A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hogy alakult 2008. a buborékok szempontjából?

Pezsgőfogyasztás Magyarországon

2009-01-07 | Tóth Adrienn


Hogy alakult 2008. a buborékok szempontjából?

Magyarországon évente mintegy 25 millió palack pezsgő pukkan ki (persze ebbe a számba beletartoznak a diszkréten, hang nélkül nyíló üvegek is), amiből 8 milliót a Törley Pezsgőpincészet és a hozzá kapcsolódó társvállalatok készítenek el. Az 1882-ben Törley József által Budafokon alapított cég mai utóda tehát az ország pezsgőforgalmának közel egyharmadáért felel. Lássuk, hogy 2008. kapcsán miről számol be a piacvezető pezsgőkészítő.


Magyarországon bár egyre nő a minőségi, száraz és félszáraz pezsgők iránti érdeklődés, az édes pezsgők még mindig a piac kétharmadát teszik ki. A legnagyobb mennyiségben értékesített tétel az édes Törley Charmant Doux, amely az itthon eladott összes pezsgő 10-15%-nak felel meg.

Az egy főre eső pezsgőfogyasztás rangsorában ötödikek vagyunk Franciaország, Németország, Ausztria és Ausztrália után az AC Nielsen piackutató cég statisztikái szerint. Ez az eredmény az utóbbi éveket szemlélve nem sokat változott, a vásárlás mértéke stagnál, ami egy biztos állandó keresletet jelent, egyúttal pedig azt is, hogy a hazai pezsgőfogyasztás valószínűleg elérte csúcsát, így jelen körülmények között további erőteljes emelkedést nem várnak a piac szereplői.

A Törley a hazai fogyasztók igényeinek kielégítése mellett több külföldi ország felé is terjeszkedik. Így Észtországban, ahol a ’90-es évek óta jelen vannak, mára piacvezetők lettek, az 1,4 millió lakosú országban 1,5 millió palack fogy el évente, azaz minden lakosra több mint egy palack magyar pezsgő jut.

Svédországban is egyre nő a cég befolyása, minden negyedik svédre jut egy Törley palack. A skandináv piacon a Chapel Hill Chardonnay Brut és a Törley Gála termékek a legnépszerűbbek. A jövő nagy reménysége Lettország, ahol 2008-ban 50%-kal több pezsgőt adtak el a korábbiaknál.

Ha kicsit távolabb utazunk, Kanadában is találkozhatunk magyar pezsgőkkel. A Hungaria Grande Cuvée Brut a francia anyanyelvű Quebec államban első helyen áll, és Ontarioban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ez utóbbi és a többi Hungaria névvel futó pezsgő kizárólag palackban erjesztett és érlelt tételeket jelent. Mellettük a cégcsoporthoz tartoznak még a Balatonboglári Borgazdaság BB pezsgői és a budafoki François is. Idei újdonság a François President Rosé Brut, amely a 2008-as Effervescents du Monde pezsgőversenyen is bizonyított már. (A hír olvasásához kattintson IDE.)

Szilveszterkor legtöbb olvasónk valószínűleg pezsgővel koccintott, ám nem kell megvárni a következő ünnepi alkalmat egy újabb palack kibontásához. A pezsgő, köszönhetően gasztronómiai sokoldalúságának és széles árfekvésének, a különleges eseményekhez hasonlóan a mindennapok itala is lehet.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!