A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hegyalján sem csak bort lehet kóstolni

Mindszent Havi Mulatság

2016-09-26 | Vinoport


Hegyalján sem csak bort lehet kóstolni

A szüreti időszak alatt Bodrogkeresztúr is megmutatja magát – idén hetedszer. A Mindszent Havi Mulatságon fókuszban a bor, de a borászok mellett bemutatkoznak a falu cukrász, szakács, énekes, vagy éppen szobrász- és fotóművész tehetségei is.


"Hét évvel ezelőtt azért szerveztük meg először a Mindszent Havi Mulatságot, hogy megmutassuk Bodrogkeresztúrt, nemcsak a borok oldaláról, hanem az ott élőket mindahányan." A hegyaljai településen van, aki kiváló lekvárokat, más világszínvonalú eceteket készít, de él ott ismert szobrászművész és fotóművész is. "Szerettük volna, ha mindenki megmutathatja magát" – mondta Bárdos Sarolta, az ismert Tokaj-hegyaljai borász a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján. A sokszínű falu fesztiválján fellép a helyi zeneiskola tanáraiból alakult együttes, más gyöngyöt fűz vagy az ínycsiklandó süteményeit hozza – "aki marra érdemes, az lehetőséget kap, és ebbe természetesen a borászatok is beletartoznak" – folytatta Bárdos, aki a helyi közösségi élet motorjaként a rendezvényen főszervezői szerepet vállalt.
 
Hegyalján sem csak bort lehet kóstolni
Bárdos Sarolta
 
A Tokajtól nyolc kilométerre található 1300 fős település színes egyéniségei mellett jelenleg arra a legbüszkébb, hogy a "kiemelt turisztikai attrakciók- és szolgáltatások fejlesztése" projekt keretében, a Községháza alatti pincerendszer rekonstrukciójával létrejött az úgynevezett Kincsestár. Ez egy hét egységes pincehelyiség, egy regionális kulturális bemutatóközpont és rendezvényterem, egy interaktív modern múzeum. Itt található a Dereszla Kincse, pontosabban annak másolata - ez az 1918-ban, a Dereszla-domb keleti lejtőjén talált arany ékszerekből álló, i.e. 1200-as évekből származó leletanyag -, valamint Keresztúri kultúrakör néven ismert rézkori leletanyag. Sőt, a Keresztúri Kincsestár bemutatja Bodrogkeresztúr régi börtönét, a Bodrogzug tájvédelmi körzet madár- és növényvilágát, valamint a község testvértelepüléseit is. Ezek mellett Kunkovács László, a Kossuth- és Balog Rudolf-díjas fotóművész a Bodrog folyó halászatát megörökítő fotóiban lehet gyönyörködni. 

Fókuszban a bor

Természetesen a sok más mellett azért ezen a rendezvényen is a borok és a pincészetek maradnak a középpontban. Idén a Babits Pincészet is csatlakozott, tőlük vagy a Bott Pincétől elindulva a borkedvelők a Dereszla, a Patricius, a Bocskai, a Füleky, a Nobilis és a Puklus pincészetet is meglátogathatják október első hétvégéjén. Közülük egyre többen készítenek pezsgőt is, így a tematikus borkóstolók mellett például a Tokaj Nobilisszel akár pezsgőt is degorzsálhatunk, sőt, palackba zárhatjuk saját szilveszteri italunkat. A Dereszla Pincészet október 7-én dűlőtúrára várja az érdeklődőket. 

 

Bodrogkeresztúr és környékének gasztronómiájával, kézműves termékeivel a Borecet Manufaktúra, az encsi Anyukám Mondta Étterem, a mezőzombori Sárga Borház Étterem, a bodrogkeresztúri Lebuj Étterem, a bodrogkisfaludi BodrogSmooker, a Betlehem Pihenőház, a Csicsörke Lekvár, a Hegyalja Éléskamrája, az Ambrus Tanya sajtjain és a Zempléni Sajt termékein keresztül ismerkedhet meg a közönség.


