Kevés a sav Tokajban
Nyolcadik próbaszüret
2016-10-05 | Tarcal Kutató
Az eltelt egy héten hat nap száraz, napos idő volt, míg az utolsó napon – mikor a próbaszüreti mintákat szedtük – csepergett az eső. Ez talán kissé hígította a mustot. Úgy tűnik, hogy a szeptemberi hajrá után lelassult a szüret, most már az aszúsodásra számítanak a termelők. A muskotályt a legtöbb helyen már leszüretelték. A Tokaj Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Nonprofit Kft. jelentése.
Furmint
Érik a furmint, folyamatos a cukornövekedés. A táblázatban szereplő értékek viszont kicsit csalókák, mert a mintaszedés napján esett az eső, így biztosan számolhatunk némi hígulással. A savtartalomban is megfigyelhető némi csökkenés, ha nem is minden mintánknál. A pH viszont növekedett, ami már a savvesztés jele.
1. táblázat Furmint próbaszüreti eredmények
1. ábra A furmint cukortartalom-változása hat dűlőben vizsgálva
Intézetünkben a 7575-ös klónt kiemelten figyeljük. Az idén is ennél a klónnál kezdődött meg leghamarabb a cukorgyűjtés. Az előző évek tapasztalata viszont az volt, hogy nem emelkedik egy bizonyos határ fölé a cukortartalma, megáll a cukrosodás. A múlt héten mért hirtelen cukrosodás a töppedt szemeknek volt köszönhető. De most az esős idő következtében ismét alacsonyabb értékeket mértünk. Megállapítható, hogy a cukortartalom besimult az előző években is tapasztalt 23 fok köré, ennyit tud ez a klón. A savtartalom viszont az évek során nagyobb szórást mutatott. A mostani az eddigi legalacsonyabb.
2.ábra A cukortartalom és a titrálható sav mennyiségének változása a furmint 8/7575-ös klónnál az elmúlt 4 évben.
Hárslevelű
Három helyen végeztünk próbaszüretet hárslevelű esetében. Az elmúlt héthez képest nem mértünk édesedést, de ez feltehetően az esőnek köszönhető. A savak mennyisége csökkent.
2. táblázat Hárslevelű próbaszüreti eredmények
A héten csapadékos idő köszöntött be, jelentős mennyiségű esővel. Ez önmagában csak a szüretet hátráltatja, komoly problémát nem okozott. Az előrejelzések szerint szeles szárazabb idő jön, lehűléssel. Ha nem lesz tartós vízborítás a fürtökön, akkor továbbra is az aszúsodásban bízunk.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek

Küldetésük a magyar bor (X)

Ausztria mércét állít a környezettudatos szőlőtermesztésben

Mi történik télen egy biodinamikus szőlőben?

Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!