A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Márton dicsérete burgenlandi módra

Több száz osztrák pince tárja ki kapuit a hétvégén

2015-11-03 | Erős D. Zoltán


Márton dicsérete burgenlandi módra

A Magyarországgal szomszédos Burgenlandban meghatározó szerepe van a Fertő tóra, a térség fürdőire, s nem utolsósorban a borra épített turizmusnak. A Fertő tónál az idegenforgalmi szezon gyakorlatilag áprilisban a Weinfrühling (Bortavasz) programjaival kezdődik, és késő ősszel, a Márton naphoz kapcsolódó Martinilobennel zárul. Mindkét esemény borbarátok ezreit vonzza a térségbe.


 

A Martiniloben idei programjai gyakorlatilag már szeptember közepén Eisenstadtban (Kismarton) megkezdődtek, ahol tíz pince várta nyitott ajtókkal a borkedvelőket.

De mi is az a Martiniloben?

Egy Burgenlandban használatos kifejezés, szó szerint annyit tesz: Márton dicsérete. A szent úgy kerül a képbe, hogy ő Burgenland védőszentje. Ez pedig abból ered, hogy a tartomány egy része – egészen Trianonig – Vas vármegyéhez tartozott, amelynek ugyancsak Savaria szülötte, az egykori toursi püspök a patrónusa.

 

A néphagyományok szerint Márton napjához kötődik az újbor kóstolása. Ekkor mennek le a burgenlandi boros gazdák is a pincébe, hogy megízleljék, s ez már egy sajátos szokás, nevet is adnak az újbornak. Sőt, ilyenkor koccintani is csak a már megkeresztelt újborral lehet. Ez egy hagyományos egyházi szertartás, ezután rendszerint a templom előtt történt a kóstolás. A Fertő tó környéki borászoknál ezekből a szokásokból alakult ki a Márton naphoz kötődő vigasságok sorozata, a Martiniloben.

 

 

A programok gerincét a nyitott pincék adják, de a legtöbb helyen egyéb rendezvények is kapcsolódnak az eseményhez. Az idén vagy kéttucatnyi településre várják –  döntően a november 6-8 közötti hétvégén –  a borbarátokat, akik aztán pincéről pincére járva megkóstolhatják nem csak az új, de az óborokat is. A kóstolók díja – attól függően, hogy hány pince tart nyitva – településenként eltérő. Az összeg 10 és 45 euró között alakul, amelynek egy része többnyire levásárolható.

Néhány gyakorlati tanács

...azoknak, akik úgy gondolják, hogy a hét végén ellátogatnak a Fertő tó osztrák oldalára. Nem döntenek rosszul azok, akik úti célnak Gols-t (Gálost) választják. A térség borfővárosában több mint nyolcvan pince tart nyitva, s néhány azok közül a borászatok közül, ahova különösen érdemes betérni: a Paul Achs, a Werner Achs, a Judith Beck, az Anita és Hans Nittnaus, a Claus Preisinger, a Leitner, valamint a Renner borászat. A buborékos italok kedvelőt pedig a Szigeti Pezsgőpincészet várja nyitott kapuval.

 

A gálosi Weinkulturhaus-ban több pincészet is bemutatkozik, míg az Evangélikus Centrumban tematikus kóstolókat is rendeznek. Pénteken és szombaton este különösen jó hangulata van a Kellergasse-nak, ahol sétálgatnak, iszogatnak, eszegetnek az emberek.

 

Márton dicsérete burgenlandi módraMartiniloben, Gols, 2013 (Forrás: burgenland.info.at)

 

A természetes édesborok kedvelőinek talán leginkább Illmitzet (Illmic) ajánlanánk. Itt most és a jövő hét végén is harminc pincébe várják a borbarátokat, amelyekben a hagyományos fehér- és vörösborok mellett remek Trockenbeerenauslese, Beerenauslese, vagy éppen nádborokkal. Mások mellett a Willi Opitz , a Kroiss, a Nekowits, a Salzl borászat kiválóságait kóstolhatják a vendégek. Ám még mielőtt valaki belekezd a pincejárásba, jól teszi, ha előbb felkeresi a település központjában lévő vinotékát, ahol átfogó képet kaphat az illmici pincészetek kínálatáról.

 

Akik pedig úgy döntenek, hogy inkább a Fertő-vidék ékszerdobozát, Rustot (Ruszt) keresik fel, azok huszonhat pince kínálatából válogathatnak. Ezek között szinte mindenki ott van, aki számít: a Feiler-Artingen, az Ernst Triebaumer, a Günter és Regina Tribaumer, a Peter Schaindl, a Seiler vagy éppen a Giefing borászat. Ezek felkeresése egyben lehetőséget kínál a hangulatos település felfedezéséhez is.

 

Akik pedig a kékfrankos rejtelmeibe is szeretnének elmélyedni, tehetnek egy ki kitérőt Közép-Burgenlandba. Lutzmannsburgban (Locsmánd) november 7-én, szombaton délután várják a borbarátokat a nyitott pincékbe. Ehhez a programhoz kapcsolódhat egy csobbanás a locsmándi fürdőben.

 

A bor mellett a Martiniloben természetesen a gasztronómiáról is szól. Ebben az időszakban különösen nagy a keletje liba menüknek. Ezek annyira népszerűek, hogy a vendéglátóhelyekre általában csak előzetes asztalfoglalással lehet bejutni. A szálláshelyek pedig Martinicard-dal, azaz Márton-kártyával kedveskednek vendégeiknek, amellyel számos programon, helyszínen, illetve szolgáltatás igénybevételénél kaphatnak kedvezményt a Martiniloben résztvevői.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!