Ilyenek voltak a legvarázslatosabb fesztivál borai
Bor, Mármor... Bénye Nyitókóstoló – jegyzet
2015-08-28 | Homoky DorottyaTokaj-Hegyalján a települések és boraik mindig együtt alkotnak valami egészet. Az erdőbényei borok ebből újra és újra egy önálló arcot tudnak megmutatni nekem. Sajátos, különböző egyéniségüket az is bizonyítja, hogy ha a településre gondolok, érzem az ízeket, hangulatokat, fel tudom idézni a borokban rejlő karaktert. A három napos Bor, mámor... Bénye alatt lehetőségem volt még jobban elmélyülni ebben a világban, melynek éppúgy része a komoly, szakmai, gyakran már-már világmegfejtős beszélgetés, mint a pokrócon ülős Bujdosó Trió koncert a Karádi-Berger romkocsmákat idéző udvarán, vagy a hajnalig tartó táncolás a gyönyörű és elegáns Budaházy-Fekete Kúria épülete előtt. Mindez nyaraim legvarázslatosabb fesztiváljává teszik a rendezvényt.
Nagyon jó kezdeményezés a fesztivál szervezőitől, hogy a látogatóknak a bényei kertek és pincék végigjárása előtt egy ültetett nyitókóstolón mutatják be a helyi borászokat és boraikat. Majdnem a fesztiválon résztvevő összes pince képviselte magát, így kezdésként egy átfogó – és a hangulatot jól megalapozó – borsort kóstolhattunk végig.
Gigerli Babylon furmint 2013
Illatban friss citrusok, lime, zöldalma, ásványosság jön. Hónapokkal ezelőtt kóstoltam utoljára, és sokat fejlődött azóta. Komplex, kiegyensúlyozott, szépen összeértek az ízek. Jól iható bor szép szerkezettel, intenzív savakkal, kellemes sóssággal és ásványossággal. Kezdésnek nagyon jó választás volt.
Vayi 100 éves 2013
Édeskés, mézes illat fűszerekkel, mentával, kis csípősséggel. Ízben is sok fűszer: zsálya, kapor, menta, ahogy nyílik édesfűszerek, édes alma jön. Félszáraz bor, és jól is áll neki ez a cukor. A savak egyensúlyban tartják, de hiányzik belőle a lendület. A vége kissé ellaposodik.
Bardon Meszes furmint 2013
Kis alma, kis zöldkörte, vágott fű illatban. Sauvignon blanc ugrik be illatra és ízre is. Friss, citrusos bor jó egyensúllyal. Félszáraz ez is, de itt a savak mellett ez majdnem el is tűnik. Jól esik, könnyű, ropogós, hosszú.
Csite Toplec furmint 2012
A Határi egy területe a Toplec.
Spontán, hordóban erjedt. Termálos, sós, mély illat. Ízben narancs, édes fehérhúsú gyümölcsök. Nagyon ásványos, nehezebb bor, már csak az évjárat miatt is, de a savak lendületet adnak neki, nem nehezedik el annyira. Hosszú, szép lecsengés.
Préselő furmint 2013
Illatban van valami bizonytalanság elsőre, édesfűszerek, méz, érett barack jön. Van benne botritisz. Nekem most ez inkább zavaró volt, megbontotta az egyensúlyt. Megosztó bor volt. Kis oxidáció is elindult már. Most érdemes meginni.
Jakab Padihegy furmint 2011
Sós, ásványos, kis fülledtség, de ez hamar kiszellőzik. Érett birs, fehérbors, lestyán, kis vegetális vonal jön illatban. Szépen tartja magét. Érett bor, de frissességét is megőrizte még. Zöldalma, citrus, lime lecsengésben. Hosszú, mély ásványosság jellemzi.
Karádi-Berger Narancsi furmint 2013
Kis ridegség, menta, gyógyszer illatban. Ízben szép gyümölcsös jegyek jönnek, de a hordó még eltakarja ezt. Kicsit sok benne a hordófűszeres, vaníliás íz. Azt érzem, hogy most nincs egyben a bor, széttartanak az ízek, de éréssel össze fog ez állni. Szerkezetben szép, alakulnia kell még.
Budaházy-Fekete Kúria Christmann hárslevelű 2013
Fülledt illatban és ízben is elsőre. Várni kell, hogy szellőzzön. Narancs, zöldfűszerek, érett alma. Ahogy nyílik egyre szebb, jönnek a gyümölcsök, barack, alma. Lecsengésben hosszú, elegáns ásványosság zárja. Komplex bor 12-13 g cukorral, ami mellé elsőre hiányoznak a savak, de szellőzéssel összeáll a szerkezet is, és az ásványok kiegyensúlyozzák. Ezt a bort dekantálni kell.
Illés pince 3 puttonyos aszú 2007
Nem szép botritiszesség, kesernyés, tompa a vége. Nincs egyensúlyban, oxidált, öregedő jegyek. Lehet, hogy a palack volt hibás.
Béres sárgamuskotály késői szüret 2013
208 g maradékcukor. Édes barack, méz, aszalt gyümölcsök illatban. Nagyon szép aromák, teljesen tiszta ízek. A savak lehetnének magasabbak, de így is gyönyörű bor.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Lérins szigetek: a szerzetesek bora Cannes partjai mellett
"A bor jó, 100% szőlőből készül, van benne szenvedély, művészet, és ott van benne az őseink története"
Megjelent a Winelovers Wine Awards eredményeit listázó digitális kiadvány
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!