A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Megjelentek az új évjárat Fuxlijai

Interjú Mészáros Péterrel és Takler Andrással

2014-04-30 | Tóth Adrienn


Ravasz, mint a Fuxli. Ez volt a neve annak a március 21-én megrendezett Fuxli-bemutatónak, amelyre Budapesten, az A38-on került sor. Itt debütált a 2013-as évjáratból tizenhárom tételt tartalmazó, egységes megjelenésű szekszárdisiller-sorozat. Így immár egy hónapja tart az az országos turné, amelynek keretében számtalan városban - többek között Szegeden, Debrecenben, Pakson, Balatonszemesen és Pécsett - bemutatkoznak ezek a tavaszi és nyári hangulatot tükröző borok. Mai interjúnkban két olyan borászt kérdeztük, akik elsőként csatlakoztak a csapathoz, holnap pedig közreadjuk a teljes Fuxli 2013 sor kóstolási jegyzeteit az Onyx sommelier-jének ételajánlataival.


Péter, miért bővítettétek Fuxlival a kínálatot?

Mészáros Péter: Tulajdonképpen először készítettem sillert. Egyrészt mert fantáziát láttam benne, másrészt mert szívesen csatlakoztunk a Fuxli programhoz. Jó kezdeményezésnek tartjuk, olyannak, amely a közösségi szellemet erősíti.

Hogyan készült az első Mészáros siller?

M. P.: Abból indultunk ki, hogy kadarkából és kékfrankosból készítenénk el, de a pontos alapanyagról és azok arányairól csak a szüret után döntöttük el, hogy biztosan megfelelő-e a sillerhez. Végül az 50% kadarka, 50% kékfrankos arány lett a befutó.

A két fajtát egy napon szüreteltük, a kékfrankost a Leányvári-, a kadarkát a Strázsahegyi-dűlőben. A két tétel külön erjedt, két nap után engedtük le a mustot a héjról. Majd ezt követően még a fermentáció alatt házasítottuk őket, hogy együtt erjedjenek ki. A címkénken egy róka és egy nyúl látható, akik – akár e két szőlőfajta – alapból ellentétes karakterek, de e bor kapcsán békét kötnek, és boldogan koccintanak.

András, nálatok már nem ez az első siller, ugye?

Takler András: Nem, mi már öt éve készítünk ilyen bort. Tulajdonképpen Csizmadia András unszolására kezdtük el, ő mondogatta mindig, ha Villányban készül siller, Szekszárdon is illene ezzel a bortípussal foglalkozni.

Megjelentek az új évjárat Fuxlijai

A sillert mindig kizárólag kadarkából készítettük, ez egyértelmű volt a kezdetek óta, hiszen a nagyszüleink is ebből a fajtából nyerték. Személyesen is úgy gondolom, hogy a szőlőfajta karaktere jól illik ehhez a műfajhoz: hiszen egy kedves, fűszeres, lendületes, könnyed borról van szó.

Érdemes azonban a fogyasztóknak is tisztában lenni azzal, hogy a kadarka nem teremt könnyű helyzetet a sillert készítő borász számára. Az adott évjárat karakterétől függően akad, amikor rozésabb, és van, amikor vörösborosabb a belőle készülő bor. Ezt a szórást el kell fogadni.

Hogyan született meg a 2013-as Fuxli?

T. A.: A siller készítésnél mindig a határok megtalálása a legnehezebb, hiszen ilyenkor az áztatási időt rövidre kell fognunk. Amikor ott állsz a második napon az erjedésben lévő, még zavaros bor előtt, nem tehetsz mást, a megérzéseidre kell támaszkodni. A kihívást számunkra mindig az jelenti, hogy akkor vegyük le a levet a héjról, amikor az élénk málnaszínt ölt magára.

2013 szeptemberében a mustfokok alacsonyabbak voltak, mint az átlagos, szárazabb években. Emiatt nem jelentett problémát a magas alkohol, inkább a könnyedebb testű sillereknek kedvezett az évjárat. Tudatos munkára volt szükség ahhoz, hogy egy fűszeres, vagány, virgonc bor szülessen meg, ami sok hagyományos magyar fogáshoz ideális kísérő. Az én kedvencem ezek közül a halászlé.

IDE kattintva holnap elérheted a 2013-as Fuxlik leírását.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!