A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mennyit ér egy 70 éves bor a világ egyik első pincészetétől?

Borárverés Rheingauban

2015-09-23 | Bánlaki D. Stella


Mennyit ér egy 70 éves bor a világ egyik első pincészetétől?

Brutto 2100 eurórért, azaz mintegy 630 ezer forintnak megfelelő összegért kelt el a Schloss Johannisberg egy 70 éves palackja egy szombati borárverésen Rheingauban. A Riesling Weißlack Spätlese, vagyis a kései szüretelésű rajnai rizling az aukció legértékesebb darabja volt a résztvevő 2249 tétel közül. A becsült és tényleges érték közötti különbséggel azonban egy modern felfogású biodinamikus bor döntött rekordot.


Az aukciót németországi Rheingau borvidéken, a Kloster Eberbachnál tartották. A Kloster, vagyis az eberbachi apátság fontos szereplője a helyi borpiacnak, de a kalapács alá nem csak a borai kerültek. Az árverésen a borvidék pincészetei közül ott volt például a hallgarteni Weingut Prinz 400 palackkal a Riesling Kabinett VDP Grosse Lage borából, a Schloss Vollrads 240-nel 2014-es kései szüretéből, a Weingut Georg-Müller-Stiftung pedig 2012-es kései szüretéből ajánlott fel 240 palackkal.

 

Az elárverezett borok többségéből persze jóval kevesebb palack került elő. Akadt például 1966-os Oestricher Lenchen Riesling feine Spätlese August Esertől, 310 euróért kelt el darabonként. Hat palack 40 éves jégbor pedig a hattenheimi Barth pincéjéből került elő, ezek palackjáért végül 200 eurót fizettek.

 

Stella D. Bánlaki (@dalmastella) által közzétett fénykép,

 

A rekordárú tételt a patinás Schloss Johannisberg jegyzi, az 1945-ös Riesling Weißlack Spätlese nettó értéke 1750 euró volt, áfával és egyéb díjakkal 2100. Ez volt az árverésen a legidősebb bor. A Johannisberg a világ egyik legrégebben alapított pincészete, nemrég az Origonak ezt írtam róla:

 

A rózsakerttel körbevett kastélyhoz tartoznak a rögtön alatta húzódó, legjobb minőségű szőlőt adó dűlők, illetve állítólag ez volt a világ első, kizárólag rajnai rizlinggel foglalkozó borászata. Nem rossz marketingszöveg, amelyet a kastély jelenlegi tulajdonosa, a Dr. Oetker-csoport is magáénak érez. 

 

A cikkben egyébként a Kloster Eberbachról és Rheingau egyéb látnivalóiról is olvashatnak.

 

De vissza az árveréshez, és az egyik kedvenc német borászomhoz: a becsült érték és a ténylegesen kifizetett ár közötti különbség rekordját  aznap egy biodinamikus bor szerezte meg. Peter Jakob Kühn Oestricher Lenchen Rieslingje (VDP Grosse Lage Beerenauslese) a becsült 150 euró helyett végül 820-ért kelt el. Jakob Kühn borai egyébként sem olcsók, Oestrich-Winkel, tehát helyben 6 euróért kapunk belőle egy decit. De megéri.

 

A német boros fogalmakat, mint például a Grosse Lage, a VDP vagy a Beerenauslese, egy korábbi cikkünkben fejtettük meg >>

 

A hír forrása a Wiesbadener Kurier.

 

A címlapképen a Schloss Johannisberg bejárata, az Instagram-fotót pedig a Kloster Eberbach kertjében, a helyi bort iszogatva készítettem.

 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!