A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ilyennek látja New York az osztrák kékfrankosokat

NYTimes: Még mindig sok a hordó

2015-10-16 | Vinoport


Ilyennek látja New York az osztrák kékfrankosokat

Amikor az amerikai újságírók egy-egy általuk korábban nem ismert közép-európai szőlőfajtát, illetve annak fajtaborát felfedezik, rendszerint úgy áradoznak róla, mint egy édenkertben talált egzotikumról – kivéve, ha elnyomja az erős hordóhasználat.


 

Blaufränkisch, azaz kékfrankos tesztre szánta magát a New York Times gasztrós újságírója. "Ritkán hallasz erről beszélgetést, soha nem látod borlapokon – leszámítva néhány ausztriai éttermet. És a közösségi média? Hello?" – írta a szerző, várva az első Blaufränkisch palackról készült Instagram-fotót. (Kékfrankos néven biztosan talált volna.)

 

A szerző, Eric Asimow szerint a grüner veltliner és a riesling már az Egyesült Államokban is kiharcolta a neki kijáró hírnevet, de a Blaufränkisch ügyéért még van mit tenni. Igaz, abban az időben, amikor ezek a fehérek ismertté váltak, ő sem találta még a kékfrankos jó oldalát, jobban szerette például a zweigelteket, amelyekben volt némi erő.

 

 

A szerző cikkében a kékfrankos néhány jó tulajdonságát is felsorolta, és boldog, hogy akár már 15 dolláros áron remek darabokat kaphat. Asimowval az osztrák származású Aldo Sohm, és egy amerikai sommelier is tesztelt. A borsor Burgenlandra fókusztált, a 2010-2013-as időszakra, és összesen 20 tételből állt.

 

A sorban találtak egy-két túlzottan fás, illetve egy-két kevésbé szép tételt, de összességében jónak ítélték a borokat. Az abszolút kedvenc egy 2011-es Krutzler lett, a no. 2 pedig a 2011-es Meinklang. A kóstoló legdrágább bora, az ott 68 dollárt érő 2010-es Prieler még éppen felfért a dobogóra. A top 10 többi tagja:

 

★★½ Anita & Hans Nittnaus Neusiedlersee Blaufränkisch 2013 $19

★★½ Paul Achs Neusiedlersee Blaufränkisch Edelgrund 2012 $32

★★½ Weninger Burgenland Blaufränkisch Hochäcker 2011 $35

★★½ Judith Beck Burgenland Blaufränkisch 2013 $18

★★ Strehn Mittelburgenland Blaufränkisch 2012 $15

★★ Schiefer Südburgenland Blaufränkisch Königsberg 2012 $22

★★ Wachter-Wiesler Eisenberg Blaufränkisch Béla-Jóska 2012 $20

 

A szerző cikkében megjegyezte, hogy az árat is figyelembe vette a borsor összeállításánál, ez is oka lehetett annak, hogy "nem a legszebb példákat találta". Többször is kiemelte Roland Velich nevét, illetve a Moricot, mint a jó kékfrankos szinonimáját, de megjegyezte, hogy az ő esetében 100 dollár fölötti palackárral kellett volna kalkulálnia. Összességében az egyensúlyos, kellemes borok voltak többségben, de szerinte a túlzott fásság, a "túlzott pincei bügykölés" még mindig több helyen alapvető probléma. Pedig a fajta, ha jó kezekbe kerül, a termőterületet is képes megmutatni – írta.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!