A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kevés a sav Tokajban

Nyolcadik próbaszüret

2016-10-05 | Tarcal Kutató


Kevés a sav Tokajban

Az eltelt egy héten hat nap száraz, napos idő volt, míg az utolsó napon – mikor a próbaszüreti mintákat szedtük – csepergett az eső. Ez talán kissé hígította a mustot. Úgy tűnik, hogy a szeptemberi hajrá után lelassult a szüret, most már az aszúsodásra számítanak a termelők. A muskotályt a legtöbb helyen már leszüretelték. A Tokaj Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Nonprofit Kft. jelentése.


Furmint

Érik a furmint, folyamatos a cukornövekedés. A táblázatban szereplő értékek viszont kicsit csalókák, mert a mintaszedés napján esett az eső, így biztosan számolhatunk némi hígulással. A savtartalomban is megfigyelhető némi csökkenés, ha nem is minden mintánknál. A pH viszont növekedett, ami már a savvesztés jele.

 

Kevés a sav Tokajban

1. táblázat Furmint próbaszüreti eredmények

 Kevés a sav Tokajban

1. ábra A furmint cukortartalom-változása hat dűlőben vizsgálva

 

Intézetünkben a 7575-ös klónt kiemelten figyeljük. Az idén is ennél a klónnál kezdődött meg leghamarabb a cukorgyűjtés. Az előző évek tapasztalata viszont az volt, hogy nem emelkedik egy bizonyos határ fölé a cukortartalma, megáll a cukrosodás. A múlt héten mért hirtelen cukrosodás a töppedt szemeknek volt köszönhető. De most az esős idő következtében ismét alacsonyabb értékeket mértünk. Megállapítható, hogy a cukortartalom besimult az előző években is tapasztalt 23 fok köré, ennyit tud ez a klón. A savtartalom viszont az évek során nagyobb szórást mutatott. A mostani az eddigi legalacsonyabb.

 

Kevés a sav Tokajban

2.ábra A cukortartalom és a titrálható sav mennyiségének változása a furmint 8/7575-ös klónnál az elmúlt 4 évben.

 

Hárslevelű

Három helyen végeztünk próbaszüretet hárslevelű esetében. Az elmúlt héthez képest nem mértünk édesedést, de ez feltehetően az esőnek köszönhető. A savak mennyisége csökkent.

 

Kevés a sav Tokajban

2. táblázat Hárslevelű próbaszüreti eredmények

 

A héten csapadékos idő köszöntött be, jelentős mennyiségű esővel. Ez önmagában csak a szüretet hátráltatja, komoly problémát nem okozott. Az előrejelzések szerint szeles szárazabb idő jön, lehűléssel. Ha nem lesz tartós vízborítás a fürtökön, akkor továbbra is az aszúsodásban bízunk.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!