Milyen bort igyunk a halászléhez?
Karácsonyra készülünk 1. rész
2014-11-29 | Tóth AdriennVasárnap indul az adventi időszak, már csak pár hét, és itt a karácsony. Annak érdekében, hogy minél nyugodtabb körülmények között teljen a szenteste, érdemes az előkészületeket már időben megkezdeni. Mi azzal igyekszünk ebben segítséget nyújtani, hogy négy héten keresztül borokat ajánlunk olyan fogásokhoz, amelyek gyakran kerülnek itthon ezekben a napokban az asztalra. Elsőként halászlében gondolkodunk.
A halászlé esetében a borválasztás kérdése azért érdekes, mert a halakhoz elsősorban fehérborokat szoktunk ajánlani. Tekintettel azonban arra, hogy e levest a fűszerpaprika teszi pikánssá, itt érdemes módosítani a gyakorlaton, és inkább egy könnyedebb vörösbor vagy siller mellett voksolni. A szőlőfajták közül például a kadarka, a portugieser vagy egy légiesebb kékfrankos lehet jó párosítás. Ha pedig belsőségeket is tartalmaz majd a hallé, elkezdhetünk közelíteni a közepes testű vörösborok felé is. Most pedig tekintsünk át néhány konkrét példát!
Tolnai Kadarka, 2013
Dúzsi Tamás Pincéje
A közepes színintenzitású bor pereme lilás árnyalatú. Az illat elsősorban fűszeres jegyeket mutat, de ezeken túl meggy és áfonya is felfedezhető benne. E vonalnak megfelelően folytatódik a korty is, amely szikárabb hangulatú, a cseresznyés asszociációk inkább a háttérben állnak. A könnyed testtel, alacsony alkoholtartalommal, visszafogott tanninokkal bíró kompozíciót a savak teszik élénkké, üdítővé. Tovább
Indián Nyár, 2013
Bolyki Szőlőbirtok és Pincészet
A rubinszínű bor illata közepes erővel mutat meggyes és áfonyás jegyeket, amelyeket füstösség kísér. A korty a közepes súlycsoportba sorolható, a jó fogyaszthatóságról az ennek megfelelő sav és alkohol, valamint a visszafogott tanninérzet gondoskodik. Az aromatika szempontjából itt a fűszeres, füstös asszociációk veszik át a főszerepet, amely mögé felsorakoznak a piros bogyós gyümölcsök. Üdítő vörösbor, amely sokféle ételhez könnyen párosítható. Tovább
Soproni Zweigelt Classic, 2012
Taschner Borház
Még lilás árnyalatokban játszik a rubinszínű bor pereme. Az intenzíven fellépő illatból szamóca, ribizli és csipkebogyó gurul elő. A könnyed vörösbort az élénk savak és az illattal párhuzamos, piros bogyós gyümölcsös aromatika teszi zamatossá. Az alkoholtartalom alacsony, a mértéktartó tanninok kiemelik az ízvilágban rejlő fűszerességet. Arányos, kedves tétel megszámlálhatatlan ételpárosítási lehetőséggel. Tovább
Teleki Villányi Nap Cuvée, 2012
Csányi Pincészet
A rubinszínű bor illatában közepes intenzitással hűvös tónusú, áfonyás, fekete ribiszkés gyümölcsösség és fekete bors jelenik meg. Kóstoláskor a zamatos savak mellett pikáns, babéros asszociációkat előcsalogató tanninokat érzünk. Míg a korty elejét ez a karakter, addig a második felét inkább a keleti fűszeres, mákos jegyek határozzák meg, és mindezek mellett az ízvilágot végig áthatja a meggy és a cseresznye. A test és ezzel együtt az alkohol meghaladja a közepes súlycsoportot. Tovább
Kúria Red, 2011
Etyeki Kúria Borgazdaság
A rubinszínű bor cseresznye- és szilvaközpontú illata intenzíven, frissen, hűvös tónussal lép elő. Zamatos, bogyós gyümölcsökkel folytatódik az üdítő korty is. Mindezt az teszi lehetővé, hogy a savak mennyisége megelőzi a tanninokét, és a fűszeresség egészen visszafogott ebben a közepes testtel és alkoholtartalommal bíró borban. A bor hosszú lecsengése még jó ideig a szánkban időz. Kortyolható önmagában, de jól esne egy hamburger mellé is. Tovább
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!