Ezek 2015 legjobb boros könyvei
Díjakat osztott az OIV
2015-08-03 | VinoportAz OIV, vagyis az International Organisation of Vine and Wine minden évben díjazza a legjobb szakkönyveket, amelyek adott versenykiiírás előtti két évben jelentek meg. Idén 55 könyv állt rajthoz, ezek közül végül kilenc kapott díjat, tíz pedig különleges elismerésben részesült. Lesz mit olvasnunk a nyár hátralévő részében. Főleg, ha beszélünk idegen nyelveket.
Az OIV jelentős nemzetközi mezőnyből merít, és tudományos, gazdasági, jogi, földrajzi, történelmi, egészségügyi, irodalmi, valamint szépművészeti kategóriában díjaz. Sőt, 2010 óta – a hedonizmus és a multikulturalizmus jegyében – bor-étel párosítás, felfedezés, borbemutatás és borrégiós kategóriák is léteznek. Idén 17 országból érkeztek nevezések, ebből kilenc kapott díjat vagy díjakat, amelyeket októberben Párizsban vehetnek majd át.
Díjat kaptak:
Szőlőművelés kategória: Olivier Viret, Katia Gindro: La vigne vol. 1 maladies fongiques
Borászat kategória: Roger-Paul Dubrion: Le bois & le vin - Les mystères de leur mariage
Irodalom: Maria Tzitzi: Σαν κρασι - san krasi
Bor és egészség: Azelina Jaboulet-Vercherre: The Physician, the Drinker, and the Drunk - Wine’s Uses and Abuses in Late Medieval Natural Philosophie
Felfedezés és borbemutatás: Charles Frankel: Vins de feu
Borok és területek: Britt Karlsson és Per Karlsson: Vinlandet Frankrike
Tanulmányok és speciális kutatások: Richard Pfister: Les parfums du vin
Tanulmány: Raoul Compés López és J. Sebastián Castillo Valero: La economía del vino en españa y en el mundo
Enciklopédia: Ronald S. Jackson: Wine Science - Principles and Applications
Különdíjak:
Szőlőművelés: Uwe Hofmann: Biologischer Weinbau
Szőlőművelés: Coordinator Hervé Quénol: Changement climatique et terroirs viticoles
Borászat: Jacques Blouin: Le SO2 en œnologie
Gazdasági szőlőművelés: Jérôme Gallo and Steve Charters: Economie et management du vin - Wine Business Management
Történelem és szépművészet: Liliana Girini: La Revolución Vitivinícola en Mendoza, 1885-1910. Las transformaciones en el territorio, la arquitectura y el paisaje
Történelem és szépművészet: Carlo Favero, Coordinateur du collectif: Il vino nella storia di Venezia
Felfedezés és borbemutatás: Jon Wyand, François Perroy: Une année en CORTON - Rencontres en haut lieu
Bor és étel: Marinela Vasilica Ardelean: 50 Vini di Romania incontrano 50 piatti italiani d’eccellenza - Vinuri românesti întâlnesc 50 preparate culinare italiene
Tanulmány: Bruno Boidron: Bordeaux et ses Vins – 19e édition
Enciklopédia: Michel Guillard gyűjtése: Encyclopédie des Caves de Champagne
Per Karlsson, aki fényképeivel járult hozzá a szintén díjazott France, The Country of Wine című könyvhöz így írt honlapján: "Nagyon büszkék és boldogok vagyunk (...) ez az első alkalom, hogy svéd könyv OIV-díjat kapott!" Karlsson ugyanakkor megjegyezte, hogy a szervezet többnyire a technikai vagy tényszerű tartalmakat preferálja, de ez valószínűleg az OIV profiljának köszönhető. (Karlsson egyébként a BKWine Tours nemzetközi borturizmussal foglalkozó utazásszervező cég motorja, nemrég a Vinoport is interjút készített vele.)
Részletek és jelentkezés a jövő évi megmérettetésre az OIV honlapján.
A kép forrása a bookpairing.com.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
De'Ricci: generációkon átívelő tisztelet és hűség a terroir iránt
Két különleges bor a Jura borvidékről: vin jaune és vin de paille
Lérins szigetek: a szerzetesek bora Cannes partjai mellett
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!