A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Milyen bort igyunk a sült pulykához?

Karácsonyra készülünk 2. rész

2014-12-06 | Tóth Adrienn


Milyen bort igyunk a sült pulykához?

Bár az ünnepek alatti pulykafogyasztás hagyománya valószínűleg az amerikai filmek hatására terjedt el hazánkban, az kétségtelen, hogy sokak asztalán mára meghonosodott karácsonykor a sült pulyka. Készítsük bár egészben vagy a combját, mellét különszedve, a sütőben történő sütés miatt kialakuló finom pörczamatok meghálálják a testesebb, akár hordós érlelésű fehérborok társaságát. Karácsonyi étel- és borpárosító sorozatunkban most ehhez a fogáshoz ajánlunk öt bort.


Lellei Chardonnay 2013
Garamvári Szőlőbirtok

Milyen bort igyunk a sült pulykához?

Halványsárga színű a bor, amelynek közepes intenzitású illata a virágok és gyümölcsök mellett finom fűszerességet vonultat fel. A korty szikárabb érzetű, savai egyenes ívet rajzolnak elénk. E szerkezeti elemhez jól illenek a citrusos, zöld fűszeres, grépfrútos asszociációk. A test már a közepes súlycsoportba tartozik, az alkohol ennek megfelelő, az aromatikát visszafogott pörkölési jegyek tágítják. Jó arányokkal bíró tétel, amelyet szívesen kortyolnánk friss kecskesajttal gazdagított saláta mellé. Tovább

 

Boda, 2013
Demeter Zoltán Pincészet – Tokaj

Milyen bort igyunk a sült pulykához?

A citromsárga bor illatában határozottan lépnek fel az almára, körtére, finoman mézre emlékeztető jegyek. Érdemes a bornak levegőt adni, mert idővel újabb és újabb rétegeket fejt fel az illat. A korty szerkezete az élénk savérzet által felrajzolt ív mentén halad, elemei ugyanakkor mértéktartóak, hiszen a savak integrált egységet alkotnak a közepes testtel és alkoholtartalommal, valamint a kevés maradék cukorral. Az aromatikában az illat gyümölcsei mellett ásványosságot, fűszereket érzünk, az utóíz nem akar véget érni. Legfontosabb erényei ízgazdagsága és arányossága. Tovább

 

Kő-Papír-Olló Papír Olaszrizling 2012
Csetvei Pince

Milyen bort igyunk a sült pulykához?

Mélysárga színt visel már a bor. Az illat rögtön az első szippantástól intenzíven lép fel, ekkor jegyeiben mézes, marcipános, birses, körtés asszociációkat kelt, majd ahogy levegőt kap, a palackos érlelés jegyei visszavonulnak, és a sárga húsú gyümölcsöknek adják át a porondot. Kóstoláskor egy erőteljes ásványos vonal nyújtja az első benyomást, amelyet erősítenek a közepes savak. A test és az alkohol mértéktartó, pont annyi van belőle, amely megfelelő stabilitást biztosít a bor számára. Hosszú, a termőtájról beszélő lecsengéssel zárul a bor. Tovább

 

 

Örökségül, 2012
Hegyi-Kaló Pince

Milyen bort igyunk a sült pulykához?

Mélysárga színárnyalat fogad, amikor a pohárra pillantunk, az illat az így feltámadó előképnek megfelelő, érett almára, datolyára, virágokra épít. A kompozíció központi elemének a jelentős beltartalom, a teltség számít; a nagy testtel arányosan magas az alkoholtartalom is. A kortyot a lágy savérzet tovább kerekíti, az aromatika fűszereket, őszibarackot, naspolyát, olajos magvakat idéz. Hosszan a szájban időző tétel, a súlyos, masszív fehérborok kedvelőinek. Tovább

 

Ranolder Fehér 2011
Jásdi Pince

Milyen bort igyunk a sült pulykához?

Mélysárga színárnyalatot mutat a bor. A pohárba szagolva az első benyomást a toastos, pörkölési jegyek jelentik. Ahogy azonban levegőt kap a bor, folyamatosan megjelennek a mézes, sárgabarackos asszociációk. Kóstoláskor a magas beltartalom, az ezzel együtt járó jelentős alkohol, a krémes textúra és a fahordós érlelés ízei bizonyulnak elsőként meghatározónak, azonban szorosan ezeknek nyomán jár az ásványos és fehér húsú gyümölcsös ízvilág, valamint a közepes savérzet. Komoly bor tartós aromatikával. Tovább



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!