A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Lemondást és új szervezetet követeltek a borászok

A legfőbb baj az olcsó olasz import

2015-08-12 | Vinoport


Lemondást és új szervezetet követeltek a borászok

Az olcsó olasz folyóbor-import ellen tüntetnek a borászok az olasz nagykövetség és a Nébih épülete előtt. A Hegyközségi Nemzeti Tanács elnökének lemondását, egy érdekvédő szervezet létrehozását is követelték.


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az eddiginél is jobban védje a magyar termékeket az országban, köztük a magyar borokat - ezt kérték azok a tüntetők, akik az Olasz Nagykövetség, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága előtt demonstráltak szerdán Budapesten.

 

Budavári László a szőlőtermelők képviseletében, mintegy kétszáz alföldi szőlőtermelő előtt elmondta, hogy 24 eurócentért, mintegy 72 forintért nem lehet Magyarországra bort szállítani, csak úgy, ha azt hamisítják. Ezért szorgalmazta, hogy Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke mondjon le, mivel szerinte nem tett semmit a magyar szőlőtermelők érdekeinek védelme érdekében. Szerinte olyan szervezetre van szükség, amely a szőlőtermelők érdekeit önállóan képviseli. Így kezdeményezte egy szőlőtermesztőket összefogó új szervezet létrehozását a HNT mellett. 

 A kormányt pedig arra kérte, hogy a migrációt megállítani tervezett kerítéshez hasonlóan húzzon "falat" a magyar élelmiszerek, köztük a bor védelme érdekében is az ország köré, hogy hamis áruk ne kerülhessenek külföldről a magyar piacra.

 

A tüntetők petíciót adtak át Olaszország magyarországi nagykövetének, amit a követségen személyesen a nagykövet vett át a szőlőtermelők négy megbízottjától. A petíció lényege, hogy az olasz kormány akadályozza meg a borhamisítást az európai normáknak megfelelően. 

 

A Nébih szakmai igazgatóságánál pedig Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára vette át a petíciót.

 

(Forrás: MTI)Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!