A gyerekeket sem kell otthon hagyni, hiszen őket is számos program várja. Mi már láttuk, ezért külön ajánljuk a Borecet Manufaktúra interaktív kiállítását is – a kiállítótérben és az ecetkóstolás alatt a gyerekek is garantáltan jól érzik majd magukat. A Mindszent havi mulatság részletes programja a tokajfestival.hu honlapon érhető el.

 
Hegyalján sem csak bort lehet kóstolni

Tokaj Nobilis

Borok, amelyeket biztosan érdemes lesz megkóstolni a Mindszent Havi Mulatság alatt:
Dereszla Dorombor 2015
Halvány citrom színű bor; intenzív virágos, muskotályos az illata. A korty telt, kerek. Teste közepes, savai barátságosak, az alkohol enyhén melegít, a 7,5 gramm maradékcukor jól áll neki. Az aromatikát az érett alma és őszibarack, illetve a hárs és a muskotály ízjegyei határozzák meg. Nagyon könnyen szerethető, jól iható bor. A korty közepesen hosszú, mandulás fanyarság pucolja le utána a nyelvet.
 
Bott Judit - Bárdos Sarolta - Berecz Stéphanie - Három Grácia 2015
A három borász külön-külön készíti el az alapborokat, majd egy éjszakába nyúló kóstoláson megkeresik a legszebb házasítási arányt. A bor mindhárom pincénél kóstolható.
Ebben az évjáratban Bárdos Sarolta a Csirke dűlőről, Bott Judit a tarcali Előhegyről adott bele alapanyagot, Stephanie pedig a kassai hárlevelűjét hozta – barátnői kérésére. A tétel részben hordóban is érlelődött.
Színe halvány citrom, illatában Berecz Stephanie hárslevelűje tündököl. A korty szikár, egyenes, határozott savgerinc köré érett alma és barack, illetve körte jegyei sorakoznak fel. A savak citrusosak, szép ásványosság ad további lendületet a hosszú kortynak. Nagyon szép, kimunkált tétel, mégis jól iható. 
 
Hegyalján sem csak bort lehet kóstolniBott Pince
 

Tokaj Nobilis Sárgamuskotály 2015 (félszáraz)

A sárgamuskotály a mi rozénk Hegyalján" – mondta Bárdos Sarolta. A bor színe citrom, illata közepesen intenzív, édes tónusú, a fajtára jellemző jegyeket szépen hozza. A savak barátságosak, visszafogottak, a maradékcukor kerekké teszi. A muskotályos jegyekkel együtt a bor gömbölyű és könnyedén legurul a nyelven, szerethető darab.
 
Füleky Pince Pallas késői szüret 2013
Színe citrom, illata közepesen intenzív, szép, benne érett alma, birs, néhány botritiszes szem, hársméz, ici-pici oxidáltság. A korty mézes-cukorkás, aszalt kajszi és aszalt mangó ízjegyei érezhetők belőle, túlérett ananász és szárított kamilla. Az egyensúly a cukor oldalára billen, de megbocsátható neki – jól iható, könnyen érthető és nagyon szerethető tétel.

 
Puklus Pince Kabar késői szüret 2013
Aranyszínű bor érett, fejlett, csábító illattal, amelyben az aszalt kajszi, a sűrű méz, és a szárított gyógynövények intenzíven megjelennek. A kortyban baracklekvár ízjegyet citrusos, friss savak és mandulás kesernyés lendület kíséri. Már-már komplex, telt bor, sűrű vajas textúrával. Nagyon szép.
 
Dereszla 5 puttonyos Aszú 2009
Furmint és 25% hárslevelű, 2 éves fahordós érlelés. 156 gramm cukor, 95, gramm sav, 11% vol.
Aranysárga színű olajos testű bor, gazdag, nehéz illattal. Aszalt kajszi, mazsola az illata, változik a pohárban. A kortyban aszalt és kandírozott gyümölcsök sokasága, mézes citrusos, szép szerkezet, jó egyensúly. Rendkívüli tartalmasságához képest friss, lendületes összhatás. Hosszan megmarad a szájban. Szépen elkészített tétel, amely előtt még hosszú élet áll.


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!