A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ilyenek voltak a legvarázslatosabb fesztivál borai

Bor, Mármor... Bénye Nyitókóstoló – jegyzet

2015-08-28 | Homoky Dorottya


Ilyenek voltak a legvarázslatosabb fesztivál borai

Tokaj-Hegyalján a települések és boraik mindig együtt alkotnak valami egészet. Az erdőbényei borok ebből újra és újra egy önálló arcot tudnak megmutatni nekem. Sajátos, különböző egyéniségüket az is bizonyítja, hogy ha a településre gondolok, érzem az ízeket, hangulatokat, fel tudom idézni a borokban rejlő karaktert. A három napos Bor, mámor... Bénye alatt lehetőségem volt még jobban elmélyülni ebben a világban, melynek éppúgy része a komoly, szakmai, gyakran már-már világmegfejtős beszélgetés, mint a pokrócon ülős Bujdosó Trió koncert a Karádi-Berger romkocsmákat idéző udvarán, vagy a hajnalig tartó táncolás a gyönyörű és elegáns Budaházy-Fekete Kúria épülete előtt. Mindez nyaraim legvarázslatosabb fesztiváljává teszik a rendezvényt.


Nagyon jó kezdeményezés a fesztivál szervezőitől, hogy a látogatóknak a bényei kertek és pincék végigjárása előtt egy ültetett nyitókóstolón mutatják be a helyi borászokat és boraikat. Majdnem a fesztiválon résztvevő összes pince képviselte magát, így kezdésként egy átfogó és a hangulatot jól megalapozó borsort kóstolhattunk végig.

 

Gigerli Babylon furmint 2013

Illatban friss citrusok, lime, zöldalma, ásványosság jön. Hónapokkal ezelőtt kóstoltam utoljára, és sokat fejlődött azóta. Komplex, kiegyensúlyozott, szépen összeértek az ízek. Jól iható bor szép szerkezettel, intenzív savakkal, kellemes sóssággal és ásványossággal. Kezdésnek nagyon jó választás volt.

 

Vayi 100 éves 2013

Édeskés, mézes illat fűszerekkel, mentával, kis csípősséggel. Ízben is sok fűszer: zsálya, kapor, menta, ahogy nyílik édesfűszerek, édes alma jön. Félszáraz bor, és jól is áll neki ez a cukor. A savak egyensúlyban tartják, de hiányzik belőle a lendület. A vége kissé ellaposodik.

 

Bardon Meszes furmint 2013

Kis alma, kis zöldkörte, vágott fű illatban. Sauvignon blanc ugrik be illatra és ízre is. Friss, citrusos bor jó egyensúllyal. Félszáraz ez is, de itt a savak mellett ez majdnem el is tűnik. Jól esik, könnyű, ropogós, hosszú.

 

 

Csite Toplec furmint 2012

A Határi egy területe a Toplec.

Spontán, hordóban erjedt. Termálos, sós, mély illat. Ízben narancs, édes fehérhúsú gyümölcsök. Nagyon ásványos, nehezebb bor, már csak az évjárat miatt is, de a savak lendületet adnak neki, nem nehezedik el annyira. Hosszú, szép lecsengés.

 

Préselő furmint 2013

Illatban van valami bizonytalanság elsőre, édesfűszerek, méz, érett barack jön. Van benne botritisz. Nekem most ez inkább zavaró volt, megbontotta az egyensúlyt. Megosztó bor volt. Kis oxidáció is elindult már. Most érdemes meginni.

 

Jakab Padihegy furmint 2011

Sós, ásványos, kis fülledtség, de ez hamar kiszellőzik. Érett birs, fehérbors, lestyán, kis vegetális vonal jön illatban. Szépen tartja magét. Érett bor, de frissességét is megőrizte még. Zöldalma, citrus, lime lecsengésben. Hosszú, mély ásványosság jellemzi.

 

Ilyenek voltak a legvarázslatosabb fesztivál borai

 

Karádi-Berger Narancsi furmint 2013

Kis ridegség, menta, gyógyszer illatban. Ízben szép gyümölcsös jegyek jönnek, de a hordó még eltakarja ezt. Kicsit sok benne a hordófűszeres, vaníliás íz. Azt érzem, hogy most nincs egyben a bor, széttartanak az ízek, de éréssel össze fog ez állni. Szerkezetben szép, alakulnia kell még.

 

Budaházy-Fekete Kúria Christmann hárslevelű 2013

Fülledt illatban és ízben is elsőre. Várni kell, hogy szellőzzön. Narancs, zöldfűszerek, érett alma. Ahogy nyílik egyre szebb, jönnek a gyümölcsök, barack, alma. Lecsengésben hosszú, elegáns ásványosság zárja. Komplex bor 12-13 g cukorral, ami mellé elsőre hiányoznak a savak, de szellőzéssel összeáll a szerkezet is, és az ásványok kiegyensúlyozzák. Ezt a bort dekantálni kell.

 

Illés pince 3 puttonyos aszú 2007

Nem szép botritiszesség, kesernyés, tompa a vége. Nincs egyensúlyban, oxidált, öregedő jegyek. Lehet, hogy a palack volt hibás.

 

Béres sárgamuskotály késői szüret 2013

208 g maradékcukor. Édes barack, méz, aszalt gyümölcsök illatban. Nagyon szép aromák, teljesen tiszta ízek. A savak lehetnének magasabbak, de így is gyönyörű bor.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!