A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hamis talp került a palack aljára

Rövid borhírek Spanyolországból

2011-01-10 | Tóth Adrienn


Hamis talp került a palack aljára

Spanyolország nemzetközi sikere valószínűleg részben abban áll, hogy folyamatosan igyekszik az aktuális fogyasztói ízlésnek megfelelő borokat készíteni. Ennek a célkitűzésnek része például az is, hogy Andalúzia erősített borokat termő vidékeiről egyre-másra kerülnek elő a hagyományos borok is. Így például Huelva tartományban a Bodega Privilegio del Condado töltött be jelentős szerepet abba, hogy a helyi zulema szőlőfajtába új életet leheljen. Az így elkészített fehérboroktól jobb piaci szereplést várnak, mint az erősített boroktól. A következőkben ebben, az innovatív országban kalandozunk borhír összefoglalónk segítségével.


Nekik jól jött a hűvös évjárat

Amennyire nálunk, Európa északibb felén küzdelmes volt a hűvös és nedves 2010-es évjárat, annyit profitált ezekből az adottságokból Spanyolország. Az országnak, amelynek a megszokott évjáratokban pont a hőség és a szárazság okoz problémát, enyhülést hozott 2010.

A tél a félszigeten a megszokott spanyol viszonyokhoz képest kifejezetten hideg és nedves volt, a helyi borászok pedig örültek ennek, hiszen nem általános, hogy az erős téli fagyokból profitáljanak. Ebben az évszakban azonban a hosszan tartó hideg sok helyen „fertőtlenítette” a szőlőket azáltal, hogy megfagytak a kártevők, a bő csapadék pedig a talaj vízzel való ellátásáról gondoskodott.

A beszámolók szerint míg Riojában és Ribera del Dueroban viharok pusztítottak a virágzás idején, ami jelentősen mérsékelte a szőlő mennyiségét, addig a tőlük nyugatabbra fekvő Toróban és Ruedában a májusi fagyok érték el ugyanezt a hatást.

A nyár persze általánosságban meleg volt, de szeptemberben már több vidéken is jelentősen esett a hőmérséklet. Ez azonban nem okozott gondot, hiszen a szőlőknek általában eleve a szokásosnál kevesebb fürtöt kellett megérlelniük, és a nappal illetve éjjel közötti jelentős hőmérsékletingadozás lehetővé tette a cukor és a polifenolok lassú és kiegyenlített felhalmozódását.

Így sokan kiemelkedő, a megszokottól eltérő borokat várnak az évjárattól, amelyeket intenzív gyümölcsösség, a szokásosnál alacsonyabb alkoholfok és a - hosszú érlelést lehetővé tevő - savak garantálnak.

Új palackforma a hosszú érlelésű boroknak

A három Michelin csillagos séf, Martín Berasategui segítségével fejlesztettek ki egy új palacktípust Spanyolországban. Az Estal Packaging nevű katalán vállalat a kreativitásáról ismert étteremtulajdonossal együtt hozta létre a borosüveget, amelynek különlegessége, hogy megakadályozza a palackban esetlegesen létrejövő lerakódások pohárba kerülését.

A trükk lényege, hogy a palack alján kiképeztek egy hamis talpat, amely vákuumhatást létrehozva meggátolja, hogy bármilyen üledék a borospohárba kerüljön.A munkában részt vállaló vendéglátó szakember egyébként már korábban is ismert volt új megoldásairól, amelyek a konyhán túlmutatva a borospincéjét is érintették. Létrehozott már például egy speciális boros rekeszt, amely lehetővé teszi a palackok lejtve történő szállítását, elkerülhetővé téve a régóta nyugodt helyzetben tárolt üvegek forgatását.

A nem eredetvédett boroknak köszönhető a növekvő export

A Spanyol Bormarketing Bizottság december végén közzétett adatai szerint 2010 első tíz hónapjában a spanyol borexport 8,2%-kal növekedett érték szempontjából, ezzel elérve az 1,5 millió eurót, és 15,1%-kal mennyiség szempontjából. Az ok, amiért a mennyiségbeli ilyen mértékben meghaladja az árbeli növekedést az, hogy a javuló eredmények elsősorban a nem eredetvédett, alap boroknak köszönhetőek.

A vizsgált tíz hónapban az eredetvédett, DO borok export értékesítése 3%-ot csökkent érték, és 10%-ot mennyiség alapján. Ezen belül legrosszabbul a fehérborok szerepeltek, amelyekből 37,8%-kal vásároltak kevesebbet 2009 hasonló időszakánál. A magasabbra pozícionált tételek csökkenő forgalmát a nem DO borok kompenzálták a maguk 125%-os értékbeli növekedésével.

A megemelkedett külföldi eladásokért elsősorban Kína felelős, ahol érték szempontjából háromszorosára nőtt a forgalom. A jelentős ugrást valószínűleg nagyban segítette, hogy az ázsiai országba egyelőre nem a palackozott tételek kerülnek, hanem egy, azoknál sokkal olcsóbb megoldásként tartályokban szállítják a spanyol bor túlnyomó részét Kínába. Az elmúlt évben jelentősen növekedtek még az eladások Mexikóban és az Egyesült Államokban is.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!