A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kékfrankosok aranyban: hadijelentés

Kékfrankos Április, körkép

2016-04-14 | Nemes Mercédesz


Kékfrankosok aranyban: hadijelentés

Mintegy 8000 hektárnyi kékfrankosával Magyarország továbbra is kékfrankos nagyhatalom, de minőségi és ismertségi előnyét még őrzi Ausztria. Hadijelentés az elmúlt évből.


 

Nemzetközi viszonylatban elmondható, hogy kamaszkorát éli a kékfrankos. A világ egyre több táján ültetik ezt a szőlőfajtát; Heimann Zoli szerint egyre többen ismerik fel a kékfrankosban rejlő potenciált, de a prémium szegmens még mindig kihasználatlan lehetőségeket rejt. Európán kívül már nem csak Washington államban és Ausztráliában találkozhatunk kékfrankossal, hanem számos más államban, sőt a Vancouver-szigeten, Kanadában is. Még nem jött el a kékfrankos igazi ideje, de jó úton halad.

A nemzetközi versenyeken

Van már egy-két tétel, ami elismerést kap, de a legtöbb még nem ér oda az élre. Nagyon kevés kékfrankos tud komoly díjat elhozni. A borok Oscarját New York államban egy 2011-es lemberger hozta el idén a Ventosa Vineyardstól (Geneva, New York állam) és így lett az állam hivatalos bora. Szintén az USA-ban, a Finger Lakes International Wine Competition nemzetközi borversenyén először kapott magyar bor nagy aranyérmet. A szekszárdi Vida Családi Birtok 2011-es Hidaspetre Kékfrankosát díjazták a rangos elismeréssel. A Takler Pince Kékfrankos Reserve 2012 tétele a Les Citadelles Du Vin francia versenyen érdemelte ki az előkelő ezüstérmet.

A sajtóban

Különösen az amerikai sajtóban már egyre gyakrabban találkozhatunk kékfrankos tételekkel. A The Drinks Business angol és amerikai top 10-es listájába is került egy-egy kékfrankos. Az angol top 10-ben egy 2009-es osztrák Tinhof Blaufränkisch Leithaberget ajánlanak, az amerikai listán egy 2011-es Krutzler Südburgenland Blaufränkischt. A Wine Spectator is egy „must try” borként jegyzi, azaz mindenképpen ki kell próbálni, mindig a pénztárcabarát ár-érték arányra hivatkozva. Leginkább az osztrák vonal kezd elmélyülni a nemzetközi köztudatban, mint a kaliforniai cabernet házasítások tökéletes alternatívája egy steak mellé. Ennek oka egyrészről a blaufränkisch németes hangzása, másrészről az osztrák borászatok már kiérdemelt hírneve.

 

Kékfrankosok aranyban: hadijelentésCaroline Gilby MW

Egyre több MW látogat jellegzetesen kékfrankos-vidékre

Nemrég Elizabeth Gabay MW és Caroline Gilby MW is bejárták Magyarország borvidékeit, beleértve Szekszárdot és Egert. A MW-ok visszajelzései pozitívak. Ilyeneket hallani, hogy „Magyarország jó úton halad”, „megfigyelhető a fejlődés”, „kitűnő potenciál van a helyi fajtákban”, majd a nemzetközi sajtóban mindez úgy jelenik meg, mint a „kimondhatatlan nevű fajták”, „a legjobb vörös, amiről még nem hallottál”, „bor legjobb ár-érték aránnyal”.  A beszámolókban egymást idézgetik a MW-ok, tovább erősítve a kékfrankos felfedezetlen potenciálját. 

 
A düsseldorfi ProWeinon is a kékfrankos volt a legnagyobb siker a magyar kiállítók standjain, ahol egyébként furmint, hárslevelű, kadarka is sorakoztak.

Új csillagok a kékfrankos fronton, avagy kik határozzák meg a kékfrankos trendeket?

Az osztrák Markus Altenburgernek kékfrankos folyik az ereiben. 2006-ban vette át a családi pincészet irányítását, ahol a hangsúlyt a kékfrankosra és neuburger fajtákra helyezi. A Lajta-hegység közelsége olyan terroirt alakít ki, aminek köszönhetően borain friss és ásványos jegyek mutatkoznak, a mélységet megőrizve.

 

A Groszer Wein borászai, Markus Bach és Mathias Krön is meghatározó páros kékfrankos körökben. A birtokon karakteres és autentikus borokat készítenek. Boraik literes palackokba töltik, ami egykor a tradicionális osztrák palackméret volt.

 

A Weninger család ausztriai és soproni borai is figyelemre méltóak. A biodinamikus technológiával készült borok nemzetközi szinten is a trendet alakítók közé tartoznak. A 2011-es Blaufränkisch Hochäcker tételt a New York Times 2015-ben a legjobbak közé sorolta. Nem véletlenül szeretjük Franz Weningert magunk magyarok között is jegyezni.

 


Mindeközben a hazai fronton

Az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) által kiválasztott Vörös Borkiválóságok közé számos kékfrankos is bekerült. 4 csillagot kaptak az alábbi tételek: Bott Frigyes – Kékfrankos 2013, Gróf Buttler Borászat – Kékfrankos 2012, Lajvér Borház - Kékfrankos Selection 2012, Lővér Pince - Soproni Kékfrankos 2011, Pósta Borház – Kékfrankos 2011.
 

A kékfrankos népszerűsége itthon töretlen. Épp hogy ledugózták az első szekszárdi palackokat, már az egyedi kékfrankos poharat is tervezik - a szekszárdi borászok a Riedel céggel együtt. A végső döntésre májusban Ausztriában kerül majd sor.

 

Kékfrankosok aranyban: hadijelentésWinelovers Kékfrankos Április Borteszt

 

Március végén lezajlott a 2016. évi Szekszárdi Borvidéki Borverseny, amelyen kiválóan szerepelt a Takler Pince 2011-es Görögszói Kékfrankosa és a 2012-es Kékfrankos Reserve, 2012-es Gróf Zichy Szekszárdi Kékfrankos a Twickel Szőlőbirtoktól és a Posta Borház 2012-es Kékfrankosa. 

 

A Kékfrankos Április alkalmából megszervezett Winelovers Borteszten az alábbi öt kékfrankos szerepelt a legjobban:

Ezek pedig a legjobb bikavérek:

A borok természetesen kóstolhatóak lesznek a Kékfrankos Április Nagykóstolón, április 23-án a Corinthia Hotel Budapestben.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!