szakmai programokat sikerült szerveznünk, amellyel csak kevés szakmai szövetség büszkélkedhet.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